'İşadamı' değil 'iş insanı' diyelim

'İşadamı' değil 'iş insanı' diyelim

AK Parti Kadın Kollarının 'istihdam' toplantısından çalışan anneleri sevindirecek öneri:

'İşadamı' değil 'iş insanı' diyelim
16px
24px
05.02.2012 09:21
ABONE OLgoogle

AK Parti Kadın Kollarının 'istihdam' toplantısından çalışan anneleri sevindirecek öneri: OSB'lere kreş açılsın. Milletvekili Zeybekçi de 'Sanayici işadamı dernekleri isim değiştirsin, Sanayici iş insanı dernekleri olsunlar' dedi

 Çocuğunu güvenli ellerde bırakma' kaygısı, çalışma yaşamındaki kadının temel sorunlarından biri olmanın yanı sıra, kadın istihdamının düşük kalmasındaki nedenlerin başında geliyor. Yüzde 23 düzeyinde olan kadın istihdam oranının arttırılmasına dönük çalışmalar kapsamında, Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) kreş ve bakımevi zorunluluğunun getirilmesi gündemde.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı proje, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen  toplantıda da tartışıldı. AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit'in modere ettiği 'Kadın İstihdamında İş ve Aile Yaşamını Uzlaştırma Politikaları' konulu toplantı, geçen perşembe parti genel merkezinde yapıldı. Davetli olarak izlediğim  toplantısıya milletvekilleri, bakanlıklarla STK temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

0-3 YAŞA DESTEK ZORUNLU

 Çocuğun, annesine en fazla gereksinim duyduğu 0-3 yaş dönemine yönelik desteklerin hayati önem taşıdığı, söz alan katılımcıların birleştiği ortak payda oldu. İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu Başkanı Arzu Özyol,  özel sektör-devlet işbirliğinin önemine dikkat çekerken, sanayici kökenli İzmir Milletvekili İlknur Denizli, işverenlerin, rekabetçi bir işgücü için kadın çalışanların öneminin farkında olduğunu söyledi. Denizli, işverenlerin, kreş ve bakımevi konusunda çekimser davrandığını, bunu aşmak için de kadın çalışan, şirket ve OSB'nin katılımıyla, üç ayaklı bir model önerisi getirdi. Denizli ayrıca, OSB'lerde  kadın istihdamında pozitif etki yaratacağını vurguladı.

 'SİAD'LAR SİİD OLSUN'

 Zeybekçi, kadınların iş dünyasına aktif katılımı konusunda, ailelerin 'Kızım sen biraz dur' yaklaşımıyla hala tereddütlü olduğunu belirtirken, zihniyetin değişmesi gerektiğini söyleyerek, tartışılacak bir öneri getirdi. Sanayici ve işadamları derneklerinin kısaltması olan SİAD'ların 'işadamı' değil 'iş insanı' sözcüğü dikkate alınarak SİİD olmasını öneren Zeybekçi'nin, 'Kadın kolumuz, bütün SİAD'lara mektup yazsa iyi olmaz mı?' önerisi  destek buldu. Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Gevrek, kadın istihdamı konusunda bakanlığın faaliyetleriyle ilgili bilgi aktardı. Kadın istihdamının, 2013 yılına kadar yüzde 29.6'ya, 2023 yılına kadar da yüzde 35'e çıkarılması hedefleniyor.

 AİLE GÜVENLİĞİ DE ŞART

 Kadın istihdamının en yüksek olduğu iller arasında gelen Denizli'nin eski belediye başkanı ve Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi, Denizli'nin boşanma oranında da en yüksek iller arasında da yer aldığını belirtince, milletvekili arkadaşları 'Yapmayın Nihat Bey' diye itiraz etti. Zeybekçi, 'Kadın istihdamı teşvik edilirken, aile güvenliğine dönük önlemler bir arada alınmalı' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde