'Yabancı 'Mal var mı?' diyor'

'Yabancı 'Mal var mı?' diyor'

Yabancıların hisse senetlerinin % 71'ini elinde bulundurduğunu vurgulayan İMKB Başkanı, "Adamlar bizden daha akıllı ve gitmeye niyetleri yok" dedi.

'Yabancı 'Mal var mı?' diyor'
16px
24px
17.07.2007 08:08
ABONE OLgoogle

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen, yabancı yatırımcıların hisse senetlerinin yüzde 71'ini ellerinde bulundurduğunu belirterek, "Adamların hiç korktuğu yok, 'Var mı mal? Ben geleyim' diyor. İleriye doğru risk varsa onların riski. Adamlar bizden daha akıllı ve gitmeye niyetleri yok. Kaç tane kriz oldu, gitmiyorlar. Fiyatlar düşünce daha fazla alıyorlar" dedi.

'HALKA ARZLAR OLMAZDI'
Borsayı ziyaret eden Milli Güvenlik Akademisi 62. dönem müdavimlerine bir brifing veren Birsen, İMKB'nin Türkiye'nin en yüksek cirolu kurumu olduğunu vurgulayarak, "Tüm piyasalarda yıllık toplam işlem hacmi 1 trilyon 500 milyar 827 milyon dolar. Böyle bir ciroyu yapan başka kurum yok" diye konuştu. Birsen, borsanın derinleştiğine işaret ederek, temmuza kadar 2.8 milyar dolarlık halka arz yapıldığını kaydetti. Halka arzlarda yabancı payının önemine dikkat çeken Birsen, "Bu halka arzlarda 2007'de yabancıların payı ortalama yüzde 68 olmuş. Yabancı olmasa, halka arz faaliyetleri yerine gelmeyecek" dedi.

'OLAYLARI BÜYÜTÜYORUZ'
Birsen, yabancıların hisse senetlerinin yüzde 71'ini ellerinde bulundurduğunu belirtti. Yabancıların yerlilerden daha fazla bilgi ve tecrübeye sahip olduğunu, ellerindeki hisseleri vermeyeceklerini söyleyen Birsen, İMKB'ye gelecek yeni şirketlere yerli yatırımcıların talip olması durumda yabancı payının ineceğini ancak tamamen sıfırlanamayacağını anlattı.

Birsen, şöyle konuştu: "Bunun da sebebi moral bozukluğumuz. Olayları büyütmemiz. 'Borsa kumardır' gibi yanlış değerlendirme ve korku senaryoları ile bizim bu gelişimimizin avantajından yabancılar faydalanıyor. Reel faizler indiğinde yerli yatırımcı tarafında talebin güçleneceği kanaatindeyim. Altyapıyı sağladım. Faizin inmesiyle yıllık yüzde 30-40 büyümenin garantisini sağlamış durumdayım."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde