'Çocukları paraya boğmayın ki...'

'Çocukları paraya boğmayın ki...'

Dünyanın en zenginleri listesinde olan işadamı Hüsnü Özyeğin'den ailelere öğütler..

'Çocukları paraya boğmayın ki...'
16px
24px
03.11.2008 08:21
ABONE OLgoogle

Dünyanın en zenginleri listesinde olan işadamı Hüsnü Özyeğin: Çocuklarım hesabını bilsin diye, ABD'de okurken 4 yıl için 200 bin dolar yatırdım başka tek kuruş vermedim..

Dünyanın en zenginleri listesindeki Türk işadamlarından biri olan Hüsnü Özyeğin 'den, yurt dışında çocuk okutan ailelere tavsiye: "Çocuklarınızı paraya boğmayın ki hesaplarını bilsinler." 2006'daki Forbes en zenginler listesinde, 1.5 milyar dolarlık servetiyle 21 Türk arasında yer alan Hüsnü Özyeğin, geçtiğimiz günlerde Kandilli Kulübü'nün davetlisi olarak katıldığı bir toplantıda zengin olmanın sırlarını detaylı biçimde anlattı.

'TUTUMLU OLUN'
CNBC-e Business dergisinin mayıs sayısında yer alan "Hüsnü Özyeğin Modeli" başlıklı dosyada da yer alan önerilerinde Özyeğin, para kazanmanın en önemli koşullarından birinin tutumlu olmak ve hesap yapmak olduğunu söyledi.

Başarılı işadamı, yurtdışında eğitim gören çocuklarına daima belirli miktarda para gönderdiğini ve bu yolla onları da hesap yapmaya ve ticarete alıştırdığını da belirtti. İşte Hüsnü Özyeğin'in ağzından çocuklarını okutma formülü: "Çocuklarımın ABD'deki yıllık okul harçları 28 bin dolar, yurt ve yemek masrafları da 12 bin dolar idi. Eder 40 bin dolar; buna 10 bin dolar ekledim ve her birinin hesabına (4 yıl için) 200 bin dolar yatırdım.

'ARABAYI İSTEMEDİ'
Oradan çekip çekip harcadılar. Fazladan tek kuruş yok. Eğer 4 üzerinden 3 not ortalaması tuttururlarsa, ikinci yıldan itibaren 16 bin dolarlık birer Honda alma sözü verdim; kızım arabayı değil parasını istedi. Çünkü hesap etmiş: Araba ilk yıl yüzde 30 değer kaybedecek, kasko artı benzin yılda 5-6 bin dolara patlayacak. İstediğim buydu zaten.

300 DOLAR FARK
Çocuğunuza sınırlı para verirseniz, hesap yapmaya başlıyor. Bir keresinde eşimle Washington'a gitmiştik. Oğlum Pittsburg'daydı. Cuma akşamı gelmesini istedik. Cumartesi sabah gelsem olmaz mı dedi. (Cuma akşamı uçak 600 dolar, ertesi sabah ise bunun yarısı imiş) Aradaki 300 doları ben ödedim de oğlanı bir gece önce görmüş olduk."

'Parayı riske etmeden girişimci olamazsınız'

Hüsnü Özyeğin, para kazanmanın püf noktalarından birinin de kendini tüccar, bankacı veya sanayici olarak değil, yönetici olarak tahayyül etmek olduğunu söylüyor. Özyeğin'in zengin olmak için verdiği diğer tüyolar ise şunlar:

* İyi yöneticileri işinize ortak edin. Bu değerli insanları uzun süre işte tutmak yöneticiliğin püf noktasıdır.

* Bilmediğiniz işlere kendi başınıza girmeyin. Girip zarar etmişseniz gerekli dersleri çıkarıp o işi terk edin.

* İşinize karşı duygusal olmayın. İşletmenizi en karlı noktada, sektör hala karlı iken satmayı becerin.

* 1987'de Finansbank'ı kurdum. İki evim vardı, satarak kiraya çıktım. Kendi paranızı riske edemezseniz, girişimci olamazsınız.

* Hayattaki ilk işim 6 yaşında başladı. Annem, "Hayata erken başlamalısın" derdi.

Sadece yerel pazarlara saplanmayın

Zengin olmanın ve iş hayatında başarıyı yakalamanın püf noktalarını paylaşan işadamı Hüsnü Özyeğin'in önerilerinden biri de global düşünerek hareket etmek...

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde