1.1 milyon dolara Albayraklar'a satılan Balıkesir SEKA’ya özel imtiyaz geldi

1.1 milyon dolara Albayraklar'a satılan Balıkesir SEKA’ya özel imtiyaz geldi

Özel endüstri bölgeleri tartışma yarattı. CHP’li Ensar Aytekin, Albayrak Grubu’na satılan Balıkesir SEKA’nın da özel endüstri bölgesi ilan edilmesine tepki gösterdi.

1.1 milyon dolara Albayraklar'a satılan Balıkesir SEKA’ya özel imtiyaz geldi
16px
24px
12.05.2019 12:03
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanlığı kararı ile kurulan 6 Özel Endüstri Bölgesi “imtiyaz” tartışmalarının gündeme gelmesine neden oldu. CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Albayrak Grubu'na satılan Balıkesir SEKA fabrikasının da Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesine tepki gösterdi ve “Albayrak'a ait kağıt fabrikasının bulunduğu alan özel imtiyaz kazandı” dedi.

Karar ile İstanbul'da 2, Balıkesir, İzmir, Bursa ve Mardin'de birer özel endüstri bölgesi ilan edildi. İstanbul Arnavutköy'deki 2 alan, TESKOOP Özel Endüstri Bölgesi ve ÖZAR Özel Endüstri Bölgesi oldu. İzmir Aliağa'daki alan Most Makina Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. için, Balıkesir Altıeylül'deki alan Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş. için, Bursa Orhangazi'deki alan, Asil Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ için ve Mardin Mazıdağı'ndaki alan da Eti Bakır A.Ş. için Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edildi. 19 yıl sonra: Balıkesir SEKA Fabrikası hurda kağıttan üretim yapacak

Sanayi Bakanı Mustafa Varank, bu kararın cari açığı 1.7 milyar dolar azaltıp, 49 bin kişiye iş ve 23.1 milyar lira yeni yatırım sağlayacağını belirtti. CHP'li Ensar Aytekin karar ile Albayrak Grubu'na imtiyaz tanındığını savundu ve “1981 yılında inşa edilen Balıkesir Selüloz Kağıt Fabrikası (SEKA) 198 milyon dolara mal oldu ve bu iktidar tarafından 1.1 milyon dolara Albayrak'a satıldı” dedi.

DANIŞTAY DURDURDU

Satışı Danıştay'ın durdurduğunu ancak Bakanlar Kurulu kararıyla sürecin tamamlandığını hatırlatan Aytekin “Albayrak Grubu buraya 140 milyon dolar yatırım yaptığını savundu, ama sonra zarar ediyor gerekçesiyle fabrika kapatıldı. Diğer SEKA'lar da satılıp üretimden çekildi. Şimdi yıllık 150 milyon dolar ithalat yapıyoruz. Albayrak'a satılan SEKA alanı şimdi, Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi. Amaç, Albayrak'ın yaptığı yatırımdaki zararları minimize etmek. Artık ÇED süreci de beklemeyecek. Albayrak Grubu veya kuracağı taşeron bir şirket, imtiyazlı bölge alanında yapacağı yapıya onay verilecek. Bu alana özel teşvikler de verilip, şirketin cebinde bir kuruş çıkmayacak” diye konuştu.  Sıfır bürokrasi: 5 ilde 6 özel endüstri bölgesi kurulacak

BALIKESİR SEKA NASIL SATILDI 

Albayrak Grubu'na satılan Balıkesir SEKA'da kamuya iade kararı yıllarca uygulanmadı. 1800 dönümlük arazisi, 185 lojmanı, sosyal tesisleri ve diğer varlıklarıyla birlikte satılan işletmenin ödeme planını tartışma yaratmıştı. Kamuya geri iade edilmesi yönündeki mahkeme kararları uygulanmayan ve 51 milyon dolarlık değerine rağmen 1.1 milyon dolara Albayrak Grubu'na satılan işletme için 8 yıl hiç ödeme yapılmadı ve toplam bedel 9 yılda ödendi.

-Albayrak Turizm tarafından alınan işletmenin Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) onayı ile devir sözleşmesi 2003 yılında imzalandı.

-Selüloz-İş Sendikası ihalenin iptal edilmesi için dava açtı ve kazandı. İptal kararı ancak bir yıl sonra Albayrak'a tebliğ edilebildi.  Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 6 yeni endüstri bölgesi kuruldu: 23.1 milyar TL yatırım yapılacak

-İşletmenin Albayrak Grubu'ndan alınarak Sümer Holding'e iade edilmesi için 2005'te iki dava daha açıldı.

-Hükümet 2012 yılında yaptığı bir değişiklikle, yargı kararlarının uygulanıp uygulanmaması yetkisini Bakanlar Kurulu'na verdi.

-Bakanlar Kurulu, Balıkesir SEKA'yı Albayrak'a verdi. Fabrika kapatıldı. 2018 yılında yeniden üretime başlayacağı duyuruldu.

Başak Kaya/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde