'Faizleri artır' baskısına Merkez boyun eğmiyor

'Faizleri artır' baskısına Merkez boyun eğmiyor

Merkez Bankası mayıs ayı toplantısında politika faizinde ve zorunlu karşılık oranlarında değişime gitmezken, yılın ikinci yarısında zorunlu karşılık oranlarında ilave artışa daha az ihtiyaç duyabileceğini açıkladı.

'Faizleri artır' baskısına Merkez boyun eğmiyor
16px
24px
02.06.2011 09:00
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası'nın "alışılagelmişin dışındaki" para politikasının Türkiye'nin karşı karşıya olduğu büyük dışsal dengesizlikler karşısında yetersiz kalacağı ve ekonomide yumuşak bir yavaşlama süreci için seçim sonrasında faiz artırımlarının başlaması gerektiği görüşleri dile getiriliyor.

Ancak Merkez Bankası'nın son açıklamaları henüz ilave parasal sıkılaştırmaya gitme noktasında olmadığını gösteriyor. Cari açığı ve enflasyonu kontrol altına alma amaçları doğrultusunda zorunlu karşılık oranlarını ve politika faizini kullanan Merkez Bankası mayıs ayı toplantısında politika faizinde ve zorunlu karşılık oranlarında değişime gitmezken, yılın ikinci yarısında zorunlu karşılık oranlarında ilave artışa daha az ihtiyaç duyabileceğini açıkladı.

Merkez Bankası art arda yaptığı açıklamalarda, kredilerdeki büyümede görülen yavaşlamadan memnun olduğunu ve kredilerdeki artışa mevsimsellikten ve kur etkisinden arındırarak baktığını vurguluyor.

MB Başkanı Erdem Başçı dün yaptığı açıklamada, son verilerin kredilerin mevsimsel ortalamalarla uyumlu düzeylerde arttığını ifade ederek, "Bu durum yıl sonuna kadar devam ederse kredilerin yıllık artış hızı yüzde 25 seviyesine ulaşabilecektir." dedi. Başçı, 12 aylık kümülatif cari açıktaki iyileşmenin yılın son çeyreğinden itibaren görüleceğini bildirdi. Mayıs ayı enflasyonunun da yüzde 5,5'in bir miktar üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Başçı, enflasyonun yılın kalan kısmında ise 'enflasyon raporu'nda öngördükleri seviyelerde dalgalı bir seyir izleyeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

HSBC Başekonomisti Murat Ülgen, MB'nin son açıklamalarının ardından yayımladığı raporda, "TCMB'nin kendine güvenen tavrına rağmen, piyasalar politika bileşiminin etkinliğine şüpheci yaklaşıyor. Biz, ekonominin yumuşak inişi için konvansiyonel para ve malî sıkılaştırma taraftarı olmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı. Para Politikası Kurulu son açıklamasında, "Alınan sıkılaştırıcı tedbirlerin krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yılın ikinci çeyreğinden itibaren görülmeye başlamıştır. Ancak, gerek enerji ve diğer emtia fiyatlarının bulunduğu yüksek seviyeler gerekse dış talebi zayıflatan gelişmeler, cari dengedeki iyileşmeyi yılın son çeyreğine ertelemiştir." dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde