1.2 milyar liralık fon denetim dışı

1.2 milyar liralık fon denetim dışı

Turizm Ajansı’nı bağımsız firmalar inceleyecek. Turizm Ajansı’nın Sayıştay tarafından denetlenmesinin yetersiz kalacağı belirtiliyor. CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, denetimi ajansın seçeceği firmanın yapacağını söylerek “Hazırlayacağı rapor Sayıştay’a gönderilecek” dedi.

1.2 milyar liralık fon denetim dışı
16px
24px
22.07.2019 05:15
ABONE OLgoogle

TBMM'de geçen hafta kabul edilen bir kanun ile kurulacak Turizm Ajansı'nın Sayıştay tarafından denetlenmesinin önü açıldı.

Ancak muhalefet partilerinin yoğun itirazları üzerine yapılan düzenlemenin Turizm Ajansı'nın denetimini sağlamaya yetmeyeceği ifade ediliyor. CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, 1.2 milyar liralık bir kaynağa sahip olacak ajansın yapılan Sayıştay tarafından denetiminin tam olarak sağlanamayacağını bildirdi. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kuruldu

FİRMAYI SEÇEBİLECEK

Hamzaçebi, yaptığı açıklamada, kurulacak ajansın 3 bağımsız denetim şirketinden teklif alarak, bunlardan birine denetim yetkisi vereceğini ifade etti. “Sayıştay denetim firmasının raporuna bağlı kalacak” diyen Hamzaçebi, yapılan düzenlemenen ortaya çıkan tepkiyi yatıştırmak için bir göz boyama niteliğinde olduğunu dile getirdi. Denetimi, bağımsız denetim şirketlerinin yapacağına dikkat çeken Hamzaçebi, şunları söyledi:

“Ajans, 3 bağımsız firmadan teklif alacak. Uygun görülen firmayı tercih edecek. Firmanın hazırlayacağı rapor Sayıştay'a gönderilecek. Sayıştay bu rapora bağlı kalacak. Denetlerken ‘Şu harcamadan emin olamadım, bilgi-belge alayım' diyemeyecek. Anayasa'nın öngördüğü Sayıştay denetimi bu değil.”  TÜRSAB eski Başkanı: Garip bir model, turizm paraları yaydan çıkar

Kamuoyunda hassasiyet oluştuğuna işaret eden Hamzaçebi, “Önerge ile bu hassasiyeti karşılamaya yönelik göz boyama düzenlemesi yapıldı. Sayıştay denetlese idi tüm gelir ve harcama belgelerini incelerdi. Düzenlemeye göre sadece kuruluşun hazırladığı rapora bakacak” diye konuştu. 

Dünyanın birçok ülkesinden misafirleri ağırlayan Antalya'ya, şu ana kadar 6 milyon 914 bin 909 yabancı turist geldi.

200 milyon dolarlık kaynak

Yaklaşık olarak 200 milyon dolar civarında bir kaynak toplanacağına belirten CHP'li Hamzaçebi, “Bu da 1.2 milyarlık liralık kaynak demektir. Yasanın ruhu ‘Canımızın istediği gibi toplarız, istediğimiz gibi harcarız, kimseye hesap vermeyiz' biçimindedir. Sayıştay değişikliğinin maddeye girmesi bu anlayışı değiştirmiyor. Bu düzenleme ile yolsuzlukları tespit etmek de, hizmetin pahalı mı, ucuz mu olduğunu tespit etmek de mümkün değil” değerlendirmesini yaptı.

Veli Toprak/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde