'Kapıda yeni müşteriler var'

'Kapıda yeni müşteriler var'

BDDK'nın Yunan Alpha Bank'la ortaklık yapmasına izin vermediği Abank'ın Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Yeni müşteriler var" dedi.

'Kapıda yeni müşteriler var'
16px
24px
21.08.2007 07:19
ABONE OLgoogle

Nilgün Karataş'ın haberi

BDDK'nın Yunan Alpha Bank'la ortaklık yapmasına izin vermediği Abank'ın Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, yeni yol haritası için 30 Eylül'e kadar beklemek zorunda olduklarını açıkladı. Bu aşamadan sonra Alpha Bank'ın izleyeceği yolun önemli olduğunu belirten Özilhan, "Kapımıza başka alıcılar geliyor. Ama Alpha Bank ile sözleşme süremiz dolmadan kimseyle bir görüşme yapamayız" dedi.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Yunan Alpha Bank'ı vetosu ve ardından ortaya çıkan "casus" iddiaları konusunda taraflar bugüne kadar net bir açıklama yapmamayı tercih ederken, Alternatif Bank'a (Abank) yeni teklifler gelmeye başladı. Büyüme planını yabancı bir ortakla gerçekleştirme kararı aldıktan sonra, Yunan Alpha Bank'a 23 Kasım 2006'da ortaklık yapmak için yola çıkan ancak BDDK'dan gerekli izni alamayan Abank, yeni teklifleri 30 Eylül'den sonra gündemine alabilecek.

TEKLİFLER GELİYOR

BDDK'nın Yunan Alpha Bank'ı veto etmesinin ardından Abank'a yeni ortaklık teklifleri geldiğini doğrulayan Anadolu Grubu İcra Başkanı ve Abank Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Geliyor ama şu anda bir şey yapamayız. Alpha Bank ile bu yola çıktık, neticede onlarla aramızda bir anlaşma var. Bu grup ile yaptığımız sözleşmenin süresi 30 Eylül'e kadar sürüyor. Ancak o tarihten sonra ne yapacağımıza karar verebileceğiz. Bu süreçte herhangi bir başka grubun, görüşme teklifini kabul edemeyiz."

EYLÜLDE BULUŞACAĞIZ

Özilhan, bu aşamadan sonra nasıl bir yöntem izleneceğine ilişkin henüz karar almadıklarını söyledi. BDDK'nın bu ortaklığa Yunanistan Gizli Servisi'nin (EYP) eski başkanı Pavlos Apostolides'in yönetim kurulu üyeliği nedeniyle izin vermediği iddialarının üzerinden iki hafta geçmesine karşın, Yunan taraf ile henüz bir araya gelip, bir durum değerlendirmesi yapmadıklarını dile getiren Özilhan, "Ağustosu izin ayı olarak değerlendirdik, eylülle birlikte biraraya geleceğiz" diye konuştu.

ALPHA'YI BEKLİYORUZ

Alpha Bank'ın gelinen bu aşamadan sonra BDDK'ya itiraz edip etmeyeceği, tartışmalı ismi yönetimden uzaklaştırmak gibi başka bir formül bulup bulmayacağı ya da bu işten vazgeçip vazgeçmeyeceği sorularımıza, "Henüz görüşmediğimiz için kararlarınızı bilemiyoruz" yanıtı veren Özilhan, izleyecekleri tutuma ilişkin ise şu yanıtı verdi: "Alpha'nın ne yönde bir karar vereceğini bilmiyoruz. Onların tutumuna göre eylülden sonra ne yapacağımızı belirleyeceğiz."

Süreç uzayınca sözleşme yenilendi

TUNCAY Özilhan'ın sözünü ettiği anlaşma, BDDK'nın onay sürecinin uzaması nedeniyle taraflar arasındaki yenilenen sözleşme. Abank ve ALease'in yüzde 50'si için Yunan Alpha ile 23 Kasım 2006'da imzalanan ilk anlaşmanın ardından, beklenen onayın BDDK'tan bir türlü çıkmaması üzerine taraflar ilk sözleşmeyi yenileme yoluna gitmişlerdi. Abank, 16 Temmuz'da "Mevcut durumda yasal izin sürecinin halen devam ediyor olmasına bağlı olarak, taraflar, sözleşme süresini 30 Eylül 2007 tarihine kadar uzattıkları" açıklaması yaparak, bu kararı borsaya bildirmişti. İşte bu sözleşme nedeniyle Abank'ın 30 Eylül'e kadar beklemesi gerekiyor.

Onay beklerken Abank değerlendi

BDDK'dan onay beklerken aradan geçen 8.5 ayda Abank'ın değeri de arttı. Bu nedenle tTaraflar arasında yenilenen sözleşme de fiyatta bir revizyon içeriyordu. İlk sözleşmede, işlem 492.5 milyon dolarlık değer üzerinden yapılacaktı. Buna göre satış, Abank'ın 9 aylık bilançosu üzerinden 3.57 çarpanıyla gerçekleştirilecekti. Yenilenen sözleşmede ise, revize fiyatın nasıl belirleneceği şöyle yer almıştı: "Şirketlerin 1 Temmuz 2007'den başlayarak hisse devrine kadar geçecek sürede elde edecekleri net kárların, 23 Kasım 2006 tarihli sözleşmede öngörülen özkaynak çarpanları kullanılarak önceki fiyata ilave edilmesi suretiyle belirlenecektir."

Apostolidis: PKK'lı kadınları Kenya'dan getiren ekipteydim

ALPHA Bank'ın tartışmalı bağımsız yönetim kurulu üyesi Pavlos Apostolidis, Yunanistan gizli servisi EYP'nin başkanı, terörist başı Abdullah Öcalan'ın yakalanması olayında yaşadıklarını anlattı. Atina'da yayımlanan To Vima gazetesine konuşan Apostolidis, terörist başı Öcalan'ın Suriye'den ayrıldıktan sonra Atina'ya geldiğini dönemin Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos'tan öğrendiğini belirtti. Apostolidis, Pangolos'un kendisine telefon ederek bu haberi verdiğini ve yardımcı olmasını istediğini, ancak daha sonra bunu inkar ettiğini söyledi. Eski EYP başkanı, terörist başının Kenya'da yakalanmasının ardından, Nairobi'de kalan PKK üyesi kadın teröristlerle Yunan büyükelçisinin Yunanistan'a getirilmelerinde görev aldığını kaydetti.

TÜRKLERLE KONUŞMAK İHANETTİ

 Ankara'da görev yaptığı yıllara da değinen Apostolidis, o dönemin Türk-Yunan ilişkileri açısından "kötü bir dönem" olduğunu belirterek, "Onlarla (Türklerle) konuşmuyorduk. Diyalog, bizim için ihanet sayılıyordu" diye konuştu. Türkiye ile Yunanistan'da meydana gelen deprem felaketlerinin ve Helsinki anlaşmasının imzalanmasından sonra ilişkilerin değiştiğini belirten Apostolidis, "İki ülke arasındaki yakınlaşma çabaları çerçevesinde Yunan gizli servisinin Türk meslektaşlarıyla olan ilk buluşmasını organize görevinin kendisine verildiğini" ifade etti.

Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde