1 Euro'ya satılan evlerin perde arkası

1 Euro'ya satılan evlerin perde arkası

Evlerin neden 1 Euro’ya satıldığı merak konusu olmuştu.

1 Euro'ya satılan evlerin perde arkası
16px
24px
27.01.2020 13:09
ABONE OLgoogle

İtalya'da bazı kasabalardaki evlerin 1 Euro’ya satışa çıkarılması sosyal medyada çok tartışılırken, evlerin neden neredeyse "bedava" satıldığı merak konusu olmuştu. 

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan birçok İtalyan kasabasının göçü azaltmak için böyle bir uygulamaya gittiği iddiaları ortaya atılmıştı. Bu proje kapsamında Sicilya adasındaki yaklaşık 3 bin 800 nüfuslu Bivona kasabasındaki konutlar 1 Euro’ya satılmaya başlanmıştı.  Sicilya'daki 11 bin ev internetten 1 euroya satılıyor

Instagram’da “Yeni Başlayanlar İcin İtalya” isimli hesaptan, 1 Euro’ya satılan evlerle ilgili dikkat çeken bir açıklama paylaşıldı. Yapılan paylaşımda, evlerinin bakım masraflarını ve vergisini karşılamayan sahiplerin evleri ellerinden çıkartmak için sembolik bir rakam belirledikleri anlatıldı. Uygulamanın önce Sicilya’da başladığı, sonra İtalya’nın birçok köyüne yayıldığı ifade edildi. 1 Euro’ya alınan evlerin ise masraflarının 30 bin Euro’ya kadar vardığı belirtildi. 

İşte “yenibaslayanlaricinitalya” adlı hesaptan yapılan o açıklama:

“Günümüzün konusu, İtalya’da 1 Euro’ya satılan evler. Yalan haber mi yoksa gerçekten 1 Euro’ya satılık ev var mı? Bir ön bilgi ile başlayalım, İtalyan Devleti, İtalya’da ev alan yabancılara kesinlikle oturum izni vermiyor. Evinin bakım masraflarını, vergisini vs ödeyemeyen insanlar bu evleri ellerinden çıkartmak için, bulunduğu köyün belediyesi ile birlikte evlerini 1 Euro gibi sembolik bir ücretten satışa çıkartıyorlar. Önce Sicilya’da başladı, sonra İtalya’da birçok köye yayıldı. İtalyanlar da çok zeki, bence müthiş bir pazarlama taktiği. Evlere bakmak için o köylere turizm başladı. Sistem şöyle işliyor, başvurudan sonra eğer siz seçildiyseniz evi aldıktan sonra 1 sene içinde tadilat işlerini tamamlamanız gerekiyor. Genellikle 30 bin Euro kadar bir tadilat masrafı oluyormuş. Evi satın aldığınızda belediye sizden 5 bin Euro alıyor. 3 sene sonunda, her şey kontrata uygun gitmişse iade ediyor. Bir de tadilata evi satın aldıktan en geç 2 ay içinde başlamak lazım. Burada sıkıntı İtalyan bürokrasisi. İtalya’da bir evin tadilatı için izin almak, yani deve Mars’a gidip orada hendekten atlar ama İtalya’da izin alamazsınız. Fakat, belediyeler buna da çözüm bulmuş. Teknik ekipler kurulmuş, evi alma hakkını kazanırsanız size destek sunuyorlar. Evin devir işlemleri falan hep alan kişi tarafından ödeniyor. Burada ulaşamadığım bilgi ise evin vergi borcu varsa bunu hangi taraf ödeyecek? Bazı yerlerde bu sadece İtalyanlara açık bir teklifken bazı yerlerde yabancıların da faydalanabileceği söyleniyor. Vallahi benden size tavsiye, İtalya’da ev alacaksanız tadilatı bitmiş, anahtar teslim ev alın. Vallahi ustası, tesisatçısı, boyacısı ömür törpüsü. Hele hele Sicilya, Sardunya falan, rahat ada insanının yerleri, sizin ev 365 gün içinde bitmesi lazım, hayatta popolingolarını sıkmazlar, o ev elinizde patlar, bir de 5 bin Euro’nuz elinizden gider. Yani bana teklif etseler hayır derdim, o harabelerin inşaatı 365 gün içinde bitmez, Zehra demişti dersiniz. Harabe alasınız varsa bence Ayvalık, Karadeniz, Doğu Anadolu falan dolu, gidip oradan alın, onları tadilat yaptırın, bizim ülkemiz güzelleşsin.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde