"MÜSİAD'çısın" dediler %10 komisyon istediler

"MÜSİAD'çısın" dediler %10 komisyon istediler

Askerin 28 Şubat fişlemesinin benzerini şimdi de bankalar yapıyor.

"MÜSİAD'çısın" dediler %10 komisyon istediler
16px
24px
02.07.2013 05:19
ABONE OLgoogle

Askerin 28 Şubat fişlemesinin benzerini şimdi de bankalar yapıyor. İşadamı Fecri Demiröz "Çalıştığım banka MÜSİAD'çı olduğum için kredi kapatma komisyonu olarak % 10 istedi" dedi

  Gezi Parkı eylemleriyle toplumda artan gerilimi bankalar tetiklemeye başladı. Eylemlere destek veren bazı bankaların işadamlarını 'ötekileştirerek' 28 Şubat'ı aratmayacak şekilde fişleme yaptığı öne sürüldü. Bankaların bazılarının muhafazakâr işadamlarına kredi faizlerinden kapama komisyonlarına kadar birçok alanda farklı oranlar uygulamaya başladığı iddia ediliyor. Bunun son örneğini bir bankadan aldığı krediyi kapatmak isteyen Demiröz Makine'nin patronu Fecri Demiröz yaşadı.

200 BİN TL ZARAR ETTİM

 Türkiye'nin en büyük bankalarından birine kredi kapatmak için başvuran Demiröz, kendisine sunulan komisyon oranı ve gerekçesini duyduğunda şoke olduğunu anlattı. Demiröz, banka çalışanlarının kendisine sözlü olarak yaptıkları beyanda, "Siz MÜSİAD üyesi olduğunuz için kapama komisyonu yüzde 10 olarak belirlenecek" dediğini vurguladı. Demiröz, uygulamanın birçok işadamına da yapıldığını belirterek, "Ben bu yüzden 200 bin lira zarar ettim. Kapatma komisyonu olarak yüzde 10 istendiği için başka bir bankayla anlaşma yapmak zorunda kaldım" diye konuştu.

 BDDK VE RK'YE BİLDİRDİM

 Demiröz, konuyla ilgili olarak Rekabet Kurumu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu bilgilendirdiğini de söyledi. Demiröz, "Bu bankayla uzun zamandır çalışıyorum. Bankanın üst düzey yöneticisi bana sözlü olarak MÜSİAD üyesi olduğum için komisyonun yüzde 10 olarak belirlendiğini iletti. Sözlü beyan olduğu için ispatlayamam ama soruşturulsun" dedi. Demiröz'ün yaşadığı uygulamaların benzerlerine başka şirketler de maruz kalıyor. Ancak bankaların dava açmalarından korkan işadamları isimlerini açıklayamıyor. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ise şikâyetin doğru olup olmadığını inceleyeceklerini, gerekli görüldüğü takdirde konuyu bakanlara ileteceklerini söyledi.

İzmir'den uyarı geldi

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da bankaların Gezi Parkı ve ABD Merkez Bankası Fed'in kararından sonra yaşanan durgunluğun faturasını iş dünyasına çıkarmamasını istedi. Demirtaş, "Üyelerimizden son günlerde birçok şikâyet alıyoruz. Bankaların kullandırdıkları rotatif kredilerin faizlerini yükselttiklerini duyuyoruz. Bankaların bunu fırsat bilerek faiz oranlarının yükseltilmemesi lazım" dedi.

Genç işadamları da şikâyetçi

Kredi kapama komisyonu konusunda bankaların benzer bir tutumu kendilerine de uyguladığını söyleyen Türkiye Genç İşadamı Derneği Başkanı Ali Yücelen, "Üyelerimizden birçoğu, yüksek kapama komisyonlarından şikâyetçi. Bu haksız rekabet yaratıyor. Rekabet Kanunu'na göre suç" dedi.

İbrahim Acar/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde