'Monşer'in 500 Bin Euroluk kaçak mahzeni

'Monşer'in 500 Bin Euroluk kaçak mahzeni

Strasbourg'daki Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliği'mize ait 2 bin şişe şarabı zimmetine geçirmekle suçlanan emekli Büyükelçi Daryal Batıbay savcıya ifade verecek.

'Monşer'in 500 Bin Euroluk kaçak mahzeni
16px
24px
20.03.2012 07:33
ABONE OLgoogle

Görevinden ayrılırken 931 şişe Fransız şarabı ile 6 şişe şampanyayı ev eşyası olarak beyan edip kaçak yollarla Türkiye’ye soktuğu iddiasıyla emekli Büyükelçi Daryal Batıbay hakkında Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’nca soruşturma açıldı. İki özel depoda tutulan şaraplara ele konuldu

EMEKLİ Büyükelçi Daryal Batıbay, Strasbourg’daki Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliği görevinden ayrılırken, 931 şişe Fransız şarabı ile 6 şişe şampanyayı da beraberinde getirdi. Ev eşyası olarak beyan edilerek kaçak yollarla Türkiye’ye sokulan şaraplar Batıbay’ın başına iş açtı. Başbakanlık Etik Kurulu, büyükelçi hakkında inceleme başlatırken, GümrükMuhafaza ekipleri yaptıkları baskında şarapları ele geçirdi. Şaraplara el konulmasının ardından büyükelçi hakkında soruşturma başlatıldı.

İHBAR MEKTUBUYLA BAŞLADI

Başbakanlık’a gönderilen birmektupla Türkiye’nin Strasbourg’daki AB Temsilciliği’nden 200 bin Euro’luk değerli şarabın kaybolduğu ihbar edildi.Mektupta şarapların devletinmalı olduğu, Büyükelçi Daryal Batıbay’ın bu şarapları zimmetine geçirdiği öne sürüldü. İddia üzerine Başbakanlık Etik Kurulu inceleme başlatırken, aynı zamanda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na yazı yazılarak, “kaçakçılık” olayının incelenmesi istendi. Yazıda; Batıbay’ın emekli olduktan sonra 2011 yılının eylül ayında Türkiye’ye gönderdiği şahsi eşyaları arasında “ev eşyası gibi gösterilmiş beyan dışı yaklaşık 50 kasa şarabın da yer aldığı ve bunların Ankara’da bir antrepoda tutulduğu ifade edildi.

BEDELSİZ GETİRİLDİ

Gümrüklerde yapılan incelemede; söz konusu eşyanın TIR’la getirilip, 25 Eylül 2011 tarihinde kullanılmış zati ve ev eşyası olarak beyan edilerek “11061500AN000507” numaralı gümrük antrepo beyannamesi ile bir antrepoya alındığı tespit edildi. Batıbay ile ilgili ihbarmektubunun Başbakanlık’ın ardından Dışişleri Bakanlığı’na ulaşması sonrası, Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla Batıbay’la ilgili iddiaların araştırılması için soruşturma başlatıldı.

İki depoda ele geçirildi

GÜMRÜKLER Muhafaza Genel Müdürlüğü Ticari Eşya Operasyonları Şube Müdürlüğü ve Ankara Gümrük Muhafaza Kaçakçılıkla Mücadele ekiplerince 14 Mart 2012 tarihinde antrepoda yapılan arama ve tespitlerde; Daryal Batıbay’a ait eşyaların izinsiz olarak antrepodan çıkarıldığı ve yan tarafta antrepo olmayan bir depoya konulduğu anlaşıldı. Depoya yapılan baskında; ev eşyalarının arasına gizlenmiş ve ev eşyası süsü verilerek paketlenmiş şekilde 778 şişe Fransız şarabı ve 6 şişe şampanya ele geçirildi.

2. DEPOYA BASKIN

Şarap zulası patladı GALERİ

Gümrük Muhafaza ekipleri daha sonra yine Batıbay’a ait olan ve Ankara’daki evinden alınarak konulan eşyaların bulunduğu başka bir gümrüksüz depoda arama yaptı. Yapılan aramada Batıbay’a ait olduğu tespit edilen 153 şişe kaliteli Fransız şarabı yakalandı. Ele geçirilen toplam 931 şişe Fransız şarabı ile 6 şişe şampanyaya savcılık talimatıyla el konuldu ve konuyla ilgili soruşturma açıldı.

250 dolarlık Angelus

Ele geçirilen şaraplar arasında şişesi ortalama 250 dolara satılan 2004 üretimi Chateau Angelus şarapların yanı sıra; Chateau Cantemerle, Bonnes Mares, Lupe Cholet, Chateau L’Evangile, Client, Volnay CRU gibi şaraplar da yer alıyor.

Ödenekle alınıyor

Yurtdışı temsilciliklerde büyükelçilerin temsil, ağırlama ve tören ödeneği bulunuyor. Çeşitli etkinliklerde ve törenlerde yapılan yiyecek, içecek ikramları bu ödenekten karşılanıyor. Alımlar da bu ödenekten yapılıyor. Büyükelçiliklerin temsil, ağırlama ödenekleri ve rezidans masraflarının tümü devlet tarafından karşılanıyor.
Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde