'Bank Asya'yı kim yönetiyor' tartışması

'Bank Asya'yı kim yönetiyor' tartışması

BDDK Başkanı Akben'in Bank Asya'daki zararın TMSF'den kaynaklanmadığı açıklamasını Bankanın ortakları yalanladı.

'Bank Asya'yı kim yönetiyor' tartışması
16px
24px
05.02.2016 07:47
ABONE OLgoogle
BDDK Başkanı Akben'in Bank Asya'daki zararın TMSF'den kaynaklanmadığı açıklamasını Bankanın ortakları yalanladı. Ortakların avukatı Taşbaş, “Banka TMSF'ye geçtiğinde kâr ediyordu. Zarardan bankayı 1 yıldır yönetenler sorumlu” dedi.

Bank Asya hissedarlarının avukatı Süleyman Taşbaş, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in Bank Asya'daki zararın TMSF yönetiminden kaynaklanmadığı yönündeki açıklamalarına sert tepki gösterdi. Özgür Düşünce'den Hasan Önal'ın haberine göre, BDDK Başkanı'nın yaptığı açıklamanın kendilerini kurtarmak için yapılmış bir açıklama olduğunu ifade etti. Bank Asya'da yapılanların hepsinin ortada olduğunu aktaran Taşbaş, bunu yapanların eninde sonunda hesap vereceklerini söyledi.

BANKAYI KİM YÖNETTİ?

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in “TMSF yöneticileri tarafından açıklanan zarar, TMSF'den önce verilen kredilerden kaynaklandı” açıklamalarına Bank Asya hissedarlarının avukatı Süleyman Taşbaş'tan yalanlama geldi. Bank Asya'nın bir yıldır TMSF tarafından yönetildiğini aktaran Taşbaş, “Göreve geldiklerinde kâr açıklayan onlardı. Bugün zarar açıklanıyorsa, bu zarardan sorumlu olmadıklarını söylemeleri inandırıcı değil. Bir yıl önce sermayesi artıda olan ve kâr açıklayan bir banka bugün zarar açıklıyorsa; bununla ilgili de ‘Biz zarar oluşturmadık' deniliyorsa açıkçası bu abesle iştigaldir. Bizim bilmediğimiz birileri mi gelip bankayı yönetti de zarara yol açtılar” dedi.

BATMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

TMSF'nin yönetimi devraldığında bankada bir zarar durumunun söz konusu olmadığını ve o dönemde sektörün lideri olduğunu anlatan Taşbaş, “Bank Asya'nın tüm bankacılık faaliyetleri askıya alınmasına rağmen şu an 1 milyar 350 milyon lira öz kaynakları var. Bu bankanın batma gibi bir durumu söz konusu değil” dedi.

BİR AN ÖNCE İADE ETSİNLER

Taşbaş, TMSF Başkanı'nın Bank Asya'da bir sorun olmadığına ilişkin açıklamaları da olduğunu hatırlattı. Bankanın zararını başkasına yüklemenin doğru olmadığını aktaran Taşbaş, “Şu an görevi kim deruhte ediyorsa sorumluluğu da ona aittir. Bu duruma sebep olan ilgililer de yönetim kurulu sorumluluğunun gerektirdiği tüm müeyyidelerle karşı karşıyadırlar. Bunlarla ilgili gerekli müracaatları da yapıyoruz. Kendilerini fazla sıkıntıya sokacak bir durumla karşılaşmamaları için bankayı bir an önce gerçek sahiplerine teslim etsinler” diye konuştu.

Bank Asya hissedarlarının avukatı Süleyman Taşbaş
KENDİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR


BDDK Başkanı'nın açıklamasının kendilerini kurtarmak için yapıldığını belirten Taşbaş, Bank Asya'nın zarar etmesinde sorumluluğu bulunanların eninde sonunda hesap vereceklerini dile getirdi. Mevcut yönetimin yaptıklarının hepsinin ortada olduğunu belirten Taşbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hukuk uyur ama ölmez. Hukukun cari olacağını bekliyoruz. Şu an mahkeme devam ediyor. Mahkemede Bank Asya ile ilgili belgeleri BDDK ve TMSF'den isteyeceğiz. Orada bankanın öz kaynaklarının artıda olduğu zaten görülecek. Ayrıca hissedarlarımız hukuku ihlal edenlerle ilgili gerekli davaları da açacaklar. Bileti başkalarına kesmenin açıkçası hukukta çok izahı yok.”

BANKACILIK YAPILSAYDI BU ZARARLAR OLMAZDI

Açıklanan 378 milyon liralık zarardan içeride ne çevirdiklerinin ortaya çıktığını belirten Taşbaş, “Bankacılık faaliyetleri gereği gibi ifa edilseydi bu zararlar olmazdı” dedi.

HİSSEDARLAR YÖNETİMDEN MEMNUN DEĞİL

Taşbaş, bankanın sahibi olan hissedarların TMSF'nin atadığı yönetimden memnun olmadıklarını dile getirdi. Bankanın hissedarlarının bankada ne olup bittiğinden haberlerinin olmadığını ifade eden Taşbaş, “Bugüne kadar BDDK, TMSF ve banka yönetimine onlarca başvuru dilekçesi verdik. İşleyişle ilgili ne yaptıklarını, nasıl bir süreç takip ettiklerini sorduk ama hiçbir cevap alamadık. Mal sahipleri banka ile ilgili tasarrufta bulunamadıkları gibi bankanın durumu ile ilgili bilgi de alamıyorlar” şeklinde konuştu.
Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde