1.3 Milyarlık dev AVM 317 milyona mı gitti?

1.3 Milyarlık dev AVM 317 milyona mı gitti?

TMSF tarafından 1 milyar 278 milyon 900 bin lira muhammen bedelle satışa sunulan MarkAntalya AVM'nin ihalesi TMSF'nin İstanbul Esentepe'deki binasında gerçekleştirildi.

1.3 Milyarlık dev AVM 317 milyona mı gitti?
16px
24px
05.06.2018 14:58
ABONE OLgoogle

Yeni Gimat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin tek katılımcı olarak girdiği ihalede satışın gerçekleşmesi halinde Bank Asya'nın TMSF'ye olan borcu da sıfırlanmış olacak.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Antalya Muratpaşa'da bulunan MarkAntalya AVM'yi 1 milyar 278 milyon 900 bin lira muhammen bedelle satışa çıkardı.

İhale saat: 11.00'de TMSF'nin İstanbul Esentepe'deki binasında gerçekleştirildi. MarkAntalya AVM'nin satışına ilişkin ihalede, kapalı zarf ve açık artırma usulleri birlikte uygulandı. İhaleye Yeni Gimat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tek katılımcı olarak girdi. Şirket tarafından verilen teklif, şartnameye göre fon kurulu tarafından değerlendirilecek.

AVM'NİN AYLIK KİRA GELİRİ 2,5 MİLYON DOLAR

Antalya'nın en büyük AVM'lerinden birisi olan MarkAntalya'yı bünyesinde bulunduran MLC şirketi ile Kadıahmetoğulları A.Ş'ye, Antalya 5'nci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından TMSF 2016 Ekim ayında kayyum olarak atanmıştı. Kadıahmetoğulları'nın büyük bölümü Bank Asya'ya olmak üzere toplam borcu 400 milyon dolara yaklaşırken, çözüm olarak AVM'nin satışına karar verilmişti.

Antalya'nın en büyük AVM'lerinden olan MarkAntalya'da 28 adet bağımsız bölüm ve 160'ın üzerinde mağaza bulunuyor. Yaklaşık 55 bin metrekare kiralanabilir alanı bulunan AVM'nin toplam aylık kira gelirinin ise 2.5 milyon dolar olduğu belirtiliyor. AVM’de sinema, spor salonu, modern çocuk eğlence merkezi, iki bin 600 araç kapasiteli otopark, geniş teras alanları, zengin restoran alanları yer alıyor.

BANKASYA'NIN BORCUNU ÖDEYECEK

AVM'nin satışıyla birlikte Bankasya'nın TMSF'ye olan borcu da sıfırlanmış olacak. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada söz konusu ihale için yerli yabancı bir çok müteşebbis olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullanmıştı: “Bu AVM Bankasya’nın en büyük kredisinin teminatı. Dolayısıyla biz oradan gelecek olan parayla Bank Asya’nın TMSF’ye olan borcunu ödeyeceğiz. Yerli yabancı çok takip eden müteşebbis var”.

BANK ASYA'NIN 317 MİLYON LİRA BORCU KALMIŞTI

22 Temmuz 2016'da faaliyet izninin kaldırılmasıyla tasfiyesine yönelik işlemlere başlanan Bank Asya'da sigorta kapsamındaki katılım fonlarının tespitine yönelik çalışmaların tamamlanmasının ardından TMSF tarafından 974,4 milyon liralık kaynak, hak sahiplerine ödenmek üzere 3 Aralık 2016'da Vakıf Katılım Bankası'na aktarılmıştı.

TMSF tarafından yapılan 974,4 milyon liralık aktarım sonrası 391 milyon lira, 24 Mayıs 2018'de de 360 milyon liralık tahsilat sağlandı. 360 milyon lira ile Fon'un toplam tahsilat rakamı 751 milyon liraya ulaştı. 

Bank Asya'nın faiz hariç TMSF'ye kalan borcunun yaklaşık 317 milyon lira kalmıştı. 

TMSF tarafından 1 milyar 278 milyon 900 bin lira muhammen bedelle satışa sunulan MarkAntalya AVM'den elde edilecek gelir, Bank Asya'nın 317 milyon liralık borcunu karşılıyorsa dev AVM ucuza mı gitti sorusunu gündeme getirdi. 

Yeni Gimat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin tek katılımcı olarak girdiği ihale şartnameye göre Fon kurulu tarafından değerlendirilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde