'Atatürk milliyetçiliği anayasadan çıkarılmalı'

'Atatürk milliyetçiliği anayasadan çıkarılmalı'

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetimine atanan Mümtazer Türköne, bomba açıklamalarda bulundu

'Atatürk milliyetçiliği anayasadan çıkarılmalı'
16px
24px
23.12.2011 16:54
ABONE OLgoogle

 ATATÜRKÇÜLÜK karşıtı söylemleri nedeniyle şimşekleri üzerine çekmesine karşın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından sürpriz bir şekilde Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurulu Yönetim Kurulu üyeliği'ne getirilen Zaman gazetesi yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne AKŞAM'a konuştu.  Türköne, 'Mevcut Anayasa'da yeralan 'Atatürk Milliyetçiliği' maddesi, yeni yapılacak Anayasa'dan çıkarılmalıdır. Çünkü bunun anlamını kimse bilmiyor' dedi. Türköne Atatürkçülüğün mevcut haliyle bağnazlık ve yobazlık haline geldiğini savundu.

 'SAĞLAM' ATATÜRKÇÜYÜM: Bu beklenmeyen bir atanmaydı. Bu yüzden sürpriz oldu. Çok abartılacak durum değil. Atatürk ve Atatürkçülük konusunda çok sağlam ölçülere sahibim. Atatürk, tıpkı bayrak gibi, vatan gibi ortak değerimizdir. Ama Atatürkçülük tam bir bağnazlık, yobazlık ve çağdaşlığa kapalılık şeklinde yayılıyor. Bu kavram, ideolojik kavgaların malzemesi olarak kullanılıyor. O'nun saygın hatırasını, mirasını bu kavgalardan kurtarmak lazım.

 ATATÜRK'ÜN İTİBARINI KORUYACAĞIM: Atatürk'ün bize vasiyeti çok açık; 'Ben geride dogma bırakmadım. Benim mirasım bilim ve akıldır' demiştir. Getirildiğim görev, Atatürk üzerinden yapılan siyaset, ticaret ve çıkar hesaplarına karşı mücadele etmem için uygun bir zemin. Atatürkçülük adı altında yapılanların, Atatürk'le uzaktan yakından ilgisi olmadığını ve Atatürk'e zarar verdiğini düşünüyorum. Yeni görevimde Atatürk'ün itibarını, saygınlığını korumakla uğraşacağım.

 TANIMINI KİMSE BİLMİYOR: Mevcut Anayasa'nın 2'inci Maddesi'nde yeralan 'Atatürk Milliyetçiliği' ifadesi, yeni yapılacak Anayasa'dan çıkarılmalıdır. Çünkü bunun ne olduğunu bilen bir Allah'ın kulu yok Türkiye'de. Tanımını kimsenin bilmediği böyle bir kavram, Anayasa metninde yer almamalı.

Akşam
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde