1.4 Milyon Dolarlık tasarım desteği müjdesi

1.4 Milyon Dolarlık tasarım desteği müjdesi

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Tasarım Tebliği kapsamında 3 yıl için 1 milyon 400 bin dolara kadar devlet desteği verileceği müjdesini verdi..

1.4 Milyon Dolarlık tasarım desteği müjdesi
16px
24px
17.03.2015 15:21
ABONE OLgoogle
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Tasarım Tebliği kapsamında 3 yıl için 1 milyon 400 bin dolara kadar devlet desteği verileceğini belirterek, "Bu destek, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’yi tasarım ve modanın merkezi yapacak. Firmalarımızın tasarım alanında kendilerini geliştirmesinin önünü açacak. Rakiplerimizin bir adım önüne geçeceğiz" dedi.
 
Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ve İstanbul Moda Akademisi’nin (İMA) düzenlediği The Core İstanbul, moda haftasına katılan tasarımcıların koleksiyonlarını yüksek katma değerli ticari faaliyete dönüştürmek amacıyla kapılarını açtı.
 
Mercedes Benz Fashion Week İstanbul ile aynı mekanda düzenlenen The Core İstanbul Rusya, Orta Doğu, Asya, ABD, İran, Almanya, İngiltere, Fransa ile Kuzey Avrupa Ülkeleri ve Türki Cumhuriyetlerinden olmak üzere 100’ün üzerinde alım devini ağırlıyor.
35'i tasarımcı ve 9'u marka olmak üzere 44 f marka ve tasarımcının 2015-16 Sonbahar – Kış koleksiyonlarını sergiledikleri The Core İstanbul’un açılışına İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı (BMD) Sami Kariyo, Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) Başkanı Mehtap Elaidi ile diğer sektör derneklerinin başkan ve yöneticileri katıldı.

Açılışta konuşan Hikmet Tanrıverdi, Mercedes Benz Fashion Week İstanbul ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen bu etkinliği büyütmeye çalıştıklarını söyledi.
Moda haftalarıyla Türkiye'de moda rüzgarı estirmeye, moda algısını değiştirmeye çalıştıklarını aktaran Tanrıverdi, 2023 hedeflerine yavaş yavaş ilerlediklerini ifade etti. 

Konuşmasında, daha önceden çıkan Tasarım Tebliği'nin beklenen uygulama, usul ve esaslarının cuma günü açıklandığına değinen Tanrıverdi, bunun başından sonuna kadar takip ettikleri bir konu olduğunu aktardı.

Tanrıverdi, burada firmalarla tasarımcıların bir arada olmasını kolaylaştıracak, firmaların kendi tasarımlarına yer ayırabileceği bir ortam sağlandığını dile getirdi.
Tasarım Tebliği kapsamında 3 yıl için 1 milyon 400 bin dolara kadar devlet tarafından destek verildiğini anlatan Tanrıverdi, şunları kaydetti:

"3-4 yıldır büyük emek harcayarak üzerinde çalıştığımız Tasarım Tebliği’nin çıkmasını sağlayan Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’ye sektör olarak teşekkür ediyoruz. Bu
destek, İstanbul'un, tasarım ve modanın merkezi olması yolunda büyük bir adım olacak. Firmalara sadece tasarım bölümlerini kurmak ve tasarımcıyı çalıştırmak kalıyor. Hem seyahatlerin, hem ekipmanların yarısı da devlet tarafından karşılanacak. Bu durum, firmaların katma değerini yükseltecek. Hafta içinde biz de bilgilendirmeye başlarız diye düşünüyoruz. 250 bin dolar ekipman desteği, 150 bin dolar da tasarımcının yurt dışı gezileri, fuar ziyaretleri çeşitli abonelikleri için var. Bu, firmaların daha çok tasarımcı çalıştırmasını, kendi koleksiyonlarını üretmesini, bunları satmasını ve katma değeri yükseltmesini hedefliyor.

Eskiden parmakla sayılacak kadar tasarımcı vardı ama şu an bile burada 35 tasarımcı var. Şimdi şirketler bu işe girince, burada çalışan tasarımcılar daha göz önüne çıkmış olacak. Devlet firmaya diyor ki, 'senin modelistin kalsın, bir tasarımcı, bir tekstil mühendisi al, bunların hepsinin parasını ben vereceğim' diyor. Bu açıdan önemli. Önemli olan bizim firmalarla tasarımcıları biraraya getirebilmemiz. Bu tebliği biz üyelerimize mail yoluyla veya aylık sektörel toplantılarımızla duyuracağız."

Tanrıverdi, amaçlarının büyük firmalardansa KOBİ'leri bu işte büyüterek onlara tasarımın önemini kazandırabilmek olduğunu söyledi.
 
BMD BAŞKANI KARİYO: VİZYON VE MARKA EKONOMİSİ ÖNE ÇIKIYOR

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo ise BMD olarak, "vizyon"a önem verdiklerini belirterek, marka ekonomisinin ve İstanbul'un moda merkezi haline dönüşmesinin önemine işaret etti.

Kariyo, yapılması gereken şeyin, bu faaliyeti ortak bir organizsyon haline getirerek çok daha büyümesini sağlamak olduğunu söyledi.

Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi de İstanbul Moda Haftası bu yolculuğa başladıklarını belirterek, bunun süreklilik isteyen bir iş olması sebebiyle işin ticari boyutunun da işe katılması gerektiğini vurguladı.

Grup olarak tasarımcıları ilgili herkesle tanıştırdıklarını aktaran Elaidi, "Bunun gelişerek devam etmesini arzu ediyorum. Gerçekten çok iyi tasarımcılarımız var, onlara güvenim sonsuz. Bundan sonra çok daha büyük organizyonlarda biraraya olacağımızı düşünüyoruz" dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde