'Her şey dahil' mide ve kolon kanseri yapıyor

'Her şey dahil' mide ve kolon kanseri yapıyor

Her şey dahil sistemiyle çalışan otellerin, bitkisel atık yağları, olması gerekenden daha uzun sürede kullandığı, bu durumun mide ve kolon kanseri riskini artırdığı tespitini yaptı.

'Her şey dahil' mide ve kolon kanseri yapıyor
16px
24px
13.03.2012 12:56
ABONE OLgoogle

Bitkisel Atık Yağ Toplayıcılaırı ve Elektrik Üreticileri Derneği (BAYTED) her şey dahil sistemiyle çalışan otellerin, bitkisel atık yağları, olması gerekenden daha uzun sürede kullandığı, bu durumun mide ve kolon kanseri riskini artırdığı tespitini yaptı.

  Atık yağlardaki asit miktarının maksimum yüzde 1.25 olması gerektiğini belirten dernek, Antalya'dan gelen yağlardaki asit miktarının yüzde 80'e kadar çıktığını kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, BAYTED'in uyarısını Türkiye Otelciler Federasyonu'na iletti ve gereken özenin gösterilmesini istedi.

 İNSAN SAĞLIĞIYLA OYNUYORLAR

 BAYTED, bakanlığa gönderdiği yazıda, Türkiye'de yılda 1 milyon 700 bin ton bitkisel yağ kullanıldığını, 350 bin ton atık yağ oluştuğunu bildirerek, '2009'da bu miktarın sadece 7 bin 695 tonu toplanabilmiş, bunun da yüzde 85'i üyelerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir' denildi.

Şu tespitler yapıldı: 

 - Antalya civarında her şey dahil sistemle çalışan oteller, bitkisel yağları olması gerekenden daha uzun sürede kullanarak insan sağlığıyla oynamakta. Bu yağların uzun süre kullanılması yerli ve yabancı turistlerin mide ve kolon kanserine yakalanma riskini artırmaktadır.

GEREKLİ ÖZEN GÖSTERİLSİN

 -  Geri kalan kısmını ise kanalizasyon sistemlerine vererek çok büyük çevre problemlerine neden olmaktadır.
 - İnsan sağlığı açısından yağlardaki asit miktarı izin verilebilir maksimum değeri, yüzde 1.25 olması gerekirken, Antalya'dan gelen atık yağlardaki asit miktarı yüzde 8-80 arasında çıkmaktadır.
 Atık yağlarla ilgili denetim ve cezaların artırılmasını isteyen BAYTED'in uyarısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu'ndan gerekli özenin gösterilmesi istendi. Atık yağların uygun şartlarda toplanması için bilgilendirme yapılması talep edildi.
Volkan Yanardağ/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde