'Merkez'den son dönemlerin en şahin açıklamaları'

'Merkez'den son dönemlerin en şahin açıklamaları'

JP Morgan, Merkez Bankası'nın karar ve açıklamalarına ilişkin, ''Merkez Bankası'ndan son dönemlerin en şahin açıklaması'' değerlendirmesini yaptı.

'Merkez'den son dönemlerin en şahin açıklamaları'
16px
24px
27.03.2012 23:04
ABONE OLgoogle

JP Morgan tarafından yayımlanan raporda Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu'nun bugün aldığı karar ve açıklamaları değerlendirildi.

      Raporda, Merkez Bankası'nın faiz oranı koridorunu beklentilere uygun olarak değiştirmediği, ancak faiz oranlarına dair açıklamaların Merkez Bankası tarafından son dönemde yapılan en şahin açıklamalar olduğu ifade edildi.

      Raporda, şu değerlendirmelerde bulunuldu: 

     ''Piyasaların beklentisi doğrultusunda Merkez Bankası, faiz oranı koridoru parametrelerinde herhangi bir değişikliğe gitmedi. 1 hafta vadeli repo oranı ve gecelik borç verme faiz oranı (alt ve üst koridor bantları) değişmeyerek sırasıyla, yüzde 5,75 ve yüzde 11,5 olarak kaldı. Merkez Bankası bu kararı ile enflasyonist yansımaları önlemek için liraya destekte kararlı olduğunu ima etti. Merkez Bankası'nın normal fon uygulamalarına dönmeye karar vermesi durumunda, sıkı para politikasına devam edeceği öngörülüyor. Merkez Bankası son günlerde uyguladığı ekstra parasal sıkılaştırma politikasının tekrar edebileceği konusunda piyasaları uyardı.''

      Değerlendirmede, Merkez Bankası'nın 'devam' yerine 'tekrar' fiilini kullanmasıyla ekstra sıkılaştırıcı para politikasının çok yakın zamanda sonlandıracağı öngörüsünde bulunulurken, Merkez Bankası'nın normal günlere geri dönmesi durumunda repo fon pazarındaki işlem miktarını azaltabileceği ifade edildi.

      Merkez Bankası'nın 1 hafta vadeli repo ihaleleri miktarını alt ve üst sınırlarını 3-7 milyar liradan 1-6 milyar liraya, 1 aylık repo alt limitini 6 milyar liradan 5 milyar liraya düşürdüğünü açıkladığı hatırlatılan değerlendirmede, ''Merkez Bankası devam eden dış dengelenmeden memnun olduğunu vurgularken, birinci çeyrekte iç talepte belirgin bir yavaşlamanın olduğu, ikinci çeyrekte hafif bir toparlanma olacağını ve ihracatta istikrarlı bir iyileşmenin olduğunu belirtti. Sonuç olarak, yüksek petrol fiyatlarına rağmen Merkez Bankası, cari açıkta kademeli bir daralma beklediğini söyledi'' denildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde