"Bi-la-ücret"in pahalı hediyesi

"Bi-la-ücret"in pahalı hediyesi

Rahmi Koç'un "Bi-la-ücret" teklifi üzerine stand-up yapan Cem Yılmaz'a pahalı hediye....

"Bi-la-ücret"in pahalı hediyesi
16px
24px
14.08.2007 07:38
ABONE OLgoogle

Koç'un dergisi Bizden Haberler, topluluğun 80'inci yılı nedeniyle özel bir sayı çıkardı

Koç'un dergisi Bizden Haberler, topluluğun 80'inci yılı nedeniyle özel bir sayı çıkardı. Koç çalışanlarından yabancı ortaklara kadar her kesimin görüşlerine yer verilen dergide Cem Yılmaz'la da söyleşi yapıldı. 'Artist' unvanıyla dergiye konuşan Yılmaz, Rahmi Koç'la nasıl tanıştığını anlattı:

KOÇ Topluluğu, 80'inci yılını kurumsal dergisi “Bizden Haberler”in özel sayısında kutladı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Vehbi Koç Vakfı Başkanı Semahat Arsel imzalı “Birlikte başardık, birlikte yürüyoruz” yazısıyla başlayan dergide Koç'un yabancı ortaklarından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, iş dünyasından Vehbi Koç'un 'Yürüyüş Mangası'ndaki arkadaşlarına kadar birçok kesimin görüşlerine yer verildi. 'Artist' olarak lanse edilen Cem Yılmaz'ın açıklamaları ise dergiye renk katıyor. Koç Ailesi ile çok mesafeli bir ahbaplığı olduğunu söyleyen Yılmaz'ın aile ile tanışması ise onun tabiriyle 'biraz pahalıya patlamış.' Rahmi Koç'un iki gösterisini izlediğini ve kendisine bir mektup gönderdiğini anlatan Yılmaz, şöyle devam ediyor:

Ekmeğimiz Koç'tandı

”Bu mektup çok hoşuma gitti, böyle davranan başka bir insan tanımıyorum. Bu güzel hikayenin şöyle bir neticesi oldu: O mektup bana biraz pahalıya patladı! Beyefendi bilâ-ücret sahneye çıkmamı rica etti, ben de Arapça bilmediğim için bi-la-ücret yani iki katını veriyor herhalde dedim. Ama sonradan bedelsiz anlamına geldiğini öğrendim... Tabii bu işin latifesi. Böyle tanıştık Rahmi Koç ile ama aslında bizim bağımız çok daha eski. Babam bir Arçelik bayiinde çalışıyordu emekli olmadan önce. Yani biz ekmeğimizi taştan değil Koç'tan çıkarıyorduk.”

Müzede Rolex saat hediye etti

*Cem Yılmaz, Rahmi Koç'la arasında geçen 'Rolex' saatli bir anıya da değiniyor: “Rahmi Koç Müzesi'nin 10'uncu yıl törenine gittim. Elimde de smokin. 'Ne bu' dediler, smokin getirmek şartmış dedim. Bir süre sonra 'Rahmi Bey rica ediyor. Siz de bir 5 dakika konuşun' dediler. Yapmayın, seçkin bir topluluk çok heyecanlanırım dedim ama ricayı reddedemedim tabii. Düşünüyorum ne espri yapsam diye. Kolumdaki Rolex saati cebime koydum, sahneye çıkınca diyeceğim ki 'Kitle sağlam bari ben de şu Rolex'imi takayım. 'Çıktım sahneye, bir de baktım Rahmi Koç elinde bir kutuyla geldi. 'Sana layık değil' deyip elime verdi. Açtım Rolex saat! Ben de cebimdekini çıkardım. O olayı herkes planlı sandı ama değildi. Hâlâ çok enteresan gelir bana.”

Yılmaz, Rahmi Koç'un DenizTemiz kampanyasına da katılmış. “Hayatımda ilk kez saat 11.00'de kalkıp gitmiştim. Ama artist Cem Yılmaz olarak değil, tamamen sıradan bir katılımcı olarak. Koç Grubu kurumsal ve kalıcı bir iyilik yapıyor” diyor.

Rahmi Koç: Uzun vadeli başarının kısa yolu yoktur

Dergiye konuşan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, 100'üncü yılında dünyaya açılmış, daha fazla ciro ve kârlılığının çoğunu yurtdışından temin ediliyor olmasını dilediğini söyledi. Koç'u Koç yapanın babası Vehbi Koç'un vizyonu, uzak görüşlülüğü olduğuna dikkat çeken Rahmi Koç, “Düzgün çalışması, muntazam vergi ödemesi, kabiliyetli profesyoneller seçmesi, kâr paylaşımı sistemini oturtmuş olması ve neticede kurumsallaşma felsefesini aşılaması başarının başka bir boyutudur. Uzun vadeli başarının kısa yolu yoktur. Merdivenlerin teker teker çıkılması lazımdır. Gerek muvaffakiyet gerek varlık ve para gücü hazmedilmeli. Mali kontrol ve finansman sorununu planlamak ve takip etmek başarının kaçınılmaz şartlarındandır” diyor.

Ailede de çalışanlarda da üçüncü kuşak iş başında

DERGİDE Koç Topluluğu çalışanlarına da yer ayrıldı. Bu çalışanlardan biri ailesinin Koç'taki üçüncü kuşak temsilcisi olan Türk Traktör Üretim Planlama ve Takip Takım Memuru olan Tolga Altuncu. Dedesi şirkete montaj işçisi olarak girmiş. Babası Üretim Planlama Müdürlüğü'nden emekli olmuş. Altuncu, “Dedemden babama geçen bu miras o kadar değerliydi ki ben de sahip olmalıydım” diyor.

Yabancı ortakları övgü yağdırdı

Alan Mullaly/Ford Avrupa Başkanı: Biz global ve çok yönlü bir aileyiz. Koç da aynı vizyona sahip. Ford Otosan ekibinin sahip olduğu azim ve kararlılık çok etkileyici.

Sergio Marchionne/Fiat Auto CEO'su: Koç Holding Avrupa'da da önemli bir oyuncudur. Tofaş, uzun vadede Fiat'ın stratejisinin ana direğidir.

Alesandro Profumo/Unicredit CEO'su: Koç Grubu, Türk ekonomisine yaptığı önemli katkıları ve dünyaya açılan kapısı olduğu için takdiri haketmektedir.

Global oyuncu iddiamız sürecek

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Topluluğu'nu Türk ekonomisine güç katan, Türk toplumuna değer yaratan bir kuruluş olarak nitelendirdi. Koç, “Global oyuncu olma iddiamızı her geçen gün güçlendiriyoruz ve dünya sıralamalarında istikrarlı bir yükseliş yaşıyoruz. Birbiri ardına yaptığımız ataklarda en önemli desteğimiz ve güven kaynağımız ise çalışanlarımızdır” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde