'Vergi rekortmeni'ne Yeşil Pasaport teklifi

'Vergi rekortmeni'ne Yeşil Pasaport teklifi

'Vergi rekortmeni ilk 10 bin mükellefe Kamu Görevlileri gibi 'Yeşil Pasaport' pasaport verilsin'

'Vergi rekortmeni'ne Yeşil Pasaport teklifi
16px
24px
19.11.2012 16:55
ABONE OLgoogle

CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak: "Vergi rekortmeni ilk 10 bin mükellefe Kamu Görevlileri gibi ‘Yeşil Pasaport’ pasaport verilsin"
 
CHP, vergi rekortmenlerine ‘yeşil pasaport’ istedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak Pasaport Kanunu’nda değişiklik yapılarak, en çok vergi verenlere de “Kamu Görevlileri” gibi pasaport verilmesini istemiyle Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Teklifin, gerekçesinde, vergisini ödeyen girişimcilere ödül olacak bu uygulamanın, diğer mükelleflere de örnek teşkil edeceği belirtildi.

Teklife ile Pasaport Kanunu’nun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan ‘kamu görevlilerine’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘yıllık vergilendirme dönemleri itibarıyla en çok gelir vergisi ödeyen ilk 10 bin mükellefe, 5 yıl süreyle’ ibaresi ekleniyor. Böylece, en çok vergi veren 10 bin mükellefe beş yıl süreyle; milletvekilleri, eski bakanlar ve ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan kamu görevleri gibi yeşil pasaport sahibi olabilecekler. CHP’li Erdoğan Toprak, teklifinin gerekçesinde ise buna neden ihtiyaç duyulduğunu şöyle anlattı:

Ülke ekonomisi ivme kazanacak

“İşadamlarımızın, girişimcilerimizin küresel pazarlara daha kolay, rahat, engelsiz ve uygar dünyanın koşullarında ulaşabilmelerini temin için, vize konusunda onları avantajlı kılacak destek ve katkının verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu amaçla girişimcilerimiz açısından en önemli başarı ve ülke ekonomisine katkı kriteri olan vergi mükellefliği ve ödenen vergi tutarı kriterinden yola çıkmanın anlamlı ve doğru olacağını düşünmekteyiz. Vergi rekortmenlerini, ihracat rekortmenlerini ödüllendiren bir anlayış ve yaklaşımın, bu kişilere vize engellerinden kurtulma, ekonomik hedefler doğrultusunda daha rahat, engelsiz ve süratli seyahat edebilme alanında da gösterilmesi, doğru ve gerçekçi bir yaklaşım olacaktır. Gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler ve ekonomiler bu konuda girişimcilerine, yatırımcılarına, ihracatçılarına her türlü kolaylığı ve ayrıcalığı sağlamaktadır. Ülkemiz girişimcilerinin bu alanda rekabet edebilmeleri, eşit koşullarda faaliyet gösterebilmeleri için 15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14. maddesine yukarıda önerdiğimiz şekilde yapılacak bir ilave ile bu konuda ciddi bir katkı sağlanmış olacaktır. Hem vergisini ödeyerek ülke ekonomisine fayda sağlayan hem de bu alanda diğer girişimcilere ve mükelleflere örnek olan girişimcilerimizin ödüllendirilmesi düşüncesi doğrultusunda bu değişikliği teklif etmekteyiz. Bu düzenleme diğer mükellefler açısından özendirici ve teşvik edici bir unsur olacak, aynı zamanda da ülke ekonomisine çok yönlü bir ivme kazandıracaktır.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde