'Ekonomi böyle giderse AVM'lerde yeni iflaslar yaşanır'

'Ekonomi böyle giderse AVM'lerde yeni iflaslar yaşanır'

Türkiye'de şirketlerin mağaza kapatmaması için büyümenin ortalama yüzde 4-5 seviyelerine çıkması gerekiyor. Aksi takdirde büyük bir tehlike geliyor..

'Ekonomi böyle giderse AVM'lerde yeni iflaslar yaşanır'
16px
24px
07.08.2015 05:08
ABONE OLgoogle
Türkiye son 3 yılda ortalama yüzde 3 seviyesinde büyüdü. Geçen yılı da yüzde 2,9 büyüme ile kapatan Türkiye, IMF'ye göre bu yıl ise yüzde 3,1 büyüyecek.

45 milyar dolarlık ciroyu temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) Başkanı Sami Kariyo, Türkiye'de şirketlerin mağaza kapatmaması için büyümenin ortalama yüzde 4-5 seviyelerine çıkması gerektiğini ifade ederek, “Aksi büyük bir tehlike içeriyor.” dedi.

Kariyo, “Ayrıca ülkede hammadde dolarize olduğu için kur riskini hedge etmek önemli hale geldi. Türkiye'de bankacılık sistemi gelişse de hedge mekanizmalarından yararlanmak hâlâ çok pahalı olduğu için büyümenin en önemli yolu yurtdışı. Çünkü perakendecilerin en büyük sorunu olan kârlılık halihazırda kur baskısı altında. Bu sebeple en iyi enstrüman ihracat! Penti olarak biz kur riskini ihracatla hedge ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de markaların son 20 yılda gelişmeye başladığını kaydeden Kariyo, “Şu an vergiler şirketlerin uluslararası arenada büyümesi için engel. Ancak bunların konuşulması için bir an önce hükümetin kurulması gerekiyor.” dedi. Türkiye'nin yurtdışındaki mağaza sayısının 3.500'ü aştığını kaydetti. 2023 hedefinin ise 20 bin olduğunu hatırlatan Kariyo, markalaşmak isteyen şirketleri dünyanın en büyük uluslararası perakende ve gayrimenkul fuarı olarak 21. kez Fransa Cannes'da düzenlenecek MAPIC 2015'e davet etti. Fransa'daki Turkish Brands standında bu yıl Avva, Chakra, Collezione, Damat Tween, Faik Sönmez, Karaca Porselen, Kiğılı, Mavi, Penti, Mudo ve So CHIC dahil 20 Türk markasının yer alması bekleniyor.

Irak ve Suriye'de yarı yolda kaldık

Abdullah Kiğılı (Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı): Markaların yurtdışında tutunması için önce Türkiye'nin markalaşması lazım. Şu an 10-15 marka yurtdışına gidebilir ama bunun için siyasi kadroların da çalışması lazım. Turquality biraz yardımcı oluyor ama müttefiklerle sorunlar var. Biz şirketlerin de bu sorunları aşma durumu yok. Irak'ta, Suriye'de yarı yolda kaldık. İran'da resmi ticaret olması, yolların açılması lazım. İran'a ihracat öyle kolay değil. Ambargoların kalkması her şeyi çözmüyor. Nitekim gümrük vergisi yüzde 70 seviyesinde. Siyasi kadrolar bunu çözmeli. Çin'de yüzde 18-30 arasında olan vergiler ise yarı yarıya indirildi. Şimdi Çin'de 6 ayda 100 yeni mağaza açacağız.

Markalı ihracat 2 kattan fazla değerli

Süleyman Orakçıoğlu (Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı): Sektör değişim ve dönüşüm sürecinde. Ancak hâlâ ihracat kilogram fiyatımız düşük. Türkiye'nin ihracatının kilogram değeri 1,5 dolar. Hazır giyim ihracat değerimiz ise 21-23 dolar eşiğinde. Markalı hazır giyim ihracat değeri ise 50-70 dolar arasında değişiyor. Bu sebeple markalaşmayı sürdürmemiz gerekiyor. Bunun için de ülkedeki gergin tablo artık aşılmalı. Aksi takdirde sorumlu siyaset olur. Artık siyasetten çok ekonomiyi düşünmemiz gerekiyor. Çünkü herkes her şeyi beklemeye aldı. Bu durum da hepimize zarar veriyor. Yurtdışı operasyonlarımız ise hızla devam ediyor. İran'da 3 mağazamız var, bunu 6'ya çıkaracağız.

Ruslar kiraları indirdi

Yılmaz Yılmaz (Koton Yönetim Kurulu Başkanı): Rusya'da bayi sistemi ile çalışan şirketler krizde kapattı. Onların yerini biz aldık. Çünkü AVM yöneticileri ya da mağaza binasının sahipleri kiralarda bize yüzde 25 ile yüzde 75 arasında indirim sağladı. Türkiye'de doların son 1 yılda yüzde 38 değerlenmesine rağmen kimi AVM yönetimleri bize aynı yaklaşımda bulunmuyor. Ama biz yurtdışı hedefini sürdürüyoruz. Nitekim yurtdışı mağaza sayımızı 145'e çıkardık. Bunda Fransa'daki fuar MAPIC'in etkisi büyük. Müthiş zaman verimliliği ve kolaylık sağlıyor.

Hedef pazarımız İran

Cüneyt Yavuz (Mavi CEO'su): 2014-2015 yıllarında BAE, Kazakistan, Polonya ticaret turlarından sonra yeni hedef olarak İran'ı belirledik. Geçen yıl MAPIC'te 8 markamızla oluşturduğumuz Turkish Brands standı çok ilgi çekmişti. Birçok ülkeden yatırımcı, özellikle marka ismi belirterek Türk markalarına erişmek üzere MAPIC'te BMD ile irtibata geçtiler. MAPIC'in etkisi ile geçen yıl Penti, 50 olan yurtdışı mağaza sayısını 85'e çıkarmış. Kiğılı ise 6 ay içinde Çin'de 100'e yakın mağazada yer alacak.

Fahiş vergi, markaya engel

Ömer Taviloğlu (Mudo Yönetim Kurulu Başkanı): Türkiye'deki markalar her yıl yurtdışına 30 bin çeşidin üzerinde ürün satıyor. Ve giderek dünyaya yayılıyor. Ancak bu markaların yurtdışında hızla yayılmaları ve oturmaları için yüksek vergilerde bir düzenlemeye ihtiyaç var. Çünkü mevcut vergiler şirketlerin uluslararası arenada markalaşması için engel teşkil ediyor. Öte yandan MAPIC gibi organizasyonlar da şirketlere yurtdışı açılımlarında önemli fırsatlar sunuyor. Markalaşmak isteyenlere tavsiye ederim.

Arif Bayraktar/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde