'Hilton tarihi eserdir çivi çakılamaz'

'Hilton tarihi eserdir çivi çakılamaz'

Doğan Grubu'na kötü haber. Hilton Oteli ve çevresinde yeni yapılaşmanın yolu kapandı.

'Hilton tarihi eserdir çivi çakılamaz'
16px
24px
20.06.2010 07:41
ABONE OLgoogle

Karar AK Parti, CHP, MHP ve Saadet Partisi üyelerinden oluşan Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oybirliğiyle alındı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Planlama Müdürlüğü'nün Şişli-Harbiye Tarihi SİT Alanı'nın 1/5000 ölçekli plan çalışmaları, İBB Meclisi'nde oybirliğiyle onaylandı. Yeni plana göre koruma altına alınması gereken eser olarak tescillenen Hilton oteli ve çevresinde yeni yapılaşmanın yolu kapandı.

HİLTON KORUNMALI

2007'de 2 numaralı Koruma Bölge Kurulu, 1759 Ada 64 parsel'de yer alan Hilton Oteli'nin Türkiye mimarlığının geç modern uluslararası üslup özelliklerini taşıyan bir yapı olduğuna hükmetti. SİT alanı ilan edilerek yapılaşma sınırlaması getirilen bölgeyle ilgili planlama çalışmalarını yürüten İBB Şehir Planlama Müdürlüğü de kurul kararına istinaden hazırladığı 1/5000'lik imar planlarında koruma kurulunun tespitlerine uygun olarak Hilton Otelinin korunmasına karar verildi.

KARARA UYGUN PLAN

Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda Planlama Müdürlüğü'nün planı hazırlama gerekçesi olarak, 19.04.1996 tarih ve 421 sayılı ve 4.10.2006 tarih ve 720 sayılı ilke kararlarına göre Tarihi ve Kentsel SİT Alanı olarak belirlenmesi gösterildi. Hilton Oteli'nin yanı sıra içinde bulunduğu doğal çevreyle, bitki örtüsüyle birlikte Radyo Evi, Lütfi Kırdar Kongre Sarayı, Askeri Müze, Harbiye Açıkhava Müzesi ile Demokrasi Parkı da kurul kararıyla korunmaya değer varlıklar olarak tescillendi.

Raporda ayrıca plan hazırlama aşamasında ilgili STK, üniversite, kamu kurum- kuruluş, meslek odaları, muhtarlık ve belediyelerin görüş ve önerileri de alındığına dikkat çekilerek, plan taslağı hakkında 2 Numaralı Kurul'un bilgilendirildiği kaydedildi. İBB Meclisi tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesi istenen 1/5000 ölçekli plan oybirliğiyle kabul edildi.

Alınan karar Şişli Belediyesi'ni bağlar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde dört partinin grubu bulunuyor. AK Parti 178 üye ile mecliste çoğunluğu elinde bulundururken, CHP 130 üye ile ana muhalefet partisi konumunda. MHP'nin üç üye ile temsil edildiği mecliste Saadet Partisi'nin de 2 temsilcisi bulunuyor. Siyasi gözlemciler alınan bu kararın son derece önemli olduğuna işaret ederek, "Kararın oybirliğiyle alınması son derece önemli. Alınan karar bağlayıcı olduğu için Şişli Belediyesi de uymak zorunda. Hilton Oteli ve çevresiyle ilgili düzenlemeler bundan sonra alınan bu karara göre yapılacak" yorumunu yaptı.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde