'Şirinlik yaptınız ama yine güm!'

'Şirinlik yaptınız ama yine güm!'

CHP lideri Baykal, Doğan Grubu'na kesilen rekor ceza için nasıl tepki verdi?

'Şirinlik yaptınız ama yine güm!'
16px
24px
09.09.2009 12:55
ABONE OLgoogle

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Doğan Yayın Holding'e kesilen vergi cezasının bir grup vergi denetmeninin kendi iradesiyle uyguladığı bir karar olmadığını belirterek, “Bu, çok temel bir olaydır, bir rejim sorunudur, bir demokrasi sorunudur, bir hukuk devleti sorunudur” dedi. Baykal, medya kuruluşlarına da kendi aralarındaki tartışmaları bir kenara bırakarak bu uygulamanın ortaya koyduğu tehdidi doğru algılamaya ve buna karşı tepki göstermeye çağırdı.

CHP Genel Başkanı Baykal, partisinin kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlediği İl Başkanları toplantısından önce gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Doğan Yayın Holding'e kesilen vergi cezasını değerlendiren Baykal, “Artık bu konu Türkiye'nin onun meselesi, bunun meselesi, bunun meselesi olma noktasını aşmıştır. Artık bu konunun falan grubun meselesi, filan grubun meselesi gibi anlaşılması fevkalade yanlıştır. Olay kimsenin meselesi değil, Türkiye'nin meselesidir” dedi. Bu uygulamaya göz yumulamayacağını dile getiren Baykal, buna karşı tepkiyi herkesin el birliğiyle göstermesi gerektiğini kaydetti. Medya kuruluşlarına kendi aralarındaki tartışmalarını, çatışmalarını bir kenara bırakarak bu uygulamanın ortaya koyduğu tehdidi doğru algılama ve buna karşı kararlı bir şekilde tepkilerini, uyarılarını ortaya koyma çağrısında bulunan Baykal, “Buna şiddetle ihtiyaç vardır. Kısır çatışmaların, aradaki çıkar mücadelelerinin hiçbir anlamı yoktur. Olay başka bir nitelik taşımaktadır” diye konuştu. “İnsanın aklına meşhur papazın hikayesi geliyor” diyen Baykal, şöyle konuştu:

“Önce komünistleri aldılar, ben komünist değilim dedik, sonra sosyalistleri aldılar ben sosyalist değilim dedik. Daha sonra Yahudileri aldılar ben Yahudi değilim dedik. Bir süre sonra beni aldılar, baktım etrafımda kimse kalmamıştı. Türkiye buraya geldi. Bunu uzun süreden beri anlatıyoruz. 2005 yılından beri ben bu uyarıyı bütün Türkiye'ye yapıyorum. Kadınları, erkekleri bütün vatandaşları devlete, cumhuriyete hukuka sahip çıkmaya çağırdığım tarih 2005 tarihidir. 2009'dayız. Tablo ortada.”

Baykal, toplumun bütün kesimlerinin siyasi hegemonyanın kontrolü altına sokulmak istendiğini ifade ederek, “Türkiye de bunu seyrediyor. Çok acı bir tablodur. Yargı hedefte, medya zaten gitmiştir, son çırpınışlar bunlar. Askerler bir süre önce hangi mücadelenin hedefi haline gelmişlerdir, görüyoruz. Çok acı bir tablodur, bu konuda uyarılarımı bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu herkesin ortak sorunudur. Elbirliğiyle buna hayır dememiz lazımdır. Ve bunun iktidarın dışında sadece bir grup vergi denetmeninin kendi iradesiyle, kendi kararıyla uyguladığı bir durum olduğunu kimse düşünmemelidir. O vergi denetmenleri kimlerdir? Kim seçmiştir onları? Böyle bir olayın sorumluluğunu almak kolay iş değildir. Bu talimatı verenlerin de, o sorumluluğu üstlenenlerin de ayrıca irdelenmesi lazımdır. Bu, çok temel bir olaydır, bir rejim sorunudur, bir demokrasi sorunudur, bir hukuk devleti sorunudur. Bu tabloyu üzüntüyle gördüğümü bir kez daha söylemeliyim.”

BAYKAL'DAN DOĞAN GRUBUNA ÖRTÜLÜ ELEŞTİRİ

Bu süreci göre göre bu sürecin galiplerinin gözüne girmek için sergilenen çabaların hiçbir anlam taşımadığının bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen Baykal, “Gelen süreci bütün nitelikleriyle kavrayacaksınız, fark edeceksiniz. Ama gene de o sürecin sizi himaye etmesi için şirinlikler yapacaksınız, taklalar atacaksınız, göze girmeye çalışacaksınız ve ondan sonra gene güm diye bu olacak. Buradan da alınması gereken dersler vardır” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde