'Metal Fırtına' ithalatı zıplattı

'Metal Fırtına' ithalatı zıplattı

Bursa'da patlak veren daha sonra Kocaeli ve İnönü'deki fabrikalara yayılan işçi eylemleri otomotiv pazarındaki dengeleri değiştirdi.

'Metal Fırtına' ithalatı zıplattı
16px
24px
15.06.2015 05:44
ABONE OLgoogle
Bursa'da patlak veren daha sonra Kocaeli ve İnönü'deki fabrikalara yayılan işçi eylemleri otomotiv pazarındaki dengeleri değiştirdi. Yaklaşık 12 gün süren eylemler nedeniyle otomotiv fabrikalarında üretim durdu, iç pazar siparişleri karşılanamadı.

Bu durum yerli üretim yapan markaların satışlarını olumsuz etkilerken, ithal markaların işine yaradı. Mayıs 2015'te ithal otomobillerin pazar payı 8 puan artarak, yüzde 80 gibi rekor seviyeye yükseldi. Böylece mayısta satılan her 10 otodan 8'i ithal oldu.

Daha önce ithalatın payı 2013 yılı ve 2014 Ağustos'unda yüzde 78 ile rekor seviyeye çıkmıştı. Renault, yüzde 33.9 ile satışları en çok düşen marka oldu. Nisanda toplam 10 bin 662 adet olan satışlar, mayısta 7 bin 48 adete geriledi.

Ancak en büyük düşüş yüzde 66 ile markanın yerli oto satışlarında yaşandı. Nisanda 7 bin 705 adet olan yerli otomobil satışları, mayısta 2 bin 559 adete geriledi. Türkiye'de ticari araç pazarında ithalatın payının düşük olması, hafif ticari araç üreten Tofaş ve Ford'un satışlarının yüksek oranda düşmesini engelledi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde