'Güvenli interneti 7 ayda 1 milyon abone tercih etti'

'Güvenli interneti 7 ayda 1 milyon abone tercih etti'

BTK Başkanı Acarer bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün, Türkiye'de, son 10 yılda tahminlerin çok üstünde geliştiğini söyledi..

'Güvenli interneti 7 ayda 1 milyon abone tercih etti'
16px
24px
21.05.2012 14:53
ABONE OLgoogle

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, internetin zararlı etkileriyle mücadelenin çok önemli olduğunu belirterek, ''Toplumun beklentileri ve özellikle neslimizin geleceği açısından tedbirler alınmazsa, internet çok ciddi sıkıntılara yol açacak'' dedi.

      BTK tarafından 81 ilin valiliklerince görevlendirilen katılımcılara yönelik olarak düzenlenen ''İnternetin Güvenli Kullanımı ve Güvenli İnternet Hizmeti'' konulu eğitici eğitimi seminerinin açılış konuşmasını yapan TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, insan hayatına giren her şeyin insanları etkilediğini belirterek, ''Bazı şeyler hayatı bütünüyle etkiler. İnternet hayatımıza girdiği günden bu yana hayatımızı yeniden şekillendiren bir araç'' diye konuştu.

      Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonunun yaklaşık 2 aydır, çok büyük bir fırsat olan internetin fırsatlarını arttırmaya çalışırken aynı zamanda risklerini de azaltmaya çalıştığını ifade eden Ünüvar,interneti suya benzetti. İçilen suyun yararlı olduğunu, ancak azgın dalgalar haline geldiğinde ise suyun can bile alabildiğini ifade eden Ünüvar, ''Sudan uzak duramıyorsanız internetten de uzak duramazsınız. Türkiye'nin dört bir yanından bu kadar insanın masrafa girerek böyle bir eğitim almasının ülkeye milyarlarca dolarlık kazanım sağlayacağını umut ediyorum. Gelecek nesillerin çok önemli bir şekilde yetişmesine imkan sağlayacak faaliyetlerde bulunmasının gerektiğini düşünüyorum'' ifadesini kullandı.
      
     ''Güvenli interneti 7 ayda 1 milyon abone tercih etti''

     
     BTK Başkanı Acarer de bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün, Türkiye'de, son 10 yılda tahminlerin çok üstünde geliştiğini belirterek, 1997 yılında bilişim sektörünün fark edilmeye başladığını ve bu amaçla hedeflerin geliştirildiğini söyledi.

      Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD), 1,5 yılı aşkın bir sürede yaptığı araştırmasında, Türkiye'deki bilişim sektörü hacminin 66,7 milyar lira yani 40 milyar dolar olduğunu anlatan Acarer, ''2023 yılında 160 milyar dolar hedefine ulaşacağız'' dedi.

      Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın ''Gelecek, bilişimle gelecek'' sözlerini anımsatan Acarer, bunun önemli bir kavram olduğunu, bilişimin, Türkiye için büyük fırsatlar yarattığını söyledi.

      Bilişim sektörünün geçen yıl yüzde 13 geliştiğini dile getiren Acarer, bilişim sektörünün gelişmesiyle birlikte bazı kavramların tanımlarının da değiştiğini, eskiden anne, baba ve çocuktan oluşan çekirdek ailenin artık, anne, baba, çocuklar ve internetten oluştuğunu anlattı.

      Avrupa'da internetin en hızlı arttığı ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Acarer, son 10 yılda artışın yüzde 14 bin 630 olduğunu, şu anda internet abone sayısının 17 milyonu geçtiğini, bunun 50 milyon kullanıcı anlamına geldiğini bildirdi.

      Dünyada, mobil kapsamının en iyi olduğu ülke olan Türkiye'nin aynı zamanda evlere kadar 1 gigabayt sabit erişim getiren dünyadaki 4 ülkeden biri olduğunu anlatan Acarer, ''Bunlarla övünmek mi gerekiyor- Hayır. Hızla alt yapımızı geliştirmemiz lazım. Aksi takdirde bugün gururla övünerek anlattığımız bu şeyler, yaklaşık 3 yıl sonra sabit ve mobil alt yapıyı geliştiremezsek tıkanmalarla karşılaşmamız kaçınılmazdır'' diye konuştu.

      2011'de şebekelerde dolaşan data trafiğinin yüzde 1495, yani 15 kat arttığını kaydeden Acarer, dünyada önümüzdeki 5 yılda data trafiğinin 65 kat artacağının tahmin edildiğini söyledi.
      Türkiye'nin, geçen yıl 261 dakikayla Avrupa'da, Fransa'dan sonra en çok konuşan ikinci ülke olduğunu bildiren Acarer, ''İnanıyorum ki bu yıl ikinci çeyreği, bilemediniz üçüncü çeyreğinden sonra Avrupa'da en çok konuşan ülke olacağız. Trend böyle gidiyor'' dedi.

      Türkiye'de konuşma süresinin artmasına karşılık operatörlerin, son iki yılda aldığı sesten aldığı gelirin yüzde 75'ten yüzde 65'e düştüğünü, data ve servis gelirinin ise yüzde 14'ten yüzde 21'e çıktığını ifade eden Acarer, hızlı bir şekilde data kullanımının söz konusu olduğunu anlattı.

      Türkiye'nin ara bağlantı ücretlerinde, Avrupa'nın en düşük ara bağlantı ücretine sahip ülkesi olduğunu bildiren Acarer, bu gelişmelerin iki önemli sonucunun olduğunu, bunlardan birincisinin internetin fiziksel güvenliğinin sağlandığı siber güvenlik, diğerinin ise içerik güvenliğini sağlayan güvenli internet olduğunu kaydetti.

      Güvenli internetin yani internetin içerik güvenliğinin çok önemli bir konu olduğuna dikkati çeken Acarer, ''Toplumun beklentileri ve özellikle neslimizin geleceği açısından tedbirler alınmazsa, yaşantımızın bir parçası olan internet, çok ciddi sıkıntılara yol açacak'' diye konuştu.

      İçerikle ilgili yaklaşık 3 yılda 600 bin tüketici şikayetinin olduğunu belirten Acarer, bu olayın çok ciddi olduğunu gösterdiğini kaydetti.

      Güvenli internetin uygulamaya geçmesinin ardından aradan geçen 7 ayda 1 milyon internet abonesinin, güvenli internet hizmetini tercih ettiğini dile getiren Acarer, bu rakamın giderek arttığını, güvenli internetin internetin hızını azaltmadığını ve ücretsiz olduğunu söyledi.

      Güvenli internet hizmetinin geniş kitlelere anlatılması için bu toplantının düzenlendiğini ifade eden Acarer, ''Güvenli internet, gelecek nesillerin konusu. Bu yüzyılda nesillerini koruyabilen ülkeler, dünyada etkinliğini artıracak ve yerini sağlamlaşacaktır'' diye konuştu.
      
    ''İnternet, bilgi toplumu olmak için önemli bir araç''

     
     İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren de internetin bilgi toplumu olmak için önemli bir araç olduğunu belirterek, bu yolda giderken, mevcut yaşanılan ortamda oluşacak suçların internet ortamında olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi.

      İnsanlar için bir özgürlük aracı olan internetin sakıncalı içerikler nedeniyle aile ve topluma vereceği zararı en aza indirecek çalışmaların yapıldığını ifade eden Özeren, bu çalışmaların en önemlisinin ise güvenli internet olduğunu, İnternet Kurulu olarak güvenli internet profilindeki çalışmalara katkı vermeye çalışacaklarını belirtti.
      
   ''4 milyon kişi, güvenli interneti kullanıyor''
     
     Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) Fethi Şimşek ise 23 Mayıs 2007 yılında çocukların cinsel istismara uğramasıyla ilgili haberlerin artması üzerine internetin kontrol altına alınması amacıyla İnternet Daire Başkanlığının faaliyete geçtiğini belirterek, aynı zamanda internet ortamıyla ilgili yapılan çalışmalar sonucunda güvenli internet profili oluşturulmasına karar verildiğini anlattı.

      Şimşek, ''Çocuklarımız için bir şeyler yapalım, kendimizi gönüllü ilan edip misyoner edasıyla ailemizi, çevremizi ve kendimizi uyaran insanlar olalım. Aksi takdirde teknoloji mağduru insanlar haline geliriz'' dedi.

      Güvenli internet ile ilgili 18 ilde 138 seminer verildiğini ifade eden Şimşek, bugün itibariyle 4 milyon kişinin güvenli interneti kullandığını kaydetti.

      Valiliklerce görevlendirilen katılımcılar, iki gün sürecek olan seminerde aldıkları eğitimin ardından bulundukları illerde internetin güvenli kullanımı ve Güvenli İnternet Hizmeti konusunda, okullarda ve ilgili kuruluşlarda eğitim verecekler.
      
     Güvenli İnternet nedir
     
     Güvenli İnternet, ''internet servis sağlayıcıları tarafından ücretsiz olarak sunulan ve internetteki zararlı içeriklerden çocukları ve aile bireylerini büyük oranda koruyan alternatif bir internet erişim hizmeti'' olarak tanımlanıyor. Bilgisayara yeni bir program yüklemeyi gerektirmeden Güvenli İnternete geçmek isteyen abonelere, ''Çocuk Profili'' ve ''Aile Profili'' olmak üzere iki seçenek sunuluyor. Kullanıcılar istedikleri zaman Güvenli İnternetten çıkabiliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde