'TRT payı ve KKB aboneye iade edilsin'

'TRT payı ve KKB aboneye iade edilsin'

CHP'li Osman Kaptan, 1 Ocak 2012 tarihi ile elektrik abonelerinden TRT payı, kaçak/kayıp bedeli (KKB) ve sayaç okuma bedeli adı altında tahsil edilen tutarların, abonelerin tercihine göre ya doğrudan parasal olarak aboneye iade edilmesi için kanun teklifi verdi.

'TRT payı ve KKB aboneye iade edilsin'
16px
24px
08.03.2012 10:20
ABONE OLgoogle

CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, TBMM Başkanlığı'na, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirler Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni sundu.

Teklifin gerekçesinde, tüketicilerin elektrik faturaları üzerinden son 7 yılda TRT'ye ödediği yüzde 2'lik payın 2.5 milyar TL'yi aşarak astronomik rakamlara ulaştığı belirtilerek, "Vatandaş TRT'ye, TRT de hükümete çalışmaktadır" denildi.

Türkiye'de kayıp ve kaçak elektrik kullanım oranı ortalamasının 2011 yılında yüzde 17 olarak gerçekleştiği ifade edilen gerekçede, "Bu oranın yaklaşık yüzde 7'sinin teknik kayıp, kalan yüzde 10'unun ise kaçak elektrik kullanımından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Kaçak elektrik kullanım oranı bazı bölgelerimizde yüzde 20'nin üzerine çıkmaktadır. Kayıp/kaçak elektik bedeli altında bedel tahsilinin, kaçak elektrik kullanmayan ve iyi niyetle faturasını ödeyen tüketicilerden tahsil edilmesi doğru değildir ve bu uygulamanın kaldırılması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

Gerekçede, elektrik tüketicilerinin gerek TRT'ye kesilen yüzde 2 paydan gerekse kullanmadığı halde kaçak/kayıp ve sayaç okuma bedeli adı altında alınan ücretlerden kaynaklanan rahatsızlıklarını gidermek amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılması gerektiğinin altı çizildi.

Teklife göre, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirler Kanununda yer alan elektrik enerjisi satış bedelinden TRT'ye pay ayrılmasını düzenleyen bütün hükümler yürürlükten kaldırılıyor.

Kaçak/kayıp veya sayaç okuma bedeli adı altında tüketicilerden ödeme talep edilemeyecek. Ayrıca, bu kanunda yer almayan hiçbir tarife nedeniyle de tüketiciden tahsilat yapılamayacak.

1 Ocak 2012 tarihi ile bu kanunun yürürlük tarihi arasında elektrik abonelerinden TRT payı, kaçak/kayıp bedeli ve sayaç okuma bedeli adı altında tahsil edilen tutarlar, abonelerin tercihine göre ya doğrudan parasal olarak aboneye iade edilecek ya da abonenin kanunun yürürlük tarihini izleyen elektrik faturalarından mahsubu ile iade edilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde