'Milli mesele' dedi, ihracat için 20 bin KOBİ’nin kapısını çalacak

'Milli mesele' dedi, ihracat için 20 bin KOBİ’nin kapısını çalacak

Akbank, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesine verdiği destek kapsamında, ihracatçılar için geniş kapsamlı bir hamle başlattı.

'Milli mesele' dedi, ihracat için 20 bin KOBİ’nin kapısını çalacak
16px
24px
23.12.2014 14:49
ABONE OLgoogle
Akbank İhracata Destek Hamlesi ile üretim aşamasından, gümrüklemeye, sigortadan, tahsilata kadar tüm aşamalarda ihracat yapmak isteyen  KOBİ’lerin yanında olacak.

Akbank'ın “Yürüyelim Arkadaşlar “ adlı yeni reklam filminin de gösterildiği basın toplantısına Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Kurumsal Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Hakan Yüksel, Ticari Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür ve KOBİ Bankacılığı'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz katıldı.

Önümüzdeki dönemde büyümenin dinamosu ihracat olacak

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türkiye'nin önünde iddialı hedefleri bulunduğunu vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ülkemiz 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almayı hedefliyor. Bu vizyon için kişi başı milli gelirimizin 2.5 katı artışla 25 bin dolar seviyesine, toplam ihracatımızın da  3 katı büyüyerek 500 milyar dolara yükselmesi hedefleniyor. Bu hedeflerin tutturulmasında ihracatın desteği çok önemli. İhracatımız son yıllarda önemli artış gösterdi. 2007-2013 arası toplam ihracatımız yaklaşık 1.5 kat artışla 150 milyar doların üstüne çıktı. 2013 sonu itibarıyla ihracatın milli gelir içindeki payı %18 seviyesinde. İhracat performansımızı daha da artırarak bu payı 2023’de %25’lere çıkarmamız ülkemizin uzun vadeli hedeflerine yakınlaşmasında elimizi güçlendirecek.

Bu başarılı performansa rağmen, ihracatta daha gidecek yolumuz var. Gelişmekte olan ülkelerdeki rakiplerimize baktığımızda ihracatın milli gelir içindeki payının daha yüksek olduğunu görüyoruz.

İhracattaki uzun vadeli hedeflerimize teknoloji yoğunluğu yüksek, markalı ihracatla yakınlaşabiliriz. Bunun da yolu Ar&Ge harcamalarının ve ticarileştirilebilen inovasyonun yükselmesinden geçiyor. Orta ve yüksek teknoloji yoğun ihracatın toplam içindeki payı rakip ülkelerde Türkiye’den biraz daha yüksek. İnsanımızın zekasını, girişimciliğini, teknolojiye olan yatkınlığını değerlendirdiğimizde rakiplerimizin gerisinde kalmayı hak etmiyoruz.”

İhracatta arzulanan atılımın elbirliğiyle gerçekleşeceğinim altını çizen Binbaşgil “Yaklaşık 37 bin müşterimizle %15 pazar payına sahibiz. İhracatta lider bankalardan biriyiz. Türkiye’de ihracat yapan her 3 müşteriden 2’sinin Akbank’la bağı var. Şimdi bu müşteri tabanını daha da genişletmek arzusundayız. Hedefimiz hiç ihracat yapmamış işletmelere de yeni ufuklar açmak ve mevcut ihracat pastasının büyümesine destek olmak. İhracatın küçüğü, büyüğü olmaz. Biz ihracata bütünsel olarak yaklaşıyoruz. Bugünün küçük işletmeleri de ihracatla büyüyecek. Yarının ticari ve kurumsal firması olacak. Ülkemizin arzuladığı ihracat atılımını hep birlikte elele başaracağız. KOBİ’lerimizin önünde birçok fırsat, arkalarında Akbank var” dedi.

Önümüzdeki 3 ay 20 bin müşterimizin kapısını çalıp, çaylarını içeceğiz

Toplantıda bir konuşma yapan  Akbank KOBİ Bankacılığı'ndan sorumlu Bülent Oğuz, "Yeni ihracat atılımı  ile KOBİ’lere önemli bir pencere açıyoruz. KOBİ’lerimiz sadece iç pazarla kısıtlı kalmamalı, dünyaya açılmalılar. Türk bayrağını uluslararası pazarlara da taşımalılar. İşte bu noktada KOBİ’leri Akbank’ın tecrübesinden, uzmanlığından faydalanmaya davet ediyoruz. Başlattığımız yeni hamle  ile potansiyel ihracatçı 20 bin müşterimizin kapısını çalıp, çaylarını içeceğiz” dedi.

2,500'ü aşkın çok geniş bir uluslararası bankacılık muhabir ağı ile ihracatçıların kolaylıkla yeni pazarlara ulaşmalarını ve işlemlerini avantajlı bir şekilde yapmalarını sağladıklarını da ifade eden Oğuz, "İhracatçı KOBİ’lerimizin en çok yaptıkları dış ticaret işlemlerini gözönünde bulundurarak onlara özel  bir tarife oluşturduk. Bu tarife ile KOBİ’ler bankacılık işlemleri için tek bir sabit ücret ödeyecekler. Yapacakları her işlem için ayrı ücret ödemeyecekleri nden hesaplarını baştan net bir şekilde yapabilecekler.

Ayrıca internette de KOBİ’lerin kolaylıkla dış ticaret ile ilgili bilgilere ulaşabilecekleri bir portal hazırlıyoruz. Burada ülkelere ait ürün ve üretim miktarı gibi birçok veri yer alacak.
Ekonomi yönetiminin 2023 yılı için ihracatçı sayısı hedefi 75 bin. Bu hedefe ihracatçı KOBİ’lerin sayısını artırmadan  ulaşamayız. Daha fazla KOBİ’yi ihracata başlamaları için cesaretlendirmeliyiz. O yüzden bu bizim milli meselemiz, Hep Birlikte Yüreyelim Arkadaşlar diyoruz" dedi.

Yeni ihracatçılar farklı pazarlara Akbank uzmanlığıyla açılacak

Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Ticari Bankacılık’tan soumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür de “Dış Ticaret Operasyonlarının gerçekleştirildiği Akbank Bankacılık Merkezinde konusunda uzman, tecrübeli bir ekiple müşterilerimizin tüm dış ticaret işlemlerinde yanında yer alıyoruz. Ayrıca, firmalarımıza dış ticaret işlemlerinde butik çözümler sunan “Akbank Global Ticaret Merkez” olarak isimlendirdiğimiz bir  yapılanmamız bulunuyor. Bu yapılanma kapsamında Türkiye genelinde, bölge müdürlüklerinde görevli “Global Ticaret Uzmanları”mız, bilgi ve uzmanlıklarıyla firmalarımızın çözüm ortağı olarak çalışıyor.

Daha da fazla firmanın dış ticaret işlemlerinde Akbank’ı tercih ettiğini söyleyen Gür, “Ağustos’ta imzaladığımız Akbank - TİM işbirliği protokolü kapsamında ihracatçılarımıza 1 milyar dolarlık ek finansman desteği sağlayacağız.” dedi.

İhraç edilen her 5 araçtan 1 tanesi Akbank’ın finansman desteği ile yapılıyor

Basın toplantısında bir konuşma yapan Akbank Kurumsal Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Hakan Yüksel de konuşmasında, farklı sektör ve pazarlarda faaliyet gösteren müşterilerinin dış ticaret işlemleri için özel çözümler ve ürünler sunduklarını söyledi.

Yüksel, “TİM verilerine göre 2014 ilk 11 ayda İhracatın lokomotifi olan Otomotiv Endüstrisinin  hacmi 20,4 milyar dolar olup, Akbank Kurumsal Bankacılık olarak bu sektördeki önde gelen firmaların aynı dönemde 4 milyar dolar lik ihracat işlemine aracılık ettik. Bu ihraç edilen her 5 araçtan 1 tanesi Akbank’ın finansman desteği ile yapıldığını  gösteriyor.

Özellikle ihracattaki birikim ve tecrübelerle, her hangi bir pazara dönük bir ihracat hazırlığında olan müşterilerimize mevzuat ya da pazarın durumu hakkında çok yönlü destek verebilecek bir konumdayız” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde