''Mücevherde ÖTV'yi kaldıralım'' önerisine sektörden destek

''Mücevherde ÖTV'yi kaldıralım'' önerisine sektörden destek

Şimşek'in ''Mücevherde ÖTV'yi kaldıralım, KDV'yi getirelim. AB'de altın ve mücevherde ne uygulama varsa aynısını yapmaya hazırım'' önerisine destek

''Mücevherde ÖTV'yi kaldıralım'' önerisine sektörden destek
16px
24px
18.12.2012 14:01
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in TBMM'de yaptığı, ''Hemfikirseniz, hep birlikte ÖTV'yi kaldıralım, KDV'yi getirelim. AB'de altın ve mücevherde ne uygulama varsa aynısını yapmaya hazırım'' açıklamalarına mücevher sektöründen destek geldi.
      Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş, ''ÖTV'yi kaldırdığımız andan itibaren KDV'yi de makul ölçülerde koyduğumuzda şu anda dünyadaki mevcut elmas borsaların hepsinin önüne geçeriz'' dedi.
      Mücevher-elmas sektörüne ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Güzeliş, sektör olarak dünya elmas sektörünün sahip olduğu şartlar dışında fazladan bir beklentileri olmadığını söyledi. Güzeliş, ''Dünyada var olan bir yapılanmayı istiyoruz ki rekabet edebilelim. Dünyanın hiçbir yerinde ham taşa, ham elmasa ÖTV diye bir şey yoktur. Hatta birçok ülkede KDV bile yoktur. ÖTV ve KDV ancak ürün mücevher haline dönüştükten itibaren nihai tüketiciye gittiğinde makul miktarlarda olabilir. Ama daha ham taş aşamasındayken Özel Tüketim Vergisi diye bir uygulama olmaması lazım. Bu bizi rekabette eksiye düşürüyor'' diye konuştu.
      Sektörün gelişmesi ve ülke ekonomisine olan katkısının artması için ÖTV'nin kaldırılması gerektiğini belirten Güzeliş, ''ÖTV'yi kaldırdığımız andan itibaren KDV'yi de makul ölçülerde koyduğumuzda şu anda dünyadaki mevcut elmas borsalarının hepsinin önüne geçeriz. Elmas borsalarının önemlileri Belçika, İsrail ve Dubai. Bunların hepsinin önüne geçeriz. İstanbul ve Türkiye şu anda yıldızı parlak olduğu için, güzel ve bilinirliği yüksek bir şehir olduğu için elmas sektöründe ülkemizin önü de açıktır'' değerlendirmesini yaptı.
     
     ''Elmas Borsası'nın artık faaliyete geçmesini istiyoruz''
    
     İstanbul Altın Borsası (İAB) bünyesinde gerekli tüm izinleri alınmış olarak kurulan, ancak işlemeyen Elmas Borsası'nın bir an evvel faaliyete geçmesi halinde Türkiye'nin ihracatına ciddi katkısı olacağını ifade eden Güzeliş, ''İstanbul Altın Borsası bünyesinde hali hazırda kurulmuş olan Elmas Borsası'nın artık faaliyete geçmesini istiyoruz. Elmas Borsası 're-export' anlamında ülkemizin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine çok ciddi katkılar sağlayacaktır'' şeklinde konuştu.
      Elmas Borsasının yaklaşık 130 kadar üyesi bulunduğunu belirten Güzeliş, bu borsanın kurulu olmasına rağmen işleyemediğine dikkati çekti.
      Elmas Borsasının sadece 120-130 üyeyele yürütülemeyeceğini anlatan Güzeliş, şunları söyledi:
      ''Burada önemli olan konu, dünyanın büyük tüccarlarının bir şekilde gelip borsamıza üye olmaları, ofis kiralamaları ve ofisleri kiraladıktan sonra da hem Türkiye'ye hem de dünyaya re-export dediğimiz sistemle pırlanta elmas alıp satmaları. Mesela İsrail Elmas Borsası veya bir Bombay Elmas Borsası yılda bazen 70-80 milyar dolarlık bir turnover (hacim) yapıyor. Bu dönüşümü eğer burada da sağlayabilirsek ileride finans merkezi de olma düşüncesi var zaten, bu da onun bir ayağı olacaktır''
      Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Kuyumcular Odası ve İstanbul Maden Metal İhracatçılar Birliği'nin, sektörün sorunlarına çözüm üretmek adına yurt içi ve yurt dışı temasları aksatmadan sürdürdüğünü vurgulayan Güzeliş, ''Sayın Bakanımızın açıklamaları sektör adına umut vericidir. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde konuyla ilgili somut adımlar atılmış olacak ve Türkiye yüksek bir işlem hacmine sahip elmas borsasına da kavuşmuş olacak'' temennisini de dile getirdi.
     
     Elmas sektöründe cepten alışveriş dönemi
    
     Sektörde teknolojinin etkin kullanımının giderek artmaya başladığını, online alışveriş sitelerinden ziyade akıllı telefon uygulamalarının önem kazandığını söyleyen Güzeliş, e-ticaret'te önceden var olan güvensizlik ortamının artık değiştiğini belirtti.
      Artık bilgisayar üzerinden alışverişin belli bir güvene endekslendiğine, cep telefonlarında ise halen ''acaba şifremi buraya versem, kredi kartımı buraya tanımlasam ne olur-'' endişesinin hakim olduğuna işaret eden Güzeliş, şunları kaydetti:
      ''Biz bunu aşmak adına sanal alışveriş sitemizde yüzde 20 indirim yapıyoruz. Yani tüketici aynı ürünü bilgisayardan değil de akıllı telefon uygulamaları üzerinden yüzde 20 daha ucuza alıyor. Bilgisayar dediğimiz şey evimiz veya iş yerlerimizde. Alışverişlerimiz ya akşamı ya boş zamanı beklemek zorunda, ama cep telefonu her an elimizde. O nedenle bizim hedefimiz, müşterinin aklına geldiği anda alışverişi yapabilmesini sağlamak. Bu alışveriş kültürünü oturtmak.
      Anneler günü, sevgililer günü ve yılbaşı gibi sezonlarda satışlar artıyor. Biz de sanal alışverişi teşvik adına çeşitli kampanyalar yapıyoruz. Kendi firmamızda normal anneler günü satışlarına nazaran satışlarımızda ciddi bir artış oldu. Çünkü alışveriş yapacak müşteri kitlesi bu kampanyayı görerek cep telefonuna sarıldı. Buradan hareketle diyorum ki, 'sektörde teknolojik dönüşüm gelişiyor'. İnanıyorum ki önümüzdeki yıl ve bir sonraki yıl cepten mücevher alışverişi daha hatırı sayılır rakamlara ulaşacak.''

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde