'Güncelleme' sözü yanlış anlaşılmış

'Güncelleme' sözü yanlış anlaşılmış

Maliye Bakanı Şimşek’in, ÖTV artışı için kullandığı ‘güncelleme’ sözü tartışmaya yol açtı.

'Güncelleme' sözü yanlış anlaşılmış
16px
24px
17.10.2011 14:06
ABONE OLgoogle

2012 yılı bütçe tasarısı bugün Meclis’e sunuluyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, bütçe büyüklüklerini Salı günü düzenleyeceği bir basın toplantısı ile açıklaması bekleniyor.

Mali Plan’a göre, 350.8 milyar lira büyüklüğünde olması öngörülen bütçeden, aslan payını 81.6 milyar liralık ödenek ile memur alacak. Faize ise 50 milyar lira ayrılacak. Personele ayrılan ödenek baz alındığında, memurlara gelecek yıl verilecek zam oranı yüzde 10’u geçecek.

Anayasa değişikliği çerçevesinde bu yıl ilk kez memur zamları toplu sözleşme görüşmeleri ile belirlenecek. Bu nedenle, memurlara yapılacak zam oranı gizli tutuluyor.  Orta Vadeli Program’ın açıklanmasının ardından gündeme gelen 3 artı 3 oranındaki zam oranı, Maliye’nin masaya oturacağı ilk zam oranı olma özelliğini taşıyor. 

Personel ödeneği, geçen yıla göre yüzde 12.9 artırıldı. Ödenek artışının bir kısmı, 2012 yılında kamuya yeni alınacak personelin maaş ödemelerinde kullanılacak. Maliye ayrıca yedek ödenekte de 3 milyar liralık bir kaynak ayırdı. Personel ödeneğinin yetmemesi halinde memur zamları için yedek ödeneğin kullanılması planlanıyor. Bütçeden, kamu yatırımlarına 27.9 milyar lira ayrılması öngörüldü.

GÜNCELLEME YANLIŞ ANLAŞILDI

Maliye Bakanı Şimşek’in,  ÖTV artışı için kullandığı ‘güncelleme’ sözü tartışmaya yol açtı. Muhalefet, Şimşek’in, zammı gizlemek için ‘güncelleme’yi kullandığını öne sürdü. Oysa bu söz bürokratlara ait. Çünkü, bürokratlar Şimşek’e verilen notunda güncellemenin sigaradaki artış için geçerli olduğunu belirtti. Şimşek de, bunu sigaradaki artış için kullandı. Ancak, bu hepsi için kullanılmış gibi anlaşıldı.
Çay testini geçemeyen damada Denizbank yok

Mali açıdan zor durumda kalan Avrupa’nın dev bankası Dexia’nın, Türkiye’deki iştiraki Denizbank’ı yabancı bir bankaya satacağına yönelik haberler BDDK, tarafından yakından takip ediliyor. BDDK kaynaklarına göre şu ana kadar, satışla ilgili resmi bir başvuru yapılmadı. Resmi başvurunun yapılmasının ardından, yeni damat adayı öncelikle ‘çay testinden’ geçecek.

BDDK yetkililerine göre, çay testinin soruları beş yıl öncesine göre ağırlaştı. Maceracı olan, kısa vadede büyük kârlar elde etmeyi düşünen, sermaye getirmeye yanaşmayan ve hissedar yapısı karışık olan yabancı damat adaylarına vize verilmeyecek. BDDK yetkilileri, Türk bankacılık sisteminin beş yıl öncesi ile kıyaslanmayacak düzeyde olduğunu belirterek “Bizden kız almak eskisi kadar kolay olmayacak” değerlendirmesinde bulundular. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde