'Kriz 3-4 yıldan önce bitmez'

'Kriz 3-4 yıldan önce bitmez'

Patrick Blain, Avrupa'da otomotiv sektörünün kriz öncesine dönmesinin hızlı olmayacağını belirterek, otomotiv sektörünün kriz öncesi döneme 3-4 yıl içinde geleceğini belirtti.

'Kriz 3-4 yıldan önce bitmez'
16px
24px
02.11.2012 16:48
ABONE OLgoogle

Uluslararası Otomotiv Sanayicileri Birliği (OICA) Başkanı Patrick Blain, Avrupa'da otomotiv sektörünün kriz öncesine dönmesinin hızlı olmayacağını belirterek, otomotiv sektörünün kriz öncesi döneme 3-4 yıl içinde geleceğini belirtti.

      The Marmara Oteli'nde, Uluslararası Otomotiv Sanayicileri Birliği (OICA) yıllık olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan, OICA Başkanı Patrick Blain, Avrupa'da, Avrupa dışındaki üretimin tekrar Avrupa'ya taşınmasının konuşulduğunu kaydetti.

      Blain, İtalya ve Fransa'da yaşanan toplumsal problemlerin çözülmesi amacıyla bu tedbirin düşünüldüğünü dile getirerek, ''Avrupa'da üretim devam edecek ama düşük düzeyde. Bunun sebebi de talebin düşük olması. Avrupa'da verimlilik ve kalite açısından daha iyi şirketler, diğer şirketlere kıyasla bu süreci daha kolay atlatacaklar. Türkiye gibi ülkeler iyi bir konumda iken, İspanya gibi bir takım başka ülkelerde ise özellikle esneklikle ilgili bir takım müzakereler devam ediyor. Şu an herkes biliyor ki Türkiye dahil olmak üzere Avrupa'da çok sayıda fabrika var. Gereğinden fazla fabrika var. Bunların içinden kapanacak olan varsa, maliyet, verimlilik ve kalite açısından kötü durumda olanlar olacak'' diye konuştu.

      Son dönemde otomotiv sektörünün Çin'e olan yatırımlarını, Çin'de otomotiv pazarının büyümesi nedeniyle artırdığına işaret eden Blain, Fransa'da veya Türkiye'de üretilen bir aracı Çin'e satmanın mümkün olmadığına değindi.

      Blain, şunları kaydetti:
     ''İki kavram karıştırılıyor, 'delokalizasyon' dediğimiz, mesela Belçika'dan üretimi alıp Türkiye'ye taşımak, bir de 'lokalizasyon' dediğimiz Çin'de var olmak için Çin'de yatırım yapmak. Bu iki kavram bence birbirine karıştırılıyor. Eğer bir otomotiv firması küresel oyuncu olmak istiyorsa dünyanın her yerine yatırım yapmak zorunda. Piyasa nerede ise oraya yakın olmak zorunda. Yüksek katma değerli ürünlerin Avrupa'da yaşama şansı var. Bu hem otomobil hem de yan sanayiciler için geçerli. Bunun yanında inovasyon da çok önemli.

      Dün basın ve VIP açılışı yapılan İstanbul Otomobil Fuarında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 'Türkiye'de otomotiv sektörünün katma değer yaratıyor olması lazım gerekiyor' dedi. Bu çok doğru bir söylem. Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşabilmesi için Ar-Ge üzerinde çalışılması gerekiyor.''
      
    ''Kriz 3-4 yıldan önce bitmez''
     
     Blain, Avrupa'da otomotiv sektörünün kriz öncesine dönmesinin hızlı olmayacağını vurgulayarak, otomotiv sektörünün kriz öncesi döneme 3-4 yıl içinde geleceğini dile getirdi.

      Avrupa'da kriz yaşayan otomotiv firmalarının sıkıntılarının işletmecikten kaynaklanmadığına işaret eden Blain, ''Avrupa'da politik ve ekonomik bağlam yüzünden bir kriz yaşanıyor. Bunu para birimi adına yaşanan bir kriz olarak algılamak lazım. Otomotiv firmaları kendi sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklanan bir kriz değil. Makro ekonomik bir kriz her süreçte. Bu süreçte hükümetlerin otomotiv sektörüne desteği yeterliydi. Her ülke kendine göre destek verdi bu kriz döneminde sektöre. Fransa volüm olarak bu krizden çok fazla etkilenmedi. Ama bunlar kısa dönem ilaçlar, bir iki yıl işe yarayabilir. Avrupa'da yaşanan bu kriz orta vadeli bir kriz, kısa vadeli bir kriz değil'' diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde