'Tilki' hangi Türk şirketine ortak oldu?

'Tilki' hangi Türk şirketine ortak oldu?

Küresel finans çevrelerinin Tilki olarak tanıdığı Mark Mobius, Türkiye'de varlıklarına bir yenisini daha ekledi.

'Tilki' hangi Türk şirketine ortak oldu?
16px
24px
03.04.2015 07:34
ABONE OLgoogle
894 milyar doları yöneten ünlü yatırımcı Mark Mobius, Türk gıda şirketi Koza'yı satın aldı
     
Gelecek vaat eden pazar ve şirketlere yaptığı yatırımlarla küresel finans çevrelerinin Tilki olarak tanıdığı Mark Mobius, Türkiye'de varlıklarına bir yenisini daha ekledi. Türkiye'de yeni yatırım sinyalini geçtiğimiz dönemde veren Franklin Templeton Fonu'nun yöneticisi Mobius, İstanbul merkezli Koza Gıda'ya ortak oldu.

3'ÜNCÜ YATIRIMI OLDU

Mobius, bu satın almayı ise Franklin Templeton'un Washington'daki birimi Darby Private Equity kanalıyla yaptı. Hisse alımında Mobius'a ise İstanbul merkezli yatırım şirketi Pera Capital Partners eşlik etti.

Anlaşmanın finansal kısmı ise Rekabet Kurumu'nun onayından sonra açıklanacak. Mobius'un fonu Darby, gıda sektörünün en önemli dağıtım şirketlerinden biri olan Koza'yı bünyesine alarak Türkiye'deki üçüncü yatırımına imza atmış oldu. Darby, daha önce de Hisarlar ve Orion adlı Türk firmalarına yatırım yapmıştı.

894 MİLYAR DOLARI YÖNETİYOR

Dünya genelinde 894 milyar doların üzerinde varlık yöneten Franklin Templeton'un 65 ülkede ofisi bulunuyor. 150 ülkede yatırımı bulunan şirket 65 yıldır da bir çok alandaki firmalarla ortaklık yapıyor. 600'den fazla yatırım uzmanının çalıştığı fon, 1994'te Darby'yi Washington'da kurmuştu.

VİTRİNİNDE 1.500 ÜRÜN VAR

Darby ile aynı sene kurulan Koza Gıda ise 21 yıldır faaliyet gösteriyor. Aralarında Casa Fiesta, Misson Food, McCain, Hilcona, Lee Kum Kee'nin de olduğu 22 ülkeden 90 firmanın bin 500 ürününü ithal ederek Türkiye dağıtımını gerçekleştiren Koza Gıda, İtalyan, Japon, Çin, Hint, Tayland, Fransız mutfağına yönelik markaları satıyor. 110'dan fazla çalışanı bulunan Koza Gıda'nın 44 bayisi var. 7 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu merkeze sahip şirketin İstanbul'da da bir deposu bulunuyor.
Kerim Ülker/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde