'Kentsel Dönüşüm'de top 10 mahalle

'Kentsel Dönüşüm'de top 10 mahalle

Kentsel dönüşümle sadece illere değil mahallelere de piyango vurdu.

'Kentsel Dönüşüm'de top 10 mahalle
16px
24px
17.11.2012 14:12
ABONE OLgoogle

İstanbul'un dönüşüm talihlisi 10 mahallesinde daire fiyatları yüzde 50 arttı. Çekmeköy-Çerkez, ÜmraniyeÇamlık, Gaziosmanpaşa-Bağlarbaşı gibi mahallelerde metrekare fiyatları 1.500 TL'nin üzerine çıktı

Toplam 6.5 milyon konutu dönüştürerek 400 milyar dolarlık ekonomi yaratacak Kentsel Dönüşüm Projesi'yle, İstanbul'un bugüne kadar göz önünde olmayan mahallelerine piyango vurdu. Fikirtepe, Esenyurt, Avcılar gibi semtler projeye adım atarken henüz dönüşüm çalışmalarının başlamadığı ancak geleceğin prim merkezleri olarak görülen mahalleler şimdiden hareketli günler yaşamaya başladı. Dönüşümle geleceği parlayan mahalleler, gecekonduların yoğun olduğu bölgeler arasından çıktı. Gaziosmanpaşa, Çekmeköy, Taşdelen gibi bölgeler ise müteahhitlerin sıklıkla uğradığı ve fiyatların proje sonrası tavan yaptığı yerler arasında lider durumda.

YÜZDE 50 ARTTI

İstanbul'un dönüşüm için somut aksiyon planlarının ortaya konulması, mega kentte ilk etapta dönüşüme tabi tutulacak mahallelerde gayrimenkul fiyatlarının çıkışa geçmesine neden oldu. Bazı mahallelerde eskinin yıkılıp yeni konutların yapılacağı beklentisi ve müteahhitlerin ilgisi ile fiyatlarda yüzde 50'ye varan artış yaşandı. Bir başka ifadeyle dönüşümün 'top 10' mahallesinde evini projeye dahil eden bir ev daha edinmiş oluyor. Türkiye'yi dev şantiyeye çevirecek olan dönüşüm, eski mahallelerdeki primin de reelleşmesini sağlıyor.

ANADOLU YAKASI

Çerkez Mahallesi: İstanbul'un birçok yerinde yaşanan hareketlilik Çekmeköy bölgesinde zirveye çıktı. Çerkez Mahallesi'nde 100 metrekarelik bir daire 2011'de ortalama 120 bin TL'ye alıcı bulurken, bu yıl 160 bin TL'ye satılıyor. Müteahhitlerin yoğun ilgi gösterdiği bu mahallede evlerin metrekare fiyatları ise 1.000 TL'den 1.200 TL'ye yükseldi.

Mehmet Akif Mahallesi: Çekmeköy sınırları içinde bulunan Mehmet Akif Mahallesi'nde de durum aynı. Birçok yatırımcının da dikkatini çeken mahallede geçen yıla oranla fiyatlar yüzde 50 arttı. 100 metrekarelik dairenin satış fiyatı 100 bin TL'den 200 bine yükseldi.

Çamlık Mahallesi: Ümraniye-Çamlık Mahallesi'nde, Üsküdar-Çekmeköy metro çalışmalarının da etkisiyle geçen yıla oranla konut fiyatları yüzde 50 arttı. 100 bin TL'ye satılan bir daire bu yıl 200 bin TL'ye alıcı bulurken, metrekare fiyatları da 1.500-2.000 TL arasında.

Taşdelen Mahallesi: Yıldızı parlayan mahallelerin başında geliyor. Üsküdar-Çekmeköy metro inşaatının başlamasıyla fiyatlarda artış görülen mahallede, 120 bin TL'lik daireler, bu süreçle birlikte 160 bine yükseldi.

Mimar Sinan Mahallesi: Geçen yıl 100 bin TL'ye satılan daireler bu yıl 170 bin TL'den alıcı buluyor. Bölgede metrekare fiyatları 1.000 ile 1.200 TL arasında. Müteahhitlerin en çok arsa aradığı yerlerden.

AVRUPA YAKASI

Gaziosmanpaşa Bağlarbaşı Mahallesi: Bağlarbaşı Mahallesi'nde son bir yılda fiyatlar yüzde 40 artış gösterdi. Geçen yıl 150 bin TL'ye alıcı bulan daire şimdilerde 250 bin TL'ye satılıyor.

Merkez Mahallesi: Gaziosmanpaşa'nın meydanı olarak da bilinen Merkez Mahallesi'nde durum Bağlarbaşı'yla aynı. Şimdiden yüzde 40 prim potansiyeline sahip mahalleye yatırımcıların ilgisi de hayli yoğun. Alanı 100 metrekare olan bir konutun fiyatı 150 bin TL'den 250 bin TL'ye yükseldi.

Pazariçi Mahallesi: Gaziosmanpaşa'ya bağlı Pazariçi Mahallesi kentsel dönüşüm alanlarının en ilgi çekici olanı. Nedeni ise, mahallenin bulunduğu konum. Dönüşümden sonra, değerinin katlanacağını söyleyen uzmanlar depremsellik ve zemin açısından problemi olmayan bir alan olduğunu belirtiyorlar. Son bir yılda konut fiyatlarında yüzde 20 artış olduğu görülen mahallede, 100 metrekarelik bir dairenin fiyatı 150 ile 200 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.

Yıldıztabya Mahallesi: Yıldıztabya Mahallesi'nde Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin mülkiyetinde bulunan parsellerin "Stok Konut Alanı" olarak ve hak sahipleri ile uzlaşma yoluna gidilerek kullanılması düşünülüyor. Ulaşım açısından değerli ve havasının temiz olmasından ötürü fiyatlarında yüzde 20 artış görünen konutlar, 150 bin TL'ye alıcı buluyor. Ayrıca bu mahallede birçok inşaat firmasının proje geliştirmek üzere belediyeye başvurduğu da söyleniyor.

SEDA TABAK

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde