1.5 milyar dolara Alman malı, 'yerli uçak'

1.5 milyar dolara Alman malı, 'yerli uçak'

Davutoğlu’nun “Yüzde 100 yerli, dünyada yankı uyandıracak” diye tanıttığı ilk yerli yolcu uçağı, Almanya’nın talep yetersizliği nedeniyle 2002’de üretimden kaldırdığı Dornier markalı uçaklar çıktı.

1.5 milyar dolara Alman malı, 'yerli uçak'
16px
24px
28.05.2015 05:29
ABONE OLgoogle
‘Yerli uçak’ın modeli ve lisansı 13 yıl önce kapanan Almanya’daki Dornier’den satın alındı. Uçağın teknolojisi Amerika’dan gelecek, adını Türkiye verecek.

Meydan Gazetesi'nin haberine göre, Davutoğlu’nun “Yüzde 100 yerli, dünyada yankı uyandıracak” diye tanıttığı ilk yerli yolcu uçağı, Almanya’nın talep yetersizliği nedeniyle 2002’de üretimden kaldırdığı Dornier markalı uçaklar çıktı.

2011 seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim malzemesi olarak kullanılan ve dün Başbakan Davutoğlu'nun 7 Haziran seçimleri öncesi tanıtımını yaptığı ‘Yerli uçak’ın Alman malı olduğu ortaya çıktı.

Davutoğlu'nun toplantısı öncesinde dağıtılan resmi belgelere göre Türkiye'nin ‘Yüzde 100 yerli’ ilk uçağı aslında Almanlar tarafından üretilen Dornier'ler olacak. Yerli uçak olarak tanıtılan Dornier'lerin pervaneli modeli 1991-2000, jet modeli de 1996-2002 döneminde üretilmişti. Her iki model de talep gelmediği için üretimden çekildi. Söz konusu yolcu uçaklarının bugüne kadar sadece ABD, Çin ve Danimarka kökenli tanınmamış hava yolu şirketleri tarafından kullanıldığı belirlendi.

Eski uçak modernize edilecek

Davutoğlu'nun toplantısı öncesinde Savunma Bakanlığı tarafından dağıtılan ‘Yerli uçak’ tanıtım broşürüne göre, Türkiye halen yurtdışında kullanılmakta olan bir uçağın iki modelini alıp, ABD'li bir firmanın yardımıyla modernize edecek. Daha sonra 32 kişilik uçağın jet motorlusu TRJ-328, pervaneli olanı ise T-328 adıyla Türkiye'de üretilecek.

Broşüre göre üretimde Türkiye'ye ABD'li Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketi yardım edecek. Söz konusu şirketin sahibi ise ABD'de yaşayan Türk olan Fatih ve Eren Özmen çifti. Özmen'lere ait NSC firmasının, söz konusu uçağı üreten Alman havacılık şirketi 328 Support Services'i kısa süre önce satın aldığı açıklanmıştı. Özmenler böylece Türkiye'de yerli uçak adıyla üretilecek Dornier 328 modelinin imalat, tasarım, bakım ve fikri mülkiyet haklarına da sahip olmuştu.

Davutoğlu: Dünyada büyük yankı yapacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün gerçekleşen tanıtım toplantısında TRJ 328 adı verilen yolcu uçağının 2019’da ilk uçuşunu gerçekleştireceğini belirtti. Davutoğlu, 32 kişilik bu uçağın dışında ayrıca 70 kişilik bir modelinin de üretileceğini kaydetti. Başbakan şunları söyledi:  “Uçak tepeden tırnağa tamamen Türk mühendisliği ile üretilecek ve dünyada büyük yankı uyandıracak.”

1.5 milyar dolar harcanıyor

Fatih Özmen’e ait SNC firmasıyla yapılan sözleşmeye göre ilk etapta uçağın üretim hakları Türkiye tarafından satın alınacak. Ardından 50 uçaklık üretim için planlama yapılacak. Bütçe Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan karşılanacak. Üretime TUŞAŞ da dahil olurken, projenin bütçesinin 1.5 milyar dolar olması bekleniyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde