'Yunanistan'ın borcunu Alman ve Fransız halkı ödeyecek'

'Yunanistan'ın borcunu Alman ve Fransız halkı ödeyecek'

SPK Başkanı Vedat Akgiray, "Artık dünya değişmeye başladı. Japonya, Çin, Hindistan, Kore, Brezilya, Türkiye çıktı ortaya"

'Yunanistan'ın borcunu Alman ve Fransız halkı ödeyecek'
16px
24px
24.03.2012 15:58
ABONE OLgoogle

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray artık dünyanın değişmeye başladığını, Japonya, Çin, Hindistan, Kore, Brezilya, Türkiye'nin ekonomide ortaya çıktığını belirterek, ''Artık dünya genelinde insanlığın istediği mal ve hizmetleri Asyalılar yapıyor. Servet Batıdan Doğuya doğru kaymaya başladı'' dedi.

      Sabancı Üniversitesi MBA Kulübü'nce düzenlenen ''Finans Sohbetleri''nin konuğu olan Akgiray, 1987'de Amerikan Borsası'nın yüzde 10 değer kaybetmesinin büyük yankı uyandıran bir haber olduğunu belirterek, bunun, günümüzde borsanın yüzde 80 değer kaybetmesiyle aynı yankıyı uyandıracağını kaydetti.

      1990 sonrası krizlerin arttığını hatırlatan Akgiray, ''kriz'' kelimesinin de artık eski manasını taşımadığını ifade etti.

      Akgiray, eskiden bütün paraların değerinin altınla ölçüldüğünü, 1970'lerin sonuna kadar altının fazla yükselmediğini dile getirerek, bu yıldan sonra altın fiyatlarının oynamaya başladığını, özellikle son yıllarda aşırı bir oynaklık olduğunu bin yıllık altının yanı sıra buğday ve ekmek gibi ürünlerin bile fiyatlarında oynaklığının arttığının görüldüğünü anlattı.

      Vedat Akgiray şöyle devam etti:
     ''Altın bile eskisi gibi değil yani. İlerleyen yıllarda, dünyada bugünkü ekonomik iniş çıkışlar günlük hayatın bir parçası olacak. Sabahki kriz, öğle sonunda normal karşılanabilecek. Buna izin veren 2 şey var. Birincisi teknoloji. Eskiden hesaplanması tasarlanması çok zor olan problemler çözülebilir hale geldi. İkincisi ise finans modellemesi tekniklerinin değişmesi. Eskiden çok karmaşık finansal sözleşmeler vardı, fiyatlama çok zordu. Artık fiyatlama rahat bir şekilde yapılıyor. Artık dünya değişmeye başladı. Japonya, Çin, Hindistan, Kore, Brezilya, Türkiye çıktı ortaya. Avrupa'ya bakıyoruz yaşlanan nüfus var, insanlar bir şey üretmiyor. Gıda, gezi ve benzeri harcamaları var bu nüfusun. Amerika bir şekilde idare ediyor. Avrupa'da bu genç nüfus yok. Bir de artık dünya genelinde insanlığın istediği mal ve hizmetleri Asyalılar yapıyor. Servet Batıdan Doğuya doğru kaymaya başladı.''

      Amerika'nın yaşadığı son krizde 1,8 trilyon dolar batık paranın olduğunu, ülkede büyük batışların gündemde bulunduğunu kaydeden Akgiray, ABD'nin firmalar batmasın, vatandaş işsiz kalmasın diye direkt veya endirekt, kredi veya sermaye ortaklığı olarak harcadığı pozisyon değerinin aşağı yukarı 20 trilyon doları geçtiğini dile getirdi.
      
     ''Yunanistan'ın borcunu Alman ve Fransız halkı ödeyecek''

    
     Akgiray, Avrupa'daki krize değinerek, Yunanistan'ın parayı rahat bulduğunu ve bu parayı büyük şirketler veya tesisler için değil, lüks araç alımında ve otel harcamalarında kullandığını ifade etti.
      Yunanistan'a borcu Almanya ve Fransa'nın verdiği aktaran Akgiray, bu durumda Fransız ve Alman halkının mağdur olacağını söyledi.

      Vedat Akgiray, ''Ne olursa olsun, politik görüntü nasıl olursa olsun, Avrupa Merkez Bankası ne karar alırsa alsın, bize nasıl anlatırsa anlatsın, işin aritmetiği çok basit; bu işin faturasını Alman ve Fransız halkı ödeyecek'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde