'Yokum' dedi 23 Milyar Dolar kaybetti

'Yokum' dedi 23 Milyar Dolar kaybetti

Ortakları şimdi dünyanın en zenginleri arasında yer alırken o, derme çatma bir evde yaşıyor

'Yokum' dedi 23 Milyar Dolar kaybetti
16px
24px
06.06.2010 11:24
ABONE OLgoogle

Dünyanın bilgisayar devi Apple’ın üçüncü ortağı Robert Wayne’nın, şirketin kuruluşundan 12 gün sonra hissesini 2 bin 300 dolara sattığı ortaya çıktı! Ortakları şimdi dünyanın en zenginleri arasında yer alırken Wayne, derme çatma bir evde yaşıyor

Bugün 222 milyar dolar piyasa değerine sahip olan bilgisayar devi Apple şirketinin orijinal sözleşmesini hazırlayan ve efsane logosunu da tasarlayan İngiliz Robert Wayne belki de dünyanın en şanssız insanlarından biri. Şu an piyasaya çıkan her bir ürününün fiyatı yüzlerce dolar olmasına rağmen peynir-ekmek gibi satan Apple’ın 3 kurucusundan biri olan Wayne 75 yaşında. Apple’ın kurulum aşamasında Steve Jobs ve Steve Wozniak’a yüzde 45’lik hisseler verilirken Wayne yüzde 10 pay almıştı. Ancak ikisinin riskli hamlelerinden korkan ve para kaybetmek istemeyen Wayne hisselerini o dönem 800 dolara (Günümüzde 2300 $) satıp şirketten uzaklaştı.

Bugün 40 binden fazla çalışanı olan Apple’ın, iPod, iPhone ve iPad gibi ürünleri 2000’li yıllarda patlama yaptı. Şirketin CEO’su Steve Jobs’un dünyanın en zengin 136’ncı kişisi olarak kişisel serveti 5.5 milyar dolar. Hisselerini elinde tutması durumunda Wayne’in de hayal bile edemeyeceği bir serveti olacaktı. Las Vegas’ta baraka gibi bir evde yaşayan Wayne, hala annesiyle oturuyor. Jobs ve Wozniak’a iş ve yatırım sektörü hakkında önemli şeyler öğrettiğini öne süren Wayne, “Belki şimdi hisseler elimde olsaydı çok zengin bir insan olabilirdim. Ancak sağlığını kaybetmiş, kalp krizi geçirip mezarda yatan bir zengin olmak da istemezdim” sözleriyle pişmanlık duymadığını öne sürüyor. İngiltere’de yayınlanan Telegraph gazetesine konuşan Wayne, “Apple’dan önce de kötü yatırımlar yapmış ve bedelini ağır ödemiştim” dedi. Halen arkadaş olduğu Jobs’u en son 5 yıl önce gören Wayne hiç Apple ürünü satın almadığını açıklarken “Aldığım ilk bilgisayar bir Dell’di” dedi.

Elmayı dişleyemedi!

Robert Wayne, milyar dolarları kaybetmeyi pek dert etmiyor. “Sağlığımı kaybedebilirdim” diyen Wayne, ABD ölçülerine göre derme çatma bir evde annesiyle yaşıyor. Ortağı Steve Jobs, milyarların içinde yüzerken, Wayne geçimini sürdürmek için de eski pul ve bozuk paralar satıyor.

Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde