'Takdiri ilahi' değil, rezalet

'Takdiri ilahi' değil, rezalet

Baykal, 13 kişiye mezar olan İkitelli'deki TIR Garajı'nı ziyaret etti, Erdoğan'a laf attı

'Takdiri ilahi' değil, rezalet
16px
24px
10.09.2009 13:19
ABONE OLgoogle

İstanbul'da dün meydana gelen selin en çok tahribat yarattığı İkitelli'deki TIR parkı ile Basın Ekspres yolunda incelemelerde bulunan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "İstanbul'un en riskli bölgesinde bu kadar ağır tahribata yol açacak bir durumun ortaya çıkması bir belediyecilik faciasıdır" dedi.
Baykal, parti yöneticileriyle birlikte dün su baskınına uğrayan İkitelli'deki TIR parkında incelemelerde bulundu.

Deniz Baykal, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, Ayamama Deresi'nin geçtiği yerin kenarındaki dere yatağında yüzlerce TIR'ın park edilmesine yönelik bir düzen tutulduğunu ve bu alanın her an her türlü faciaya açık olduğunu belirtti.

Bir büyük milli servetin yok olduğunu ve 13 kişinin burada hayatını kaybettiğini ifade eden Baykal, "Yüzlerce TIR ve vinç makineleri tahrip oldu. Burada böyle bir yerleşim düzenine izin verilmesini anlamak mümkün değil. Buranın TIR parkı olarak kullanılması ve hurdacıların buraya yerleşmesi, İstanbul'un en riskli bu bölgesinde bu kadar ağır tahribata yol açacak bir durumun ortaya çıkması bir belediyecilik faciasıdır" diye konuştu.

Buranın, "Bir kentçilik, imar ve belediyecilik faciası olduğunu" öne süren Baykal, bunu başka bir şekilde açıklamanın mümkün olmadığını ifade etti.

Ayamama Deresi'nin daha önce ıslah edildiğini, ancak yer kazanmak için derenin çok dar bir kanal içine alındığını belirten Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Su girişi çok daha yüksek bir düzeye çıkınca müthiş bir patlama ve facia olmuş. Mühendislik, planlama, kentleşme ve imar düzeni hatası var. İstanbul'da belediyecilik makyajla uğraşmış, işin temeline girmemiş, altyapıyı görmemiş. Her facia bunu ortaya koyuyor. Bir yerde bir yangın çıkıyor, inceliyorsunuz, yanlış bir yerleşme. Sel basıyor, yine imar vaziyeti... 16 yıldır burada bu belediyeyi kimler yönetiyor, hangi anlayış yönetiyor? Belediyeyi yönetenle, Türkiye'yi yöneten anlayış aynı. Ortaya çıkan manzara bu. Bunu bir kaza, afet diye geçiştirmek mümkün değildir. Göz göre göre ortaya çıkan bir belediyecilik suçudur."

İstanbul'da tespit edilen 24 bin riskli yapı olduğunu, bunların ortadan kaldırılmasına dair bütün idari işlemlerin yapıldığını ve belediye kararları alındığını anımsatan CHP Genel Başkanı Baykal, şöyle konuştu:

"24 bin konutun her an bir faciaya açık olduğu belediye tarafından resmen biliniyor ve seyrediliyor. Ne zaman facia ortaya çıkacak, kimi vuracak bilemezsiniz. Bakıldığı zaman buralarda risk var diyoruz. Ama gereği yapılmamış. Sonuç bu. Geçenlerde Makedonya'da bir deniz kazası oldu. Motorun taşıyacağından daha fazla turist bindirilmiş ve motor devrildi. Bakan derhal istifa etti. Bunların müeyyidesi yok. Ölen öldüğüyle kalıyor.Bütün bu ihmalleri gerçekleştirenler ellerini kollarını sallayarak şov yapmaya devam ediyor. Hepimizin toplumsal bir reaksiyon sergilemesi lazım. Bunun yaptırımını talep etmemiz lazım. Sorumluların hesap vermesi lazım. Burayı böyle kullandıracaksın, göz yumacaksın. Ondan sonra facia çıkınca 'Ne yapalım Allah'ın takdiri' diyeceksin. Böyle bir şey olur mu?"

"KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Dünyada çok daha fazla yağış alan pek çok metropolun olduğunu ve hiç birinde böyle bir şey olmadığını ileri süren Deniz Baykal, burada da ne olacağını önceden görüp önlem almak gerektiğini söyledi.

Ayamama Deresi'nin yıllardır facia olmaya devam ettiğini belirten Baykal, "Islah edildi, yaptırılan bu. Demek ki yanlış yapılmış. Görmezlikten geldiniz, kendinizi aldattınız. Bunun sonucu 13 tane insan canını kaybediyor. Türkiye de bu utanç verici manzaraya tanık oluyor. Bu kabul edilebilir değil" dedi.

Baykal, bir gazetecinin, "İl yöneticilerinin açıklamalarını nasıl buluyorsunuz? Memnun edici mi?" sorusuna da "Bu facianın siyasi sorumluları hesap vermelidir. Her medeni toplulukta bu bir sorumluluktur. 'Bizi ilgilendirmez' dersen, niye bu kenti yönetme durumundasın? Bunun sana verdiği bir sorumluluk var. Sapasağlam okulları yıkıyorsun imara aykırı diye, burası ne? Bunun sorumluluğu yok mu? 16 yıl İstanbul'u yöneteceksin sonra bunlar yaşanacak, hiç umursamayacaksın. Ozon nasıl delinmiş, Türkiye'de nasıl sera gazı artıyor hikaye anlatacaksın. Sen şu 13 kişinin hesabını ver, şu manzaranın hesabını ver" diye konuştu.

Belediye Başkanı'nın buraya gelmesi gerektiğini söyleyen Baykal, "13 kişinin öldüğü bu manzaraya bakmayacaksın, sonra korumalı alanlarda nutuklar atacaksın, açıklamalar yapacaksın ve çekip gideceksin" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde