1.1 milyon TL’lik Ferrari’yi kazanan sevinemiyor bile

1.1 milyon TL’lik Ferrari’yi kazanan sevinemiyor bile

Yüz binlerce katılımcı arasında 1.1 milyon TL’ye satılan bir Ferrari’yi kazanan, aracı alıp eline de 200 bin TL kalırsa kendini şanslı sayıyor.

1.1 milyon TL’lik Ferrari’yi kazanan sevinemiyor bile
16px
24px
14.07.2013 10:54
ABONE OLgoogle

Firmaların düzenlediği çekilişlerin gözdesi süper rüya otomobiller. Yüz binlerce katılımcı arasında 1.1 milyon TL’ye satılan bir Ferrari’yi kazanan, aracı alıp eline de 200 bin TL kalırsa kendini şanslı sayıyor.

Herkesin sahip olmayı düşlediği rüya otomobiller, özellikle dondurma, cips, fast food markalarının kampanyalarının yıllardır gözdesi. Ferrari, Maserati, hatta Lamborghini gibi otomobillerin verildiği çekilişler, gerçek anlamda katılım rekoru kırıyor.

KULLANMAK DA RÜYA

 Aslında bu tür çekilişlerle kazanılan spor otomobili kullanmak neredeyse imkansız. Bırakın 1.7 milyon liralık Lamborghini Aventador’u, 1.1 milyon liralık  ‘daha mütevazı’ Ferrari California’yı kazanan talihliyi bile, ilk bekleyen Veraset intikal sürprizi. Çekiliş-yarışma koşulları dikkatli okunduğunda firmalar KDV ve ÖTV hariç tüm vergileri talihliye bırakıyor.

1.1 milyon lira fiyatlı Ferrari’nın sadece 3 bin 200 lirası vergiden muaf. Ardından ilk 190 bin liralık dilim için yüzde 10, sonra gelen 430 bin lira için yüzde 15, sonraki 940 bin liralık dilim içinse yüzde 20 Veraset  İntikal Vergisi uygulanıyor.

Ferrari kazandım diye sevinen talihlinin ödeyeceği vergi, yaklaşık 200 bin lirayı buluyor.  Sadece plaka, tescil vergileri 30 bin TL tutuyor. Zorunlu trafik sigortası dışında, kasko sigortası yapmak istenirse yıllık tutarı 90-100 bin TL’yi buluyor. Tek çare, aracı satmak, ancak o da kolay değil.

FERRARİ 2. EL OLUYOR

Talihlinin, kazandığı aracı satın alacak bir oto galeriyle anlaşıp, önce Veraset İntikal Vergisini ödemesi, ardından da aracı kendi üzerine alıp sonra da ikinci el olarak bu oto galeriye teslim etmesi şart. Bütün ödemeleri talihli adına yapıp, sonra da aracı teslim alacak galerinin talihliye vereceği bedelse, çoğunlukla Veraset İntikal Vergisi’ni geçmiyor.  Sonuçta, 1.1 milyon liraya satılan Ferrari talihlisinin eline geçecek tutar, 200 bin-250 bin lirayı zor buluyor.  

TALİHLİ ADINA ZORUNLU PLAKA

“Talihli, Veraset ve İntikal Vergisi’ni ödemeden aracın sahibi olamadığı gibi, aracı 3. kişiye devredemez” diyen Avukat Emre Turgutlu,”Yasa açık.Önce vergilerinin ödenip, talihli adına plakalanması gerekiyor. Veraset vergileri de, galeriye satılınca taksitlendirilmeden ödenmek zorunda kalınıyor. Sıfır km araç, anında ikinci ele  düşüp değer yitiriyor” dedi.

Sümer Demirciler/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde