'Faiz lobisine karşı köşeli sert çıkışlar yapacağız'

'Faiz lobisine karşı köşeli sert çıkışlar yapacağız'

Başbakan Erdoğan, “Şu anda faiz lobisinin çalışması, atağı var. Ama biz faiz lobisine karşı gerekli köşeli sert çıkışlar yapacağız. Faiz lobisini bu kadar rahat çalıştırmayız. Merkez Bankası dolara müdahale ediyor” dedi.

'Faiz lobisine karşı köşeli sert çıkışlar yapacağız'
16px
24px
11.01.2012 07:37
ABONE OLgoogle

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Şu anda faiz lobisinin çalışması, atağı var. Faiz lobisine karşı da gerekli köşeli, sert çıkışları yapacağız. Çünkü biz faiz lobisini bu kadar rahat çalıştıramayız” dedi.

Erdoğan, Başbakanlık muhabirleri ile yaptığı sohbette ekonomiyle ve faizle ilgili değerlendirmeler de yaptı. Erdoğan şunları söyledi: “Bizim bu yıl önce cari açıkta sıkıntımız vardı malum. Daha sonra cari açık da bir düzene girdi. Ama şu anda faiz lobisinin çalışması, atağı var. Faiz lobisine karşı da gerekli köşeli, sert çıkışları yapacağız. Çünkü biz faiz lobisini bu kadar rahat çalıştıramayız. Faiz lobisi ne kadar acımasız çalışırsa bu ülkede tüketici durumunda olan vatandaşımızın harcamadaki imkanları, satın alma gücü de o kadar azalacaktır. Yatırımlar noktasında da girişimci yatırımını azaltmak durumunda kalacaktır. Çünkü kredilerde görüldüğü gibi yüksek faizlerle krediler veriliyor. Şu anda politik faize bakıyorsunuz yüzde 5,8 gibi. Öbür tarafta piyasa faizlerine bakıyorsunuz yüzde 13-14’te dolaşıyor. Yani makas çok açılmış vaziyette. Bunu kapatmamız lazım. Bunun için de tabii şunu ben kendi iddiam olarak da söylüyorum. Piyasa faizi ne kadar yüksek olursa enflasyon o kadar yüksek olur. Biz yüzde 30’larda aldığımız enflasyonu yüzde 5’lere faizi düşürerek başardık. Ama maalesef piyasa faizi son zamanlarda yüzde 14’lere falan çıkınca enflasyon da yüzde 10,45’e çıktı.”

Merkez Bankası iyi yapıyor

Erdoğan, ABD dolarındaki artışla ilgili olarak da şunları söyledi: “Çok daha farklı bir müdahale ile bu çözülebilir. Nitekim zaman zaman Merkez Bankası bunu yapıyor. Ama bunun bir taraftan avantajı, bir taraftan dezavantajı oluyor. İhracatta bizi çok iyi bir noktaya taşıyor ama ithalatta tabii sıkıntı oluyor. Belki bu tür bir dengeleme için şu anda mevcut parite bizim için faydalı olabilir. Ama bunu dengede tutmakta fayda var. Onun için serbest kuru tercih ediyoruz. Sabit kuru asla kabullenmiyoruz. Çünkü sabit kur belli kesimlerin hep menfaatine çalışacak. Bu da Türkiye’nin aleyhine olacak. Geçmişte bunun bedelini çok ağır ödedik. Onun için biz diyoruz ki yani akan su, dere yatağını bulur. Burada da ’yatağını bulacaktır’ diyoruz. 2012 iyi başladı. Sanayi üretimleriyle, vesaire bunu görüyoruz. Gerçi bunlar tabii 2012’ye ait ama yani girişimiz bu noktada iyi oldu. İnanıyorum ki 2012’nin sonu da bu noktada bizler için iyi bir yıl olacaktır.”

Tek limit çalışması

Erdoğan, BDDK’nın kredi kartlarında tek limit çalışmasıyla ilgili sorulan bir soru üzerine de şunları söyledi:

“Çalışmayı bitirip önümüze getirecekler. Değerlendirmesini yapıp ona göre adım atacağız. En önemli yanı, kayıt dışını kaldırması. İmkanı olmadığı halde oradan borçlanıp sonra da ‘kredi kartı mağduru oldum’ diye bağıranlar çıkıyor. Cebindeki kadar harca kardeşim. Bunu düşünmüyor. ’Nasıl olsa elimde kart var’ diyor. Şimdi bunun düzenlemeleri yapılıyor. ”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde