'Tanıtım için 1 milyon euro harcadık'

'Tanıtım için 1 milyon euro harcadık'

TÜSİAD Tanıtım Komisyonu Başkanı Ümit Boyner'den Sarkozy'e karşı atak...

'Tanıtım için 1 milyon euro harcadık'
16px
24px
27.09.2009 08:28
ABONE OLgoogle

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Tanıtım Komisyonu Başkanı Ümit Boyner, bu ay Paris'te açtıkları düşünce kuruluşu ile Fransız kamuoyunda, Türkiye'yi farklı seslerle anlatacaklarını söylüyor.

Herkesin eteğindeki taşları dökmesini isteyen Boyner, 'Enstitü sanki Sarkozy'ye karşı oluşturuldu gibi bir algı oluşmuş ancak öyle değil. Sarkozy hükümetinden parlamenterler de gelsin diye uğraşıyoruz' diyor

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine en olumsuz tepkiyi Fransız kamuoyu veriyor. İşte bu yüzden son birkaç yıldır dost ülke başkanlarını ve kanaat önderlerini ziyaret ederek AB lobisi yapan TÜSİAD yeni bir stratejiye geçti ve Fransız kamuoyunda Türkiye'nin her yönüyle doğru bir şekilde tartışılması için bir düşünce kuruluşu kurmaya karar verdi.

Paris Boğaziçi Enstitüsü adını taşıyan düşünce kuruluşu bu ayın ortalarında resmen faaliyete geçerek, entelektüel Fransızları markaja almaya başladı. Bu Pazar, Türkiye'nin önde gelen sivil toplum örgütlerinden TÜSİAD'ta Yönetim Kurulu Üyesi ve Tanıtım Komisyonu Başkanı Ümit Boyner'e mikrofon tuttum. Gördüğüm, 2004'ten bu yana Türkiye'nin AB üyeliği için mücadele veren ekibin başı olan Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner'in TÜSİAD şapkasıyla AB mücadelesinden vazgeçmeyeceği…

Başbakan Erdoğan en son New York'a yaptığı ziyaret sırasında, 'Başvuralı 50 yıl oldu. Kapısında bu kadar bekletilen başka ülke AB'de yok. Bu nasıl adalet' dedi. TÜSİAD adına Türkiye'nin AB'ye üyeliği için mücadele veren ekibin başı olarak siz neler söyleyeceksiniz?

Tabii bir takım reformları geç yaptık ama onlar da sürekli olarak siyasi bir takım engeller çıkartıp duruyor. Ben şöyle düşünüyorum. Ne olursa olsun, AB'de Türkiye'nin üyeliğine ideolojik anlamda karşı duran bir bakış var. Bunlarla savaşmak da güç belki ama ne olursa olsun her anlamda Türkiye'nin yapması gerekenleri kendisi için yapması lazım. AB istedi diye demokratikleşiyoruz ya da açılım yapıyoruz gibi bir kompleksten kurtulmalıyız. İyi bir şey demokratikleşme.

TÜSİAD, Tanıtım Komisyonu'nu 2004'te kurdu, ardından da dernek başkanı ve komisyon ekibi. AB'de bizi istemeyen ülkeleri değil de dost ülkeleri turlayıp Türkiye için destek aradınız. Bu mücadeleniz devam edecek mi?

Mücadele vermeye devam etmemiz gerekiyor. Bizde alınganlık da olamaz. Neticede sivil toplum örgütüyüz. Yaptığımız görüşmelerde bugüne kadar şunu gördük. AB'nin Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkmayan kesimleri Türkiye'nin üyeliğinin kaçınılmaz olduğunu görüyorlar. Dünyadaki ekonomik krize bakarsak, büyümenin hangi pazarlarda olduğunu görüyorsak, enerji ile ilgili Avrupa'nın güvenlik sorunlarının farkındaysak zaten Türkiye'nin AB üyeliğinin AB'ye katkısını da net bir şekilde kavrarız. AB'de bir kesim bunu çok iyi kavrıyor zaten.

En çok Fransız kamuoyuyla derdimiz var, biraz Türkiye'yi anlatmayı başardığınızı düşünüyor musunuz?

Bu biraz tabii iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Bir anda kamuoyunun fikrini değiştirmek kolay değil. Çünkü biz burada Türkiye lehine gürültü yapmaya çalışırken, Türkiye aleyhine gürültü yapanlar da var. Fransız kamuoyu Türkiye üyeliğine ciddi bir şekilde karşı pozisyon aldı. Ama şu var. Bir takım ekonomik gerçekleri, Türkiye'nin getireceği faydaları anlattığınız zaman, en azından entelektüel çevrelerde, 'ya bir dakika madalyonun öteki tarafına da bakmalıyız' söylemiyle karşılaşmaya başladık. Geçen hafta Fransız Senato Başkanı buradaydı. Sonra Le Monde'a, 'Biraz daha çok yönlü bakalım Türkiye'nin üyeliğine' diye bir açıklama yaptı ki çok önemliydi bu çıkış.

Bu yüzden mi düşünce kuruluşu kurmaya karar verdiniz ve merkez olarak da Paris'i seçtiniz?

Türkiye'ye karşı mısın değil misin gibi son derece kısır, adeta bir ideolojiyi sorgulayan bir durum var Fransa'da. Oysa bu tartışmanın çok yönü var. Kültürel, sosyal, ekonomik yönü var ve bunlar Türkiye'nin olmadığı bir ortamda tartışılıyor. Genelde hükümetler arasında bir takım siyasi kaygılarla yapılan konuşmalarla sınırlı kalıyor. Oysa bunun iş ve entelektüel dünyası tarafı da var. Bu yüzden bu ay Fransa'da Paris Boğaziçi adında bir enstitü kurduk. Fransa kamuoyunda Türkiye'nin sesi çıksın istiyoruz. Biz kendimizi farklı seslerle anlatabilelim. Ya da bu tek sesli bir münazara olmasın. Çok çeşitli kesimler tarafından tartışılsın istedik. Yani Türkiye konusu Fransa'da siyasi bir takım ön yargılardan arındırılmış bir şekilde masaya yatırılsın istiyoruz.

Tanıtım konseyi olarak 1 milyon euro harcadık

Sarkozy hükümetine karşı oluşturulmuş bir enstitü algısı var mı peki?

Biraz öyle olduğunu duyduk ama kesinlikle öyle değil. Türkiye üyeliği için çalışan Fransa'daki ilk düşünce kuruluşu. Şüphe ile karşılayanlar oldu. Bu şimdi ne demek, TÜSİAD ne yapmaya çalışıyor gibi…Oysa dernek burada tamamıyla başlatıcılarından biri ve bilim kurulunda dernekten çok az insan var, gerisi Fransız. Biz istiyoruz ki her şey tartışılsın. Etekteki taşlar neyse dökülsün. Biz hatta istiyoruz ki Sarkozy hükümetinden parlamenterler de bilim kurulunda yer alsın.

Enstitünün ilk çalışması ne olacak?

Her yıl bir büyük bir sempozyum düzenleyecek enstitü. Fransa'dan çok değerli kanaat önderleri gelecek. Amacımız ülkeyi görerek tartışmalarını sağlamak.

Tanıtım Komisyonu'nun bütçesi ne kadar?

Kimsenin ağırlığı yok. Bağımsız bir fon. Biz senede 1 milyon euro harcıyoruz. Fransa'nın dışında, Almanya'da da bir hazırlığımız var. Türkiye'yi anlatan bir kitap çıkaracağız orada.

Fransa ve Almanya'yı kazanmamız şart!

Fransız entelektüellerini Türkiye lehine konuşturma çabası içinde olduğunuzu görüyorum…

Fransa'da gerçekten entelektüelleri kazanmak önemli. Tartışmayı yüksek bir seviyeye çıkartmak önemli. Avrupa içinde İngiltere'nin tutumu ile Portekiz'in, İspanya'nın tutumu, yeni üyelerin tutumu, Fransa ve Almanya'dan çok farklı. Ama bizim mutlaka Fransa ve Almanya'yı kazanmamız gerekiyor. O da ancak demokratik bir ortamda yapılacak tartışmalarla olabilir.

Şelale Kadak/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde