'Garanti kredi'de komisyon vurgunu

'Garanti kredi'de komisyon vurgunu

Dolandırıcılar, kredi alma sorunu yaşayanların da peşine düştü. Bu amaçla dolmuş duraklarına, parklara "yüzde 100 banka kredisi" ilanları asmaya başladılar.

'Garanti kredi'de komisyon vurgunu
16px
24px
17.08.2014 09:44
ABONE OLgoogle
Dolandırıcılar, kredi alma sorunu yaşayanların da peşine düştü. Bu amaçla dolmuş duraklarına, parklara "yüzde 100 banka kredisi" ilanları asmaya başladılar. 20 bin liralık kredi için 2 bin lira komisyon talep ediliyor.
 
Va­tan­da­şın ban­ka­la­ra olan kre­di kar­tı ve kre­di borç­la­rı­nı uy­gun şart ve fa­iz­ler­le öde­me­yi va­de­den do­lan­dı­rı­cı­lar, şim­di de 'ga­ran­ti­li kre­di' işi­ne el at­tı. Bu ki­şi­ler son dö­nem­de dol­muş du­rak­la­rı­na, park­la­ra, elek­trik di­rek­le­ri­ne "yüz­de 100 ban­ka kre­di­si" ilan­la­rı as­ma­ya baş­la­dı.

Kim­lik bil­gi­si is­te­ni­yor

Te­le­fon nu­ma­ra­la­rı­nı ve­ren ki­şi ve grup­lar, 'emek­li­ye, me­mu­ra, SGK ça­lı­şa­nı­na çık­ma­yan so­run­lu kre­di­ler, çı­ka­rı­lır" ilan­la­rıy­la va­tan­daş­tan pa­ra ko­pa­rı­yor. Va­tan­daş­la­rın kim­lik bil­gi­le­ri­ni alan do­lan­dı­rı­cı­la­rın her tür­lü sah­te­ci­li­ği yap­ma ris­ki bu­lu­nu­yor.

Kre­di­nin yüz­de 10-15'i

Va­tan­da­şın nü­fus cüz­da­nı bil­gi­le­ri­ni ala­rak ta­şıt, ih­ti­yaç ve ev kre­di­si çı­kar­ma sö­zü ve­ren­ler 'da­nış­man­lık' üc­re­ti adı al­tın­da yüz­de 10-15 mas­raf çı­ka­rı­yor. Ör­ne­ğin 20 bin li­ra­lık kre­di çı­kar­mak için ya­sa­dı­şı ola­rak 2-3 bin li­ra is­te­ni­yor.

Uz­man­lar­ uya­rıyor

An­cak kre­di çı­kar­mak için ara­cı­lık ya­pıl­ma­sı­nın ya­sa­ dı­şı ol­du­ğu­nu be­lir­ten uz­man­lar, va­tan­da­şı uyar­dı: "Eğer bir ki­şi öde­me­di­ği kre­di­ler se­be­biy­le ka­ra lis­te­dey­se hiç­bir da­nış­man ona kre­di çı­ka­ra­maz. Bu ki­şi­le­rin oyu­nana ge­lip bo­şu­na pa­ra­lar öde­me­yin."

Çok sayıda mağdur var

Tü­ke­ti­ci­yi Ko­ru­ma Der­ne­ği Ge­nel Sek­re­te­ri Ha­lil Ça­ma­lan, sa­de­ce el ilan­la­rıy­la de­ğil cep te­le­fo­nu­na gön­de­ri­len me­saj­lar­da da bu tür va­at­ler ya­pıl­dı­ğı­nı be­lirt­ti. Bu ki­şi­le­rin kre­di dos­ya mas­ra­fı, kre­di kar­tı ai­da­tı­nı ge­ri al­mak için 200 li­ra form pa­ra­sı da is­te­di­ği­ni be­lir­ten Ça­ma­lan, "Bu form­lar tü­ke­ti­ci ör­güt­le­rin­de be­da­va" de­di. Ça­ma­lan, şöy­le de­vam et­ti:

"Kol­luk güç­le­ri ha­re­ke­te geç­me­li. Bu ki­şi­le­rin ad­res­le­ri, te­le­fon­la­rı bel­li. On­lar­ca va­tan­daş bu ko­nu­da mağ­dur edil­di­ği­ne da­ir şi­ka­yet­te bu­lu­nu­yor."
Hasan Bozkurt/Bugün
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde