'Müthiş Türk Kızı' ABD bankasına başkan oldu

'Müthiş Türk Kızı' ABD bankasına başkan oldu

ABD’nin 'en genç finans profesörü' olan Erkan’ın ülkedeki lakabı 'Müthiş Türk Kızı'…

'Müthiş Türk Kızı' ABD bankasına başkan oldu
16px
24px
12.05.2017 04:11
ABONE OLgoogle

Geçtiğimiz hafta dünyanın merakla beklediği Fransa’daki seçimler Emmanuel Macron’un zaferiyle sona erdi. 39 yaşındaki Macron’un cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesiyle gözler bir anda 'genç liderler'e çevrildi.

Hatırlayın; Macaristan Başbakanı Viktor Orban 35’inde görevine başlamıştı. Yunanistan’da Çipras koltuğua 40’ında oturdu. İtalya en genç lideri Matteo Renzi ile 39’unda tanıştı. Kanada’nın karizmatik Başbakanı Justin Trudeau 43’ünde koltuğu devraldı. Ukrayna’nın genç Başbakanı Vladimir Groysman 39 yaşında ve hala görevini başarıyla sürdürüyor.

Kanada’daki seçimlere 'Real Change' yani 'Gerçek Değişim' sloganıyla giren Trudeau’nun söylemi aslında sadece siyasi arenada değil finans dünyasında da kendini gösteriyor. Şimdilerde devler, geleceklerini genç kuşağa ve onların önlenemez azmine devrediyor.

İşte bunlardan biri 35 yaşındaki Hafize Gaye Erkan… Onunla ilk tanışmam 33 yaşına henüz girdiği 2014 yılına uzanıyor. ABD’nin 'en genç finans profesörü' olan Erkan’ın ülkedeki lakabı 'Müthiş Türk Kızı'…

1985’te kurulan First Republic Bank’ın 3 yıl önce kadrosuna aldığı Erkan’a şimdi 'müthiş' bir görev verildi. O görevden önce biraz Erkan’dan bahsetmek istiyorum .

9 üniversiteden teklif almıştı

Üniversite sınavında Türkiye 26'ncısı olarak girdiği Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü rekor puanla bitiren Erkan’a aralarında Stanford, Princeton, Boston, Cornell, California'nın olduğu 9 üniversiteden burs teklifi geldi. Erkan, tercihini Princeton'dan yana kullandı. Böylece her yıl sadece 2 kişiye verilen 'Onursal doktora' bursu karşılığında Erkan, bir ev, ayda 3 bin 200 dolar cep harçlığı ve ABD Ulusal Bilim Vakfı'ndan araştırmaları için sınırsız bütçe imkânına sahip oldu.

246 Yıllık Prıcenton'ın sistemini değiştirdi

Doktora tercihini finans mühendisliğinden yana kullanan Erkan, 2 yıl süren ve 12 dersten oluşan doktora programını bir yılda tamamladı. 246 yıllık geçmişi olan ve dünyaya yön veren birçok ünlü ismi mezun eden Princeton'ın tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu. ABD'nin şu anda en genç finans profesörü unvanını alan Erkan'ın bu başarısıyla üniversite yönetimi 2.5 asırlık tarihindeki mezuniyet sistemini değiştirerek 2 yıllık mezuniyet zorunluluğunu 1 yıla indirdi.

'Gaye, olağanüstü yönetici'

Goldman Sachs gibi bir çok finans deviyle çalışan Erkan’a 2014’te First Republic Bank’tan iş teklifi geldi.

Mortgage krizinin başlamasıyla First Republic Bank’ın yönetimine 2009’da ABD'nin TMSF'si olarak bilinen Federal Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (FDIC) tarafından el konulmuştu.

First Republic Bank'ın 3 önemli koltuğunu yani Kıdemli Başkan Yardımcılığı görevinin yanı sıra Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı unvanlarını alan Erkan, 3 yıllık başarısının ardından tabir-i caiz ise 'onurlandırıldı.' First Republic Bank Yönetim Kurulu 10 Mayıs’ta yeni bir karar aldı ve 35 yaşındaki Erkan’a 'Başkanlık' görevini verdi. Erkan bir başka deyişle bankanın kaptanı oldu. Bankanın CEO’su Jim Herbert ise First Republic Bank’ın resmi sitesinden bu yeni görevi şu sözlerle duyurdu: “Gaye, bankamız üzerinde önemli bir etki bırakmış olağanüstü bir finansal hizmetler yöneticisi…”

68 milyar dolar aktife sahip

Şimdi de biraz bankadan bahsetmek gerekiyor. Boston'dan Los Angeles'a, San Fransisco'dan New York'a geniş bir coğrafyada ülke geneline yayılmış geniş bir şube ağı bulunan First Republic’in aktifl eri 68 milyar doların üzerinde. Türkiye, geçtiğimiz yılın sonunda Varlık Fonu’nu kurduğunda yabancı yönetici arayışındayken bazı isimleri sizlerle paylaşmıştım.

Yurtdışında görev alan Türk finans dâhileri arasında Erkan da vardı. İşte o Erkan 32 yıllık geçmişi olan bankanın 35 yaşında başkanı oldu. Bankanın Yönetim Kurulu’na baktığımda ise gördüğüm; yıllarını mesleğine adamış, kariyerleri Erkan’ın doğumundan önce başlayan ve emeklilik hayalleri kuran onlarca isim…

Kerem Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde