'Dövizle borçlananların Allah yardımcısı olsun'

'Dövizle borçlananların Allah yardımcısı olsun'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alımını azaltmama kararını bu sözlerle değerlendirdi.

'Dövizle borçlananların Allah yardımcısı olsun'
16px
24px
19.09.2013 13:05
ABONE OLgoogle

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Finans Zirvesi'nde gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.

FED'E ŞAŞIRANLARA ŞAŞIRIYORUM

Çağlayan Fed'in kararı için "Fed'e şaşıranlara şaşırıyorum. Yani sanki hiç olmayacakmış gibi sürprizmiş gibi değerlendiriyor. Arkadaşlar eninde sonunda piyasaya verdiğim parayı geri çekecem diyor. Parayı sıkılaştıracağım diyor. Dünkü açıklama tabii beklenenin aksine. Şaşırılan kısım bu ama bugün olmazsa yarın olacak bu. Neticede bir yerde denge bulacak bu. Böyle bir ortamda Merkez Bankası'nın bilek güreşi yapacağım demesinin de bir anlamı yoktu. Piyasa kendi fiyatını bulacaktır. Ben önümüzdeki dönemde Fed'in sıkılaştırmaya gideceği beklentimi ifade etmek istiyorum. Çok fazla şaşırmamalıyız. Bernanke'den sonra gelecek ismin tutumu önemli. Belki Bernanke giderayak kötü adam olmak istememiş olabilir" dedi.

DÖVİZLE BORÇLANANA ALLAH YARDIM ETSİN

Çağlayan kararın Türkiye etkisi ile ilgili ise "TL'nin değer kaybı ihracatçı üzerinde olumlu etki yapmıyor. İhracatçı için önemli olan istikrarlı kurdur. TL'nin değer kaybı maliyetleri artırıyor. Özel sektörün borcu konusu dile getiriliyor. Bu özel sektörün kendi sorunudur. TL kazanırken dövizle borçlandı ise Allah ona yardım etsin. Eder mi etmez mi bilmiyor. Dolar kurundan ziyade pariteyle ilgili endişem var. Parite bizim için çok önemlidir. İhracatın yarısını dolarla yapıyoruz. Yarısını Euro bazında yapıyoruz. Zaman zaman paritenin azizliğine uğruyoruz" şeklinde konuştu

 KUR SAVAŞLARI HEP VAR

Çağlayan küresel ekonomide artan kur savaşları endişesini ise "Kur savaşları zaten sürekli var. Son yıllarda ABD ile Çin arasında bunu görüyoruz. Paramızın değerli olması bize gurur verir. Ama aşırı değerli olması Türk sanayicinin rekabet gücünü azaltır, ihracat yapmasını engeller" sözleriyle değerlendirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde