'Ya rekabet edeceksiniz ya da yok olacaksınız'

'Ya rekabet edeceksiniz ya da yok olacaksınız'

Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Yeni Türk Ticaret Kanunu'yla ilgili eleştirilere sert cevap verdi

'Ya rekabet edeceksiniz ya da yok olacaksınız'
16px
24px
03.04.2012 14:51
ABONE OLgoogle

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK), Türkiye'yi uluslararası ticaret ağına bağlayacağını belirterek, ''Bu yasayı biz gerçek anlamda ticari bir rönesans olarak tanımlıyoruz'' dedi.

      Altunyaldız, MÜSİAD Genel Merkezi'nde düzenlenen ''Yeni Türk Ticaret Kanunu Uygulama Süreci'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, mevcut Ticaret Kanunu'nun 1957'de çıkarıldığını hatırlattı.
      Dünyanın artık çok değiştiğini ifade eden Altunyaldız, dünya mal ticaretinin 250 kat arttığını, ikili ticaretin yerini çok taraflı ticaretin aldığını, dünya ekonomisinin 10 kat büyüdüğünü, üretim ve yönetim anlayışında köklü değişimler yaşandığını vurguladı.

      Altunyaldız, ''Türkiye'deki şirketlerin ortalama ömrü dünya ortalamasının çok çok gerisinde. Türkiye'de bir şirketin ortalama ömrü 10 yıl, dünyaya baktığınızda, 100-200 yılı aşan şirketler var'' değerlendirmesinde bulundu.

      Küresel rekabet kurallarının değiştiğini, Türkiye'nin de bölgesinde küresel bir aktör haline geldiğini dile getiren Altunyaldız, ''Artık pek çok uluslararası şirket bölgesel operasyonlarını yönetmek üzere Türkiye'ye geliyor. Öyleyse kurallarımızı da, küresel aktörlerin hayatiyetini devam ettirebilecekleri bir yasal zemine doğru kaydırmamız lazım. Yeni Türk Ticaret Kanunu, dünyanın en büyük 500 şirketi listesine pek çok Türk şirketinin girmesini sağlayacak bir ekonomik ve ticari zemin oluşturacak'' diye konuştu.
      
    ''Ya küresel oyuncu gibi rekabet edecek ya da yok olacaksınız''
     
     Artık rekabetin evlere kadar girdiğine, yerel kalmanın imkansız hale geldiğine işaret eden Altunyaldız, ''Artık ya rekabet edersiniz, küresel aktör gibi oynamayı becerirsiniz ya da yok olursunuz. Yeni Türk Ticaret Kanunu, Türkiye'yi uluslararası ticaret ağına bağlıyor. Bu yasayı biz gerçek anlamda ticari bir rönesans olarak tanımlıyoruz'' şeklinde konuştu.

      Türkiye'de şirketlerin yüzde 99'unun KOBİ, yüzde 95'inin de aile şirketi olduğunu anımsatan Altunyaldız, ''Aile kurumundan çıkan bir şirket, kurumsallaşmayı beceremiyorsa, profesyonelliğe doğru uzun yıllar yaşayamıyor'' dedi.

      Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun şirketlerdeki ''Azlık Haklarının Korunmasına'' önem verdiğine değinen Altunyaldız, ''Küresel rekabet endeksinde 'azlık haklarının korunması açısından Türkiye'nin yeri, 142 ülke arasında 90'larda. Demek ki azlık haklarına dair bir sıkıntımız var. Yeni Türk Ticaret Kanunu, azlık haklarının korunmasına özel bir önem veriyor. İnovatif yönetim tarzında, küresel rekabette 58. sıradayız. Burada da alacağımız çok mesafe var'' görüşünü ifade etti.
      
     ''E-ticaretin büyümesi açısından Hindistan'dan sonra ikinci sıradayız''
     
     İnsan kaynaklarının verimliliğinin bilişim sistemlerini kullanabilmekten geçtiğini vurgulayan Altunyaldız, şunları kaydetti:

      ''Bilişim sistemlerini ne kadar kullanabiliyor, yönetim sistemlerine entegre edebiliyorsan o kadar rekabetçisin. Yeni kanun 'web sitesi kuracaksın' diyor. Türkiye'deki küçük işletmelerin yüzde 48'inin, orta büyüklükteki işletmelerin yüzde 73'ünün, büyük işletmelerin de yüzde 87'sinin web siteleri var.

      2011 yılında internet yoluyla yapılan ticaretin hacmi 680 milyar dolara ulaştı. 2015 yılında bu rakamın ikiye katlanacağı ifade ediliyor. Türkiye 2011'de, internet yoluyla yapılan e-ticaretin büyümesi açısından Hindistan'dan sonra ikinci sırada.''
      
     ''Her değişimin kısmi sancıları, zorlukları olacak''
     
     Yeni TTK'nın Türkiye'yi küresel rekabet ortamına entegre edecek bir katalizör olacağını dile getiren Altunyaldız, ''Her değişimin kısmi sancıları, zorlukları olacaktır. Ancak adaptasyon, bilişim sistemlerini kullanma kabiliyeti çok yüksek olan Türk ticari işletmelerinin, Yeni Türk Ticaret Kanunu'na hiç zorlanmadan uyum sağlayacağına yürekten inanıyorum'' diye konuştu.

      MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasını sağlayacak stratejik dönüşüm için gerekli altyapı çalışmalarının yapılması gerekliliğini vurgulayarak, ''Eski usul ve yöntemlerle ileriye gitmemiz, rekabet edebilmemiz mümkün olmayacak'' yorumunda bulundu.
      Vardan, yeni genel başkanın seçileceği MÜSİAD Genel Kurulu'nun 28 Nisan'da, Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacağını belirterek, ''İnşallah açılışını Sayın Başbakanımızın yapacağı genel kurula sizleri de davet ediyorum'' dedi.

      Toplantıda, İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel ve bazı bakanlık bürokratları da, Yeni TTK'ya ilişkin davetlilere bilgi verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde