'Limon satsan bu parayı kazanırsın'

'Limon satsan bu parayı kazanırsın'

Kaymakam olmayı hayal ederken kendisini maliyede bulan Kayseri Develi doğumlu Ayhan Yavrucu, bir çay davetiyle adımını attığı Alarko'da tam 33 yılı geride bıraktı

'Limon satsan bu parayı kazanırsın'
16px
24px
12.01.2010 07:45
ABONE OLgoogle

Şah Tanyeri'nin röportajı

Yaptığım bu söyleşilerin amacı, gençlere gelecek için ümit aşılamaktır. Burslu okuyup, bugün iş dünyasının saygın kurumlarında zirveye çıkan insanların zorlu yaşam öykülerini aktararak bunu yapmaya çalışacağım. Söyleşiler içindeki kimi ipuçlarının, yollarını aydınlatacağını umuyorum. Bunların aynı zamanda iş dünyasının da istifade edebileceği ayrıntılar içerdiğinden kuşkum yok.İç dünyalarını ve deneyimlerini bizlerle paylaşma cesareti gösteren Türk CEO'lara da teşekkür borçluyum. Onların ülkenin en önemli sorunu ve çözüm önerileri ile CEO'ların global ekonomik krizdeki paylarına ilişkin görüşlerini de dizinin sonunda sizlerle paylaşacağım. Saygılarımla...

"Kayseri'nin Develi kazasında 1948'de doğdum. Memur çocuğuyduk. 3 kardeşiz. O günün koşullarında okul bulmak gitmek zor. Bugünün Türkiye'sinde maşallah her şey var. Artık okul seçme ve beğenme gibi bir tercihiniz var. O yıllarda böyle bir tercih imkanınız yok ki. Okulu bulup da gidebiliyorsanız, özellikle ilkokuldan sonra ortaokul ve liseyi buluyorsanız o müthiş bir şeydi" diyerek yaşam öyküsüne başladı Ayhan Yavrucu. Okuyabilmenin ne büyük bir şans olduğunu ilave etti Ayhan Bey. Arkası şöyle geldi:

SİYASAL'DA BURSLU OKUDU

"Bizim şansımız, Develi'de o yıllarda ortaokul ve lise vardı. Türkiye'de birçok vilayette bile olmayan bir imkan. Develi'de zaten okur yazarlık oranının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olması ve orada kişilerin büyük kısmının üniversiteye gidebilmesinin nedeni, 50'li, 60'lı yıllarda orada ortaokul ve lisenin olmasıydı. Bizim okumamızı sağlayan buydu. Yoksa bir memur çocuğunun hele birkaç tane olduktan sonra üniversiteye taşınması o günün koşullarında olağanüstü zordu." Sonra Ankara'ya geldi, Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazandı. Maliye Bakanlığı'ndan da bursu olmasına rağmen, karşılıksız olduğu için Türk Eğitim Vakfı bursuyla okudu. Yurtta kaldı. Gerisini kendisinden dinleyelim:

'HAYALİM KAYMAKAM OLMAKTI'

"Babam devlet memuru olduğu için benim hayalim kaymakam olmaktı. Siyasal Bilgiler'e girdim. Birinci sınıfın sonuydu, bir ağabeyimiz geldi, Doğu'da bir kazada kaymakammış. Anlattıklarını duyunca, tüylerim diken diken oldu ve kaymakamlığa gitme sürecini değiştirdim. Hatta bunu bir süre babama da söylemedim. Üçüncü sınıfta bölümlere ayrılırken, iktisat maliye şubesine geçtim.

Babama söylediğimde, 'Peki senin kararın ama böyle devam etseydin daha memnun olurdum' dedi. İnanılmaz kötü koşullar. Anadolu'dan geldim, koşulları bilmiyor değilim ama bir anda kafanızdaki o kaymakam ideali değişiveriyor." 1972'de Maliye'ye hesap uzman muavini olarak girip sınavla hesap uzmanı olan Ayhan Bey, 5 yıl Maliye Bakanlığı'nda çalıştı. Devlette kalıp yükselmeyi hedefleyen Yavrucu, "Bir gün yolum Üzeyir Bey ve İshak Bey'le çakıştı. Bir görüşme yaptım, 1977'de ayrılarak Alarko'ya geldim. Şansa da kadere de inanırım" diyor.

33 YIL SONRA HÂLÂ İŞE YENİ GİRMİŞ GİBİYİM

Genel Muhasebe Müdürü olarak başladığı işinde, özellikle yıl sonlarında çok muhasebe fişi kestiğini anımsayan Yavrucu, 25 yıl geçirdiği Üzeyir Bey ve 33 yıldır birlikte olduğu İshak Bey'in patron gibi değil, bir ağabey, bir iş arkadaşı gibi davrandıklarını anlattı. Ayhan Yavrucu, "Burası benim gerçek anlamda bir yuvamdır. Her akşam yorgunluğunu stresini unutup, 33 yıl sonra hâlâ her sabah bugün yeni başlıyor gibi inançla işe geliyorum"dedi.

CEPTE HURMA ÇEKİRDEĞİ TAŞIYOR

Uğur getirmesi için cebinde nazar boncuğu ve hurma çekirdeği taşıyor ve bunu insana iç huzuru veren bir inanç olarak ifade ediyor. Emeklilikte mesleğine yönelik anılarını yazmayı planlıyor. Fırsat bulursa bir üniversitede bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşacak. Galatasaraylı. Öğrenciliğinde Gülhan otobüsleri ile maç izlemek için çok İstanbul'a gelmişliği var. Gençlerin çok çalışmalarını ve yükselmek için sabırlı olmalarını istiyor.

KÖPEKLERİM TÜM STRESİMİ ALIYOR

Ayhan Bey 15 yaşından beri avcılığa meraklı. Bu tutkuyu babası aşılamış. Daha çok kuş avına giden Yavrucu, "3 av köpeğim, bir kangal köpeğim var. Av köpeklerim şirketin bahçesindedir. Arabam, fişeklerim, tüfeklerim, giysilerim, köpeklerim ne zaman fırsat bulabilirsek gidecek şekilde o umudu taşıyoruz. Umuda yolculuk derler ya Gitmesem bile gidebilmek umudunu canlı tutmak bana yetiyor. Akşam 10-15 dakika o köpeklerimle meşgul olmak müthiş stres atar" diyor.

Eşim 'Limon satsan bu parayı kazanırsın' dedi

Adrenalimi, başarmak, bir konuda iddialı olmak yükseltir. Hırsı olmayan insanlar işe yaramaz, motorsuz araba gibidir

Alarko ile yollarınız nasıl kesişti…

Bizim bir üstadımız vardı maliyeden ayrılmıştı, Bir şirketin mali işlerine bakıyordu. İş hayatımın dönüm noktası, üstadıma çaya gitmem, orada buranın (Alarko) mali işler koordinatörü Midhat Bey'le karşılaşmamdır. Ondan çok şey öğrendim. Bu meslekte öğrendiğim şeylerin temelinde Hesap Uzmanları Kurulu, sonra da Midhat Bey yatar. Böyle bir tanışmamız oldu. Bir çay falan içtik. Aradan epey zaman geçtikten sonra bir gün üstadım telefon etti: 'Midhat Bey seninle görüşmek istiyor, görüşür müsün?' İş konusu hiç aklımda bile yoktu. 'Görüşelim ne olacak' dedim. Görüştük, dedi ki, 'İshak Bey'le Üzeyir Bey seninle tanışmak istiyor.' 'Olur' dedim. Kore Şehitleri Caddesi'nde oturuyorlardı.

Ben de 27 yaşlarındayım. Cumartesiydi hiç unutmam. O zamanlar tam gün kapalıydı. Öğleden sonra gittim, tanıştık orada. İlk görüşmemde beni çok etkilediler. Kendimi biraz anlattıktan sonra, 'Ben devlette kalmak istiyorum' dedim. Üzeyir Bey ile İshak Bey, 'Peki. Ama hizmet etmenin devlet özel sektör diye bir şeyi yok, hizmet hizmettir. Bizimle çalışmayı düşünür müsün?' dediler. Hatırlıyorum o gün 'Bana müsaade edin, düşüneyim' dedim." O zaman tıp fakültesinde öğrenci olan eşi, özel sektöre geçmesini, "Hiç düşünme geç özel sektöre. Senin gelişmen ilerlemen için orası daha uygun olur" diye destekler. Buna rağmen üzerinde pek durmaz. Midhat Bey'den aldığı "Üzeyir Bey seninle görüşmek istiyor" telefonu Alarko yolculuğunun kapısını aralar. Eşinin desteği yine devrededir. "Eve geldim eşim dedi ki, 'Burada ne alıyorsun?' O zaman 5 bin lira. 'Neyi düşünüyorsun, limon satsan 5 bin lira kazanırsın. Sen bilirsin ama ben olsam geçerim' O söz beni çok etkiledi. Ben de ertesi gün Üzeyir Bey'e telefon ettim, 'geleceğim' dedim." Ne unvan, ne parayı konuşmuştur. Maliyeden aldığının çok az fazlası ile transfer olur. Fakat yıl sonunda çok iyi prim alır. Ayhan Bey, 33 yıldır da maaşını patronla konuşmuyor.

Çok iş değiştirenleri almayız parti rozetiyle de işe gelinmez

Alarko'da çalışma prensipleri şöyle:
* İyi bir aile çocuğu olacak. Neyin nesidir, nereden geliyor araştırırız.
* İyi bir eğitimden geçmiş olacak
* Devlete, şirkete, arkadaşına dürüst olacak. (Şirketin 1 nolu felsefesi)
* Çok iş değiştirmemiş olacak. Çok iş değiştiren elemanı işe almayız.
* İş disiplini çok önemli. Hangi mevkide olursa olsun, giyim tarzına, hitaba, taşıyacağı ambleme kadar dikkat edecek. Parti rozetiyle işe gelmemeli.
* Alarko istikrarlı bir müessesedir. Yükselen inen W'ler, M'ler göremezsiniz. Likidite sağlamlığına önem verir. Üzeyir Bey'in tabiriyle likidite topu, demir bir toptur. Kâr, sermaye topları lastik toptur. Onlar düşer, zıplar ama likidite topu düşerse ayağınızı ezer. Onu düşürmeyeceksiniz

Keşke çocuklarıma büyümeleri sırasında daha çok vakit ayırsaydım

Eşi Serpil Hanım'la hesap uzmanı arkadaşının yemeğe davetinde tanışan Ayhan Bey, "Eşim onun baldızıydı. 4 yıl sonra bir yerde yine karşılaştık. Herhalde orada bir elektrik almış olmalıyız ki evlendik" dedi. İşletme okuyan Sidem adlı kızı, ABD'de master yapan Ongun adlı makine mühendisi oğlu bulunan Yavrucu, "Geriye döndüğünüzde keşke şunu da yapsaydım dediğiniz var mı?' sorusunu şöyle yanıtlıyor: "Var tabii. Çocuklarıma çok vakit ayıramadığımı hissediyorum. Çocuklarımın tüm büyüme aşamasında, okulları, sağlıkları, işleri, tutkuları ile her şeyi ile anneleri meşgul oldu. Keşke diyeceğim faktör budur."

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde