'Yerli ve elektrikli' otobüs yola çıktı

'Yerli ve elektrikli' otobüs yola çıktı

Sabancı Holding'in otomotiv kuruluşu TEMSA ve savunma firması ASELSAN, Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüsü Avenue EV’yi tanıttı.

'Yerli ve elektrikli' otobüs yola çıktı
16px
24px
07.12.2016 13:04
ABONE OLgoogle

İstanbul Sabancı Center'da gerçekleşen törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken katıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TEMSA ve ASELSAN ortak üretimi olan Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüs Avenue EV'nin, sahip olduğu özelliklerle şehir içi ulaşıma yeni bir soluk getireceğini belirterek, "Türkiye ekonomisiyle ilgili endişe duyanlara verilen en iyi cevabın işte bu tür yeni yatırımlar olduğunu düşünüyorum." dedi.  Özlü, bakanlık olarak elektrikli  araç üretimini desteklediklerini ve belediyelerin elektrikli otobüs kullanmasını ilerleyen yıllarda zorunlu hale getireceklerini açıkladı.

Geniş bir yan sanayiyi besleyen bu sektörün finans, sigorta, ticaret, servis ve lojistik gibi alanlar için de büyük bir önem taşıdığını ifade eden Özlü, şunları kaydetti:

“1950’li yıllardan bu yana üretim yaptığımız bu sektörde, 2015 yılında dünyanın en büyük 15’inci üretim merkezi haline geldik. Geçtiğimiz yıl traktörleri de dahil edersek 1 milyon 410 bin araç ürettik. Bu tarihi bir rekordu. Bu yıl ise bu rekoru daha da geliştiriyoruz. Zira yılın ilk 10 ayında otomotiv üretimimiz geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artış gösterdi. 2016 yılı üretimdeki bu artış kadar kapasite artışı açısından da çok verimli bir yıl oldu.

Dünyada, özellikle de gelişmiş ekonomilerde, çevre dostu araçlara ve alternatif yakıtlara olan ilgi her geçen gün artıyor. Türkiye’nin ticari araç sektöründe lider pozisyonunu sürdürebilmesi, yeni teknolojilere adapte olmasını gerektiriyor. Bu açıdan yerli imkanlarla bir elektrikli otobüs üretilecek olması beni çok heyecanlandırıyor.

"Bir Türk otomobil markası oluşturacağız"

Sektörün geleceğine damga vuracak olan bu alanlarla ilgili Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaşacağız. Özellikle yan sanayimizi de gelecek projeksiyonlarına uygun bir dönüşüme tabi kılacağız. Ar-Ge ve tasarımı tamamen yerli olan, IP hakları bize ait olan modellerin üretimde payını artıracağız. Bir Türk otomobil markası oluşturacağız. Böyle bir markanın varlığı, Türkiye’deki otomotiv sektörüne bir bütün halinde güç katacaktır."

"TEMSA' nın ihracatını yüzde 80'e çıkarmak istiyoruz"

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu sanayi grubu olarak global şirketlerle rekabet içerisinde olduklarını aktarırken, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Endonezya’dan Amerika’ya ürünlerimizi müşterilerimizle buluşturuyoruz. Bunu milli bir görev ve sorumluluk bilinciyle yapıyoruz. Kendimizi Türkiye’nin Sabancı’sı olarak adlandırıyoruz. Türkiye’nin rekabetçiliğinin de ancak katma değerli üretimle mümkün olduğunu biliyor ve bunun için çalışıyoruz.  Her yıl 400 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Tamamen Türk mühendislerinin eseri olan ürünümüzün de müşterimize sunmaktan büyük gurur duyuyoruz. Umuyoruz ki, bu ürünümüz de global pazarlarda kendine yer bulacak ve TEMSA’nın bayrağını daha da yukarıya taşıyacak. Önümüzdeki dönemde TEMSA’nın bugün yüzde 50’lerde olan ihracat oranını yüzde 80’lere çıkartmak için canla başla çalışıyoruz. Bunu da katma değerli ürünlerle başaracağız.”

8 dakikada tam şarj

Avenue EV, fosil yakıt yerine elektrikle çalışıyor. 8 dakikada tam şarja ulaşabilen araç 88 yolcu kapasiteli ve tek şarj ile 50 ila 70 km mesafe alabiliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde