'Zengin olmak istemeyen var mı?'

'Zengin olmak istemeyen var mı?'

Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin asıl, bireysel nedeninin ''zengin olmak'' olduğunu belirterek, ''Zengin olmak istemeyen var mı aranızda? Bunun anahtarı girişimcilikte arkadaşlar'' dedi.

'Zengin olmak istemeyen var mı?'
16px
24px
17.11.2011 13:32
ABONE OLgoogle

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin asıl, bireysel nedeninin ''zengin olmak'' olduğunu belirterek, ''Zengin olmak istemeyen var mı aranızda? Bunun anahtarı girişimcilikte arkadaşlar'' dedi.

      Global Girişimcilik Haftası kapsamInda TOBB'un lidarliğinde, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Endeavor ve MIT EF Türkiye ev sahipliğinde, Turkcell'in ana sponsorluğunda düzenlenen Global Girişimcilik Forumu, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.

      Forumun açılışında konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu, bugün 127 ülkede Global Girişimcilik Haftası'nın kutlandığını dile getirerek, 3. kez bu organizasyonu TOBB öncülüğünde gerçekleştirdiklerini anlattı.

      ''Niye girişimcilik?'' diyen Hisarcıklıoğlu, ''Eğer meslek seçilecekse bizim kültürümüz bize girişimci olmayı tavsiye ediyor. Ama girişimciliğin asıl bireysel nedeni nedir? Zengin olmak istemeyen var mı aranızda. Bunun anahtarı girişimcilikte arkadaşlar. Zengin olabilmenin yolu girişimcilikten geçiyor. Maalesef ülkemiz dışında da ben böyle şey görmedim. Zengin olmak ayıp değil arkadaşlar. Bir insana iş veriyorsan daha hayırlı ne olabilir?'' diye konuştu.

      SSCB'nin bir tane kurşun atılmadan yıkıldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, o tarihe kadar SSCB'nin teknoloji alanında ABD'yi geçmiş halde bulunduğunu, askeri güç açısından bu ülkeyle eşit konumda olduğunu belirterek, ''Peki ne oldu da yıkıldı? Bir kurşun atılmadı, bir savaş görmedi. Ama olmayan tek bir şey vardı, insanın tabiatına aykırı bir şey, girişimcisi yoktu. Girişimcinin olduğu yerde rekabet, kalite, hizmet olur. Ne kadar askeri güç açısından, teknoloji açısından şampiyon olsan da bir tane kurşun atılmadan yıkılabiliyorsun'' şeklinde konuştu.

      Hisarcıklıoğlu, 1980'lerin Türkiye'de Turgut Özal'la birlikte zihniyet değişiminin başlangıcı olduğunu belirterek, ''O gün Yunanistan, Suudi Arabistan bizden zengindi. 30 sene sonra ne oldu? Yunanistan'la Suudi Arabistan'ı üst üste koy bir Türkiye ancak yapıyor. Bizim petrolümüz, doğalgazımız yok. Ama 30 sene önce girişimci ruhumuzu keşfettik rahmetli Özal sayesinde'' dedi.
      
     ''Kızlarınızı diplomayı iyi bir kocaya vermek için eğitiyorsunuz''
     
     Kadın Girişimciler Kurulu'nun niye kurulduğundan bahseden Hisarcıklıoğlu, nüfusun yarısının kadın olduğunu, girişimcilik noktasında kadınların hep ihmal edildiğini söyledti.

      ''Biz ne yapıyoruz? Tek kolla boks yapıyoruz, rakiplerimizi yenmeye çalışıyoruz. Nüfusun yarısı kadınsa girişimcilerin de yarısının kadın olması lazım'' diyen Hisarcıklıoğlu, bir Müslüman'ın Hazreti Muhammed'i örnek alması gerektiğini belirtti.

      Hisarcıklıoğlu, ''Hazreti Muhammed'in eşi Mekke'nin en büyük tüccarlarından biriydi. Siz nasıl peygamberimizi örnek alıyorsunuz? Kızları eğitiyorsunuz evlendirene kadar, diplomayı iyi bir kocaya verebilmek için. Benim gözümde kadın-erkek ayırımı yok girişimcilikte'' diye konuştu.

      Bir ihmal edilen kesimin de gençler olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, nüfusun yarısının 28 yaşın altında olduğunu vurguladı.

      Türkçe'deki ''icat çıkarma'' deyimini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ''Çocuklarınıza böyle demeyin. Bugün para kazanmak istiyorsan icat çıkaracaksın'' dedi.

      Facebook, google gibi teknoloji devlerini kuranların bunu bir bilgisayarla yaptığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Bugün girişimci olmak için çok sermayeye gerek yok, bir bilgisayar yeterli'' diye konuştu.
      Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de girişimciliğin sadece Türkiye için değil insanlık için çok önemli olduğunu ve Türkiye'nin kalkınmasında çok önemli rol oynadığını vurguladı.

      Turkcell olarak girişimciliğe çok önem verdiklerini vurgulayan Ciliv, 18 yıl önce kurulan bu şirketin vizyonu, misyonu ve potansiyeline o dönem hiçbir iş adamının inanmadığını, çünkü o dönemde cep telefonunun çok pahalı olduğunu söyledi.

      Ciliv, önümüzdeki 20-30-50 yıla renk katacak, liderlik yapacak teknoloji dünyasının liderlerinin Türkiye gibi ülkelerden çıkacağına inandığını belirterek, ''Belki de bu salonda oturanlar buna en büyük adaydır'' dedi .

      Facebook, Google, Microsoft, Apple gibi en kar getiren markaları oluşturanların 18-20 yaşlarında iken bunları yaptığını hatırlatan Ciliv, ''Bunlar 4 tane başarılı girişimcilik hikayesi. Kurucular hepsi 30 yaşın altında. Türkiye'de yüzde 60 nüfusumuz 30 yaşın altında. Bu firma sahiplerinin çoğu üniversiteyi bitirmemiş ama çok öğrenmeye hevesli, hırslı insanlar. Türkiye'de böyle insanlar var mı? Var. Fakat bütün bu 4 şirketin kurucuları Amerika'dan. Bu girişimcilerin Amerika'da başarılı olmalarının sebebi; ortam hazırdır'' diye konuştu.

      Ciliv, 5 sene önce Türkiye'nin 3G'ye giren 101. ülke konumunda bulunduğunu, bugün ise 3G hızında Diyarbakır'ın Paris'i geçtiğini dile getirerek, ''Artık Türkiyeli insanımız teknoloji konusunda dezavantajlı değil avantajlı insan haline geldi'' dedi.

      Teknoloji dünyasındaki her 20 senede olan platform değişiminde yeni platform için en iyi ortamın şu an Türkiye olduğunu anlatan Ciliv, ''Bunlar finansta, eğitimde, iş dünyasında, sağlıkta olacak. İnsanlar ceplerindeki bilgisayardan her yerde her zaman dünyadaki bütün bilgilere ulaşabilecek'' dedi.
      
     ''Teknoloji konusunda, dünya şirketleri yaratmamız lazım''

     
     Süreyya Ciliv, şöyle devam etti:
     ''Artık girişimcilikte muazzam bir momentum kazanan bir ivme var. Bunu devam ettirmemiz lazım. Anadolu'nun küçük bir yerinden gelen, geliyor şehirde bakkalını açıyor, bu girişimcilik. Gerçekten girişimciliği Türkiye'ye en büyük fayda yaratacak şekilde yapmak istiyorsak bunu teknolojiyle yapmalıyız. İnsanlığa en büyük fayda sağlayacak şey teknoloji, en çok sorun çözen şey bu. İş dünyasında başarı demek farklılaşma demek. O kadar hızlı değişen bir kaynağı, teknolojiyi işine entegre eder, teknolojinin yeni yarattığı çözümlere ulaşırsan girişimcilik için büyük fırsat olur.

      Teknoloji konusunda, girişimcilikte, dünya şirketleri yaratmamız lazım, buna inanıyorum. Turkcell olarak girişimciliğe çok önem veriyoruz. Ben de nasıl Turkcell'i daha girişimci yaparım diye çalışıyorum. Etrafımızdaki ekosistemi nasıl destekleriz diye çalışıyoruz.''

      Ciliv, Turkcell olarak Türkiye'de mobil ve fiber internet konusunda dünya krizdeyken büyük yatırımlar yaptıklarını ve Türkiye'yi bu konularda avantajlı konuma getirdiklerini kaydetti.

      Global Girişimcilik Haftası Platformu Başkanı ve TOBB Genç Girişimciler Üyesi Gülden Yılmaz da, girişimciliğin gelişmenin ve istihdamın yegane çözüm yolu olduğunu dile getirdi.

      Hafta kapsamında 300'ün üzerinde etkinlik planlandığını anlatan Yılmaz, hafta programı hakkında bilgi verdi.

      Bu yıl ilk kez düzenlenen Global Girişimcilik Forumu'na yaklaşık 2000 davetli katıldı.
      Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, daha önce yer alacağı bildirilen etkinliğe programındaki değişiklik nedeniyle katılamadı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde