'Başbakan istedi sattım, pişmanım'

'Başbakan istedi sattım, pişmanım'

Cevahir Holding’in kurucusu İbrahim Cevahir, yıllar sonra pişmanlığını itiraf etti. Cevahir AVM'yi Kuveytlilere satan ünlü işadamı neden pişman olmuş?

'Başbakan istedi sattım, pişmanım'
16px
24px
13.11.2013 12:46
ABONE OLgoogle
İnşaat sektörüyle işe başlayan ve ardından turizm ve madencilik ve sanayii alanlarında işlerini genişleten Cevahir Holding, Makedonya, İran ve Rusya’da alışveriş merkezleri inşa etmeye hazırlanıyor.
 
Ekonomist Dergisi'nden Sibel Atik'e konuşan 350 milyon dolarlık bir ciroya sahip olan Cevahir Holding’in kurucusu İbrahim Cevahir,  Şişli’deki Cevahir AVM’nin ardından elde ettikleri deneyimi yeni pazarlara taşıyacaklarını söylüyor. 
 
Her yıl Türkiye’nin en zengin 100 ailesini sıraladığımız çalışmada bu yıl 63’üncü sırada yer alan Cevahir Holding’in kurucusu İbrahim Cevahir, zenginliğinin temelinin emek olduğunu söylüyor. 
 
1960 yılında girdiği inşaat işlerini 1975 yılında Libya’ya taşıyarak yurtdışında büyük bir adım attıklarını belirten İbrahim Cevahir o gün 120 bin dolar sermaye ile çıktığı yolculukla bugünlere gelmiş. “Fakir olduğumuz için korkudan işimizin başındaydık. İşçiyle işe başlar, en son işçiyle paydos ederdim” diyen İbrahim Cevahir bugün 12 şirketle yaklaşık 350 milyon dolarlık bir ciroya ulaştığını söylüyor. Çok ses getiren Şişli’deki Cevahir AVM’yi iyi bir satış olarak görmeyen Cevahir, yıllık 67 milyon dolarlık getiri elde eden bu alışveriş merkezinin ardından yurtdışında çarşı projelerine yönelmiş. Makedonya, Rusya ve İran’a alışveriş merkezi yapmak istediklerini anlatan Cevahir, Makedonya’daki projenin bitmek üzere olduğunu Rusya ve İran için çalışmaların sürdüğünü dile getiriyor. Altı çocuğu ve 21 torunu olan Cevahir, kendisinden sonra gelecek isim içinde adres göstermemeyi tercih ediyor. Oğlu Eser Cevahir ile yakın çalıştığını anlatan İbrahim Cevahir’in sorularımıza yanıtları şöyle: 
 
İnşaat sektöründe çok uzun zamandır varsınız. Sizin bizzat temellerini attığınız holding, en son Şişli  Cevahir AVM satışıyla ciddi bir gelir elde etti. Oradan elde edilen gelirle hangi yatırımları gerçekleştirdiniz?
 
Bakınız ben bakırcılık, kalaycılık gibi birçok değişik işler yaptım. 1961’de müteahhitlik işlerine başladım. Bu sektörde istikrarla çalışan ve yurtdışına sektörü taşımak anlamında Fevzi Akkaya bir numara ben iki numarayımdır. 1975’te de Libya’ya, 79’larda ise Suudi Arabistan ve Ortadoğu’ya girdim. Yurtiçinde ise dediğiniz gibi Cevahir AVM önemli bir proje oldu. Fakat o iş için, Barbaros’taki Plaza Oteli’ni bildiğiniz gibi 46 milyon dolar gibi düşük bir paraya satmak durumunda kaldık. Çünkü Sözen ‘kamulaştıramam’ dedi, sonraki gelen başkanlar da bunu yerine getiremedi. Fakat Tayyip Erdoğan İstanbul Belediye Başkanı olunca bu iş hızlandı ve bitti. 
 
Peki bu kadar hevesle yapılan projeyi niye sattınız? İyi bir satışı olarak değerlendiriyor musunuz? 
 
İyi bir satış değil bence. Çünkü yıllık 67 milyon dolar geliri var. Çok hareketli bir çarşı. Değerini de kaybedecek bir iş değil. Bugün onun değerinde çarşı yok, proje ve lokasyon olarak. Bakınız oradan alacağımız kira gelirleri kadar yurtdışı çalışmalardan kazanç sağlayamıyoruz. Üstüne çok da çalışıyoruz.
 
BAŞBAKAN SATIN DİYE RİCA ETTİ
 
Bu satıştan pişman mısınız?
 
Bana kalsa satmayacaktım. Fakat bildiğiniz gibi İstanbul belediyesinin de payı vardı projede. Bir gün  Başbakan belediyenin ihtiyacı var, satın diye rica etti. Sen satınca da burada 4 bin kişi çalışmaya devam edecek, ama sen bu parayla başka işlere yatırım yapıp katkını sürdürürsün deyince sattık.   
 
Buradan elde edilen geliri nasıl değerlendirdiniz? 
 
Bildiniz gibi kısa bir zaman önce 300 milyon Euro’luk bir yatırımla Makedonya’da proje işimiz var. Bin 372 daire ve çarşısıyla toplam 282 bin metrekare kapalı inşaat alanı var. Akıllı bina ve balkanların en yüksek binası bu. Bildiğiniz gibi ben ilk yurtdışı işime Libya’da başladım. Şu an orada yarıda kaldı bazı işler ve 10 milyon dolarlık da bir alacağım var. 75’te Libya’ya gittiğimde 120 bin dolarım vardı. 87 milyon dolarlık iş aldım ama teminatım yok. 3 ortak buldum teminat için. 3 ortak imza verdi, 2.5 milyon dolar para yardım ettiler o kadar.  Sonra kendi kendimize yürüdük sonra. 9 yıl boyunca 14 gün burada oldum hep oradaydım. Fakir olduğumuz için korkudan işimizin başındaydık. İşçiyle başlar ve paydos ederdik. Benim zenginliğimin temeli emektir. 
 
Ne kadarlık bir zenginlikten söz ediyorsunuz? En zengin 100 listesinde 1 milyar dolara yakın servetinizle yer alıyorsunuz.
 
Ben şöyle düşünüyorum yılda 15 milyon dolar geliriniz varsa zenginsinizdir. Ama beni boş verin…
 
Grubun nakit gücü nedir peki?
 
Bunlar söylenmez. Ama biz Türkiye’nin şirketlerine bakılırsa çok büyük değiliz. Ama itibar olarak bankalardaki kredibilite olarak iyi noktadayız. Tabii paramız da var, bankalarda parası olan firmayız. Ama krediyle iş yapıyoruz. Bu itibarımızdandır. İtibar da varlıktır.  
 
Grubun büyüklüğü veya cirosu nedir? 
 
12 şirketin yer aldığı Cevahir Holding turizm ve inşaat odaklı. İnşaatta da net bir ciro olmaz. Ama tahmini yıllık 350 milyon dolarlık bir cirodan söz edebiliriz.  
 
Makedonya işine geri dönecek olursak, proje ne zaman tamamlanacak? 
 
Kısa zamanda biter diye düşünüyorum. Biz orada yerleştik tabii.  Yeni devlet olmuş yerlerin yatırım açısından bazı noktalarda gözleri kördür. Irak’ta her yerde iyi para kazanılır. Ama güvenlik yok. Makedonya ise tam Avrupa ülkesi önümüzdeki günlerde satışa çıkıyoruz.  
 
Bir de Makedonya’da Limak’ın almak istediği bir araziyi satın aldığınızdan söz ediliyor. Doğru mu?   
 
850 dönümlük Makedonya’nın hakim bir tepesinde araziyi aldık. Çok büyük bir alan ve burada AVM’nin yanı sıra başka büyük projeler planlıyoruz. 
 
Yurtdışında başka projeniz var mı?
 
Tabii, Suudi Arabistan’da Mekke’de bir devremülk işimiz vardı, fakat sistemi onlara anlatamadık şu an beklemede projemiz. Ama AVM işinde yeni yatırımlar var. Rusya’da Leningrad’da bir alışveriş merkezi için çalışmalar sürüyor. Bir de İran var gündemimizde. Fakat ambargo nedeniyle şu an düşündüğümüz projeleri erteledik. Zamanı geldiğinde bu iki projeyi de hayata geçirmek istiyoruz. 
 
MEKKE’YE OTOGAR YAPACAK
 
Suudi Arabistan’da Mekke’nin 5 km dışarısında bir otogar işine girmek üzere çalışmalar yaptıklarını anlatan İbrahim Cevahir, otel ve terminal için proje çalışmaları yaptıklarını söyleyerek “Suudi ortakla 700 milyon dolarlık bir iş olacak. Otobüs terminallere bakılırsa İstanbul’a 3 bin otobüs giriyor. Suudi Arabistan’a hac zamanı 40 bin -45 bin hac dışı 7.500 araba giriyor günlük. Arap ülkelerinden geliyorlar. Bu büyük iş bizim için çok önemli” diyor.  
 
HALA SOSYAL DEMOKRATIM
 
Ticari faaliyetlerinin yanı sıra siyasi olarak da etkin çalışmalar yürüten İbrahim Cevahir, on yedi yaşında CHP’ye girmiş. CHP Gençlik Kolları Başkanlığı’nı yürütmüş ve Erdal İnönü’yle beraber SODEP’i kurmuş bir isim. Fakat bugün AKP’ye yakınlığı biliniyor. Belki de en çok eleştiri aldığı konu bu. SODEP kuruculuğundan AKP’ye evrilen siyasi anlayışını şöyle anlatıyor:  “AK Parti’ye oy veriyorum. Ben partinin sosyal demokrat kanadını temsil ediyorum. CHP’yi sosyal demokrat adres olarak görmüyorum.  Tayyip Erdoğan sosyal demokrattır. O kesimden geliyor, varlıklı aileden gelmiyor ki. 
 
AKP yok, Tayyip Erdoğan var. Ben daha önceki siyasetimde başka ideolojik anlayıştan geliyorum. Bu partide onun tabanının geldiği yerden değilim. Ben hala sosyal demokratım. Ama soytarı demokrat değilim. Hala sosyal demokrat parti yok. Bugün kim bu herifler, sağlıkta yaptıklarına bak. İdeolojik yapıdan bakılırsa Tayyip Erdoğan’ın geldiği yer neresi?  Tabii üslup sertliği olmasa daha iyi. Mesela Gezi olaylarında Ankara’daki uçaktan inerken, Taksim’de gençlerin içine inse ne olurdu?”
 
CEVAHİR AVM 2006'DA SATILMIŞTI
 
İstanbul Büyükehir Belediyesi'ne ait olan yüzde 50'lik hissesi 2006 yılının kasım ayında Kuveytli St. Martins şirketine satılan Cevahir Alıveri Merkezi'nin kalan yüzde 50'lik hissesi de 2007'de satılmıştı. Belediyeye ait hisseyi 421 milyon dolara satın alan St. 
Martins şirketinin, geri kalan yüzde 50'lik hisse için de aynı fiyatla Cevahir Holding'le anlaşmıştı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde