'Her 2 ihracatçıdan biri yeni pazarlara mal sattı'

'Her 2 ihracatçıdan biri yeni pazarlara mal sattı'

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: İhracatçılarımız tüm jeopolitik gelişmelerin ve AB pazarındaki sıkıntıların üstesinden gelmek için yeni pazarlarda atılım yapıyor. Neredeyse her 2 ihracatçımızdan biri son çeyrekte yeni pazarlara mal sattı

'Her 2 ihracatçıdan biri yeni pazarlara mal sattı'
16px
24px
27.01.2015 14:39
ABONE OLgoogle
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatçılarımız tüm jeopolitik gelişmelerin ve AB pazarındaki sıkıntıların üstesinden gelmek için yeni pazarlarda atılım yapıyor. Neredeyse her 2 ihracatçımızdan biri son çeyrekte yeni pazarlara mal sattı” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından geleneksel hale getirilen ve yılın çeyreklerine göre gerçekleşme ve beklentileri değerlendiren eğilim anketi çalışmasının 2014 yılı 4. çeyrek gerçekleşme ve 2015 yılı 1. çeyrek beklenti sonuçları açıklandı.

Anket sonuçlarına göre ihracatçı firmaların yüzde 38,6’sı Ocak-Mart döneminde ihracatın artacağını öngörüyor. İhracatçı firmalarımızın, yılın ilk çeyreğinde girdi maliyetlerinde, hammadde ithal girdi fiyatlarında ve enerji girdi maliyetlerinde artış bekleyenlerin oranı geriliyor. Özellikle enerji girdi fiyatlarında düşüş bekleyenlerin oranının 15 puan artmasıyla girdi maliyetlerinde belirgin bir düşüş beklentisi var.

Anket verilerinin açıklandığı toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların 1’inci çeyrek dolar öngörüsünün 2.28, Euro’nun 2.64, parite beklentisinin ise 1.16’ya gerilediğini açıkladı. “Döviz kuru riskine karşı ihracatçılar önlem almalı ve ihracatçılarımız öncelikle kendi faaliyetlerinde para kazanmalı, faaliyet karına odaklanmalı, karı dövizdeki spekülatif hareketlere bağlamamalı” diye konuşan Büyükekşi, ihracatçıların yılın 4’üncü çeyreğinde ortalama 70 bin yeni istihdam yarattığını açıklarken, 2015 yılının ilk çeyreğinde bekledikleri yeni istihdamın ise yaklaşık 80 bin olarak öngörüldüğünü ifade etti.

Büyükekşi, ihracatçıların yılın ilk çeyreğine pozitif bir bakış açısıyla girdiklerine dikkat çekerek, “İhracatçılarımız yeni pazarlarda atılım yapıyor. Yılın son çeyreğinde yeni pazarlara girdiğini belirten firmaların oranı yüzde 44’ü buldu. 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştık. Bu demek oluyor ki neredeyse her 2 ihracatçıdan biri son çeyrekte yeni pazarlara mal satmış. Bu yılın ilk çeyreğinde de ihracatçılarımız alternatif olarak yüksek hacimli, büyük pazarlara odaklanıyorlar, bunu son derece olumlu buluyoruz” dedi.

2014 yılının son çeyreğinde dış finansman talebinde bulunan firmaların oranının rekor bir seviyede, yüzde 44,8 olarak gerçekleştiğini belirten Büyükekşi, “2015’in ilk çeyreğinde dış finansman talebinin olacağını öngören firmaların oranı, yüzde 45 mertebesi ile güçlü artış trendini devam ettiriyor. Özellikle ilk 500’deki büyük ihracatçıların yüzde 51’inin dış finansman kaynaklarına ihtiyaç duyması, vakit kaybetmeden finansman imkânlarının geliştirilmesi gerektiğine işaret ediyor” dedi.

İHRACATÇI FİRMALAR İNOVASYON STRATEJİSİNİN YAYGINLAŞTIRILMASINA ÖNEM VERİYOR

Her dönem yapılan ankete gündeme ilişkin soruların eklendiğini belirten Mehmet Büyükekşi, açıklanan ankette Büyüme için Öncelikli Programlar, İnovasyon Stratejisi, İnovasyon Yönetiminde Öncelikler ve Petrol Fiyatlarındaki Düşüşün Etkilerine yönelik sorular sorulduğunu açıkladı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu değerlendirmelerde bulundu: “İhracatçılarımızın öncelikli dönüşüm programlarına dair görüşlerini almak için 9 ana başlıktaki 1. Grup planlarına dair görüşlerini sorduk. İhracatçılarımız yeni dönemde sırasıyla yüzde 78 ile ‘İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programını’, yüzde 60 ile ‘Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programını’ ve yüzde 56 ile ‘Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programını’ öncelikli görüyorlar”

Büyükekşi, ihracatçıların yüzde 45’inin firmalarında kurumsal bir inovasyon stratejisi geliştirdiğini görmekten son derece umutlandıklarını belirterek, “İlk 500’de bu oranın yüzde 52’ye yükseldiğini görüyoruz. KOBİ ölçeğindeki firmaların da zamanla inovasyon stratejilerine daha fazla ağırlık vereceğine inanıyoruz. Diğer taraftan firmalarımız İnovasyon Stratejisi ve İnovasyon Organizasyon Kültürünün yaygınlaşmasına önem veriyor. İnovasyon Döngüsü ve Sonuçlarına ise zamanla daha fazla ağırlık verileceğine inanıyoruz. Gündem kısmındaki sorular arasında petrol fiyatlarındaki düşüşün etkilerini de değerlendiriyoruz. İhracatçıların yüzde 73’ünün petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün enerji maliyetlerine (doğalgaz, elektrik) azalış olarak yansımasını beklediğini, “Üretim maliyetlerinde azalış bekliyorum” diyenlerin ise ihracatçıların yarısını oluşturduğunu” ifade etti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde