"Bir garip AB uygulaması" İsveç'te

"Bir garip AB uygulaması" İsveç'te

Tartışmalı Comenius Projesi’nin ilk ayağı olan İsveç gezisi gerçekleşti. "Ders kapsamında olmayan" bu geziye, Beylikdüzü Fatma Şensoy İlköğretim Okulu idarecilerinin tam kadro katılması ve okulda idareci kalmaması dikkati çekti.

"Bir garip AB uygulaması" İsveç'te
16px
24px
15.12.2010 10:27
ABONE OLgoogle

Kadir Dikbaş'ın yazısı

Tartışmalı Comenius Projesi’nin ilk ayağı olan İsveç gezisi gerçekleşti. "Ders kapsamında olmayan" bu geziye, Beylikdüzü Fatma Şensoy İlköğretim Okulu idarecilerinin tam kadro katılması ve okulda idareci kalmaması dikkati çekti.

26 Ekim 2010 günkü köşe yazımda Avrupa Birliği'nin Comenius Programı'nda yaşanan keyfiliklerden birini, 13 yaşındaki kızımın başından geçen bir skandalı, ilgili mercilerden sonuç alamayıp çocuğun hedef gösterilmesi, aşağılanıp dışlanması ve arkasından okulunu terk etmek zorunda bırakılması üzerine köşeme taşımıştım. (http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1044991) Ve ne yazık ki, Türk Ulusal Ajansı’ndan bir yetkilinin de ifade ettiği gibi benzer durumlar, hiç de az değil memleketimizde, projeler AB ülkelerinde uygulandığı gibi uygulanamıyor. Yazdıklarımdan sonra aldığım pek çok yakınma mesajı da bunu teyit ediyor.

Sonrasında ne oldu diye, okuyucularım ısrarla soruyor. Hem çocuğun durumunu, hem de ne gibi gelişmeler yaşandığını merak ediyorlar. Geciktiğim için özür diliyorum. Öncelikle, gerek e-posta göndererek, gerekse telefonla arayarak olaydan duyduğu üzüntüyü dile getiren dostlara, okuyucularıma, “Gelsin bizim okulda okusun” diyerek kapılarını açan özel ve devlet okulu yöneticilerine, yeni okuluna adapte olması için samimi gayret sarf edip ona destek ve moral veren, kırılan onurunun ve altüst olan psikolojisinin tamiri için uğraşan okul müdürüne, müdür yardımcıları ve öğretmenlerine çok teşekkür ediyorum.

Diğer gelişmelere gelince. Şikayetimizle ilgili soruşturma sürüyor, sonucunu sizler gibi ben de bekliyorum.

FATMA ŞENSOY İDARECİLERİ TAM KADRO LUND'DA

Bunun dışında Fatma Şensoy İlköğretim Okulu’nun Comenius Projesi ise okul idaresinin ve öğretmenlerin uygun gördüğü şekilde devam ediyor.

21-26 Kasım 2010 tarihlerinde projenin ilk ayağı olan İsveç gezisi gerçekleştirildi. Sessiz sedasız çıkılan geziye, okul idarecilerinin tamamı, yani Fatma Şensoy İlköğretim Okulu Müdür Vekili ( Aynı zamanda Eğitim Bir Sen Beylikdüzü İlçe Temsilcisi) Adem Özel ve Müdür Yardımcısı Muhammet Lütfullah Güvenç ile şikayete konu İngilizce Öğretmeni Eda Çınla Mercan ve Proje sorumlusu, bilgisayar öğretmeni Hülya Bozacı katıldılar. 2 idareci ve 2 öğretmene, 3 öğrenci eşlik etti.

İsveç’in Lund kentinde Gymnasieskolan Vipan Okulu’nca ağırlanan grup, burada projenin diğer ortakları olan İsveç, İtalya, Polonya ve Portekiz ekipleriyle buluştu. İsveç Okul Proje Koordinatörü Erik Hansen'in ev sahibi olduğu çeşitli gezi ve etkinliklerde, Türkiye’nin yanında Portekiz Okul Proje Koordinatörü Graça Delicado, Polonya Okul Proje Koordinatörü Agnieszka Andryskowska, İtalya Okul Proje Koordinatörü Aleksandra Paoli ile beraberindeki öğretmen ve öğrenciler yer aldı.

Bir çocuğun, yukarıda bahsettiğimiz projenin ilk ayağı olan İsveç programına önce seçildiğinin ilan edilmesi arkasından listeden çıkarılması sonrasında, sebebini soran veliye, “Kimseye izahat vermek mecburiyetinde değiliz” cevabını veren ve olayın basına yasımasının ardından, “Kurumumuzun adı zikredilerek küçük düşürülmüş, konuşmalarımızdan alınan birkaç cümle ile şahsımız rencide edilmiştir” diyerek yaşananları ve söylediklerini kabul etmekle birlikte, olayın Zaman gazetesinde yazılmasından rahatsız olduğunu ifade eden Müdür Vekili Adem Özel, önce “Şikayete konu olan Comenius Projesi bir ders kapsamında olmayıp, tamamen öğretmenlerimizin gayreti ve çabaları ile okulumuza ve öğrencilerimize sunulmuş bir hizmettir”, daha sonraki açıklamasında ise, “Comenius projesi ile yurt dışına götürülecek öğrencilerin seçimi ile ilgili herhangi bir yönetmelik ya da genelge olmadığından öğrencilerin seçimi tamamen öğretmenlerin takdirine bırakılmıştır” diyordu.

Yaşanan olay sonrası, okul idaresinin "ders kapsamında olmadığını" söylediği bu programa okulu idarecisiz bırakarak tam kadro katılmış olması, bizim dışımızda diğer velilerin ve öğrencilerin de dikkatini çekmiştir. Ve kafalarda “İdarecilerin seçimini de öğretmenler mi yaptı?” sorusunun oluşmasına yol açmıştır. Dikkati çeken bir diğer nokta da, bir hafta boyunca öğrenci ve velilerin, okulda muhatap idareci bulamaması olmuştur.

Bu arada, öğretmenlerin istediği gibi seçim yapabileceğini savunan okul idaresinin, müfettişlerin okula geldiği gün (08.11.2010) hemen bir Comenius Panosu oluşturması ve projenin ikinci ayağı olan Portekiz için “yazılı” ve “mülakat” sınavları yapılacağı duyurusu asması da oldukça manidardı. Ancak, İsveç programı için yapılmayan bu duyuru, müfettişlerin okuldan ayrıldığı günün sonunda indirildi. Bu durumdan müfettişlerin haberdar olması ve ertesi gün okula gelmeleri üzerine de tekrar asıldı. Fakat bu sefer alelacele asılan duyuruya isim, imza, hatta sınavın hangi ders ve alandan yapılacağı bile yazılmamıştı. Bütün bunlar bir tesadüf olmasa gerek.

Anlayacağınız, garip uygulama yazı sonrasında da devam etti. Bundan daha garip olan ise, Yakuplu 125. Yıl İlköğretim Okulu Müdürü Hakan Yücel'in bağlı olduğu ilçe milli eğitim müdürlüğünde "tetkikte bulunduğunu" iddia edip olaya, sendikadan arkadaşı ve başkanı olan Fatma Şensoy Müdür Vekili Özel'in yanında müdahil olması, arkasından devreye aynı okulun Müdür Yardımcısı ve sendikanın mali sekreteri Süleyman Topsakal'ı sokması ve bir eğitimciye yakışmayacak yalan beyan ve ithamlarla, resmi kimliğini kullanarak açıklamalar yollaması.

Bu garipler garibi konuyu da sonraya bırakalım.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde