1.500 kişinin katılacağı kongre iptal edildi

1.500 kişinin katılacağı kongre iptal edildi

1.500 kişinin katılacağı Dünya Psikiyatri Birliği Kongresi, Taksim eylemleri nedeniyle iptal edildi.

1.500 kişinin katılacağı kongre iptal edildi
16px
24px
13.06.2013 10:32
ABONE OLgoogle

1.500 kişinin katılacağı Dünya Psikiyatri Birliği Kongresi, Taksim eylemleri nedeniyle iptal edildi. Kongrede Van depremi ve Reyhanlı’nın yarattığı travma da ele alınacaktı.

Türkiye, 17 gündür Taksim Gezi Parkı eylemlerinin etkisinde. Özellikle eylemcilere yönelik orantısız güç nedeniyle tartışılan eylemlerin ekonomiye etkileri de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Eylemlerin akıbetinin belirsiz olması yüzünden İstanbul’un kongre merkezi olan Taksim’de bu ay yapılması planlanan kongrelerle ilgili iptal haberleri gelmeye başladı.

Bu iptallerin ilki de 19-23 Haziran’da düzenleneceği açıklanan ve 1 yıldır hazırlıkları süren Dünya Psikiyatri Birliği Uluslararası Kongresi oldu. Türkiye Psikiyatri Derneği ve Türk Nöropsikiyatri Birliği’nin katkılarıyla düzenlenecek olan kongreye 1.500 kişinin katılımı bekleniyordu.

Travma tartışılacaktı!

Sadece katılım ücretinin 250-650 euro arasında değiştiği kongrede Van Depremi ve Reyhanlı’daki patlamaların toplumda yarattığı travmalar da tartışılacaktı. Ancak World Psychiatric Association, sitesinden yaptığı duyuruda kongre vadisi ve Taksim bölgesindeki eylemler nedeniyle güvenli konaklama ve ulaşım imkanlarının kalmadığını belirterek kongreyi ‘kaçınılmaz’ olarak iptal ettiğini bildirdi.

İstanbul’un bu yıl 60 kongrede 75 bin katılımcıyı ağırlaması bekleniyor.

Seyahat paketi iptal hakkı verilirse risk olur

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, turizmde ciddi bir riske dikkat çekti. Ayık, “Henüz hiçbir ülke vatandaşına seyahat paketini iptal hakkı vermedi. Asıl tehlike o zaman başlar Türk turizmi için. Çünkü böyle bir hak verildiğinde ya paralar iade edilecek ya da başka destinasyona kaydırılacak turistler. İki halde de kaybeden biz olacağız” diye konuştu.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur Bayındır, başka iptallerin olmasından endişe ettiklerini söyledi. Bir büyük otel grubunun da 1.400 kişilik kongrenin iptal edildiğine dair kendilerine bilgi verdiğini kaydeden Bayındır, “Çok şikayet geliyor. Biz de tüm üyelerimize bir anket gönderdik. İptal var mı, kaç kişi iptal etti, milliyetleri nedir, 2014 rezervasyonlarında sorun var mı gibi soruların cevabını arıyoruz. Sonuçları alıp durumu netleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

200 milyar $’lık pazar

Dünyaya bakıldığında ise 770 milyar doları bulan dünya turizm gelirinden kongre turizminin payı 200 milyar dolar. Dünya kongre turizmi pazarında yüzde 57 pay ile Avrupa ilk sırada. Her yıl 218 ülkede 9 bine yakın kongre yapılırken 75 milyon kişi kongreler için seyahat ediyor.

Necla Dalan/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde