'THY'nin ikincil halka arzı gündemimizde değil'

'THY'nin ikincil halka arzı gündemimizde değil'

Bakan Şimşek, THY'nin ikincil halka arzının gündemde olmadığını açıkladı

'THY'nin ikincil halka arzı gündemimizde değil'
16px
24px
19.11.2012 15:31
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Hava Yolları'nın (THY) ikincil halka arzının gündemlerinde olmadığını belirterek, ''THY bizim bayrak taşıyıcımız, son derece başarılı bir şirketimiz. Çok hızlı bir büyüme sürecinde son 10 yılın tamamında operasyonel olarak karlı olan bir şirketimizdir'' dedi.
      Şimşek, Halk Bankası'nın halka arzı başta olmak üzere, özelleştirme konusunda düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

      Bakan Şimşek, bir gazetecenin sorusu üzerine, THY'nin ikincil halka arzının gündemde olmadığını, bu yönde verilmiş bir kararın bulunmadığını vurguladı.
      THY'nin Türkiye'nin başarısını en güzel ve en iyi şekilde özetleyen bir şirket olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, şunları kaydetti
      ''THY bizim bayrak taşıyıcımız, son derece başarılı bir şirketimiz. Çok hızlı bir büyüme sürecinde son 10 yılın tamamında operasyonel olarak karlı olan bir şirketimizdir. Gerçekten Türkiye'nin dünya çapında önemli markalarından bir tanesi. Onun için şu an itibariyle gündemimizde ne blok satış, ne de halka arz var.''
      Bakan Şimşek, başka bir soruyu yanıtlarken de, elektrik üretimi özelleştirmelerine termik santrallerden başladıklarını ve bu yönde de devam edeceklerini kaydetti.
      İleriki dönemlerde belki portföyler oluşturabileceklerini, bu portföylerde hidroelektrik ve termik santrallerin de olabileceğini ifade eden Şimşek, ''Başlangıçta piyasayı görmek açısından bir adım atalım diye tek tek termik santraller olarak çıkıyoruz, sonradan farklı bir yaklaşım içerisine girebiliriz'' diye konuştu.
      Bakan Şimşek, Halk Bankası'nın halka arzında hisselerin, 140 uluslararası kurumsal yatırımcı arasında paylaşıldığını kaydetti.
     
     ''AK parti hükumetleri döneminde 38 milyar dolarlık özelleştirilme yapıldı''
     
     Bakan Şimşek, AK parti hükumetleri döneminde gerçekleştirilen özelleştirmelerden ne kadar gelir elde edildiğine ilişkin bir soruya da, ''Toplamda 38 milyar dolarlık bir özelleştirme söz konusu, buna Halk Bankası da dahil. Bunun çok büyük bir kısmı, muhtemelen 35 civarında bir rakam hazineye transfer edildi'' yanıtını verdi.
      Türk Telekom'un kamu hisselerinin özelleştirilmesiyle ilgili olarak da Şimşek şöyle konuştu:
      ''Türk Telekom'a ilişkin bir sürecimiz var. Ama özellikle kesin bir tarih vermek istemiyorum. Çalışmalar devam ediyor. Halka arz da olsa, başka türlü de olsa her şey açık ve şeffaf bir şekilde devam edecek. Biz mümkün olduğunca bir çok kesime bunların arz edilmesini tercih ediyoruz. Halkbankası'nın halka arzı biraz büyük olduğu için 30 bin bireysel yatırımcıdan bahsediyoruz, yüzlerce kurumsal yatırımcıdan bahsediyoruz. Ama Türk Telekom'un nispeten daha küçük payından bahsediyoruz. Dolayısıyla orada o günün şartlarına göre durum değerlendirilecek.''
      Şimşek, bir başka soru üzerine de, THY ile Lufthansa arasında işbirliğine değinerek, şunları kaydetti:
      ''Lufthansa ile diyalog çok erken aşamada. Belki bazı alanlarda işbirliği şeklinde ortaya çıkabilir. Şu aşamada, bizim THY'nin bir payını yada belli bir kısımını Lufthansa'ya satış gibi şey söz konusu değil, gündemimizde değildir. Ama bu işbirliği sonucunda zamanla başka noktalara doğru gidilir mi, tabi ki ben bu konuda spekülasyonda bulunmak istemiyorum. Ama şu an itibariyle bizim gündemimizde THY'nin halka arzı söz konusu değil.
      Artış yavaş yavaş bölgesel anlamda işbirlikleri artıyor. Bu da Lufthansa için, THY için işbirliği ihtiyacını ortaya çıkartıyor. Dolayısıyla olaya öyle bakmak lazım. Star Aliance grubuna girmek de öyle bir adımdı. Zaten THY ile Lufthansa ortaklığı var, biliyorsunuz Sun Express. O çerçevede bakmak lazım. Bir şirketin bir şirketi satın almasından çok başka türlü işbirlikleri, güç birliği diye bakmak lazım.''

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde