'Alah bu markadan razı olsun'

'Alah bu markadan razı olsun'

Çakma Abercrombie piyasası fasoncunun yüzünü güldürüyor! Alan da satan da memnun...

'Alah bu markadan razı olsun'
16px
24px
03.11.2009 07:00
ABONE OLgoogle

Zor günler geçiren Türk tekstilinde, fason üreticilerin imdadına Abercrombie&Fitch'in cazibesi yetişti. Yılda 1.5 milyon parça çakma Abercrombie satılıyor. Üretimin yüzde 25'i tek başına bu marka

Birkaç yıldır Türkiye'nin her yerinde her yaştan, her sosyal kesimden insanın üzerinde kocaman harflerle 'Abercrombie' yazılı tişörtler, eşofmanlar, spor kıyafetler görüyoruz. Mahalle pazarlardan online satış sitelerine, Türkiye'nin farklı illerindeki küçük mağazalarda Abercrombie ürünleri satılıyor.

Hatta sadece bu ürünleri satan internet siteleri bile kurulmuş durumda. Abercrombie&Fitch adlı ABD'li şirketin ürünlerinin özelliği, 'Parası olan, fit görünen kişiler' tarafından tercih edilmesi, hatta bu giysilerin 'ben farklıyım' sinyalini veriyor olması. Oysa Türkiye'de böyle bir ayrım yok, herkesin üzerinde görmek mümkün. 'Sahte ürünler cenneti' olarak Çin'den sonra dünyada ikinci sırada olan Türkiye, fason teksitil üreticileri sayesinde 'sınıf ayrımını' da ortadan kaldırdı.

Türkiye'de Abercrombie'nin mağazası, ürünlerini satmak üzere anlaştığı herhangi bir şirket kısa bir süre öncesine kadar yoktu. &Style adıyla Türkiye'nin farklı illerinde mağazaları bulunan Meridian Tekstil, ekim ayında İzmir'de Abercrombie&Fitch ürünleri satan bir mağaza açtı. Şirket farklı yerlerdeki mağazalarında da bu grubun ürünlerini satıyor ama geçmişi çok yeni.

Sahtenin bile çakmaları var

TÜRKİYE'de çakma sektörü o kadar ilerlemiş durumda ki eğer orijinal bir ürünü görme şansınız yoksa sahteyle gerçeği birbirinden ayırt etmeniz pek kolay değil. Özellikle tişört ve eşofmanlarda gerçeğe yakın üretim yapılıyor. Gerçi 'çakmanın çakması' olarak nitelendirilen ürünlerde, markanın adında tashih hatta kuruluş tarihinin yanlış yazıldığı durumlar oluyor ama bu 'Abercrombie giyme zevkini' engellemiyor.

En şımarık arzu nesnesi

ABD'NİN en ünlü markalarından biri olan Abercrombie &Fitch, ilginç pazarlama teknikleriyle tanınıyor. Bir süre öncesine kadar ABD ve Kanada dışında mağazası olmayan şirket, bu yolla bir fenomen olmayı başardı. Yoğun talep nedeniyle 2007 yılında Londra'ya küçük bir mağaza açan şirket, Avrupa'daki ikinci mağazasını geçen hafta Milano'da açtı.

'Alah bu markadan razı olsun'

ABERCROMBIE'nin lisansız ürünlerini üreten hiçbir fason üretici adını, şirketinin unvanını vermiyor doğal olarak. Merter, Zeytinburnu gibi yerlerde görüştüğümüz fasoncular ve İstanbul'un neredeyse tüm ilçelerinde bu ürünleri satan perakendeciler 'Allah Abercrombie'den razı olsun, hazır giyim sektörü kriz nedeniyle zor günler geçiriyor ama Abercrombie ürünlerine olan ilgi sayesinde üretime devam ediyoruz' diyor.

Üretim yurtdışına da kaymış durumda, çakma ürünler Türkiye'nin komşularına ve yakın çevredeki ülkelere de ihraç ediliyor. Sektör kayıt altında olmadığı için 'çakma' Abercrombie&Fitch ürünlerinin oluşturduğu pazarın büyüklüğünü tahmin etmek zor ancak her yıl en az 1.5 milyon adet satıldığı söyleniyor. Bu ürünleri satan bir perakendeci 'Günlük satışımın yaklaşık yüzde 25'i bu markanın çeşitleri oluşturuyor. Çocuklardan 40 yaşa kadar olan herkes talep ediyor. En çok üst giyim ürünleri satılıyor, tişört, gömlek, eşofman üstleri satılıyor' diyor.

Orijinali 60 $ bizdeki 20 TL

ORJİNAL bir Abercrombie tişörtünün fiyatı 60 dolardan başlıyor, Türkiye'de ise en ucuzu 20 lira, ürünün kalitesi ve türüne göre fiyatlar değişiklik gösteriyor. Ancak satıcılar üst giyimde 25-150 lira aralığını veriyor. Jean, kazak gibi ürünlerin fiyatı ise daha yüksek.

Bir başka perakendeci ise 'Türkiye'de birçok kişi, birçok mağaza orijinal Abercrombie sattığını söylüyor ama yalan. Sadece eski sezon ürünleri birkaç büyük mağazada bulmak mümkün ama onların çoğu da ürün temin etmekte zorluk çektikleri için yavaş yavaş çıkıyorlar' diyor. Bu markaya olan ilgi yeni bir iş alanı da doğurmuş durumda. ABD'deki toptan satış mağazalarından alışveriş yaparak bu ürünleri internet aracılığıyla satanların sayısı hızla artıyor. Gittigidiyor gibi online alışveriş sitelerinde Abercrombie satan hemen hemen herkes 'Diğerlerinin ürünleri sahte, ben orijinal  satıyorum' diyor.

Mağazaları parfüm kokuyor

ESKİ bir Yahudi madenci David Abercrombie tarafından 1892 yılında kurulan daha sonra Ezra Fitch ile ortaklık sonucu Abercrombie&Fitch adını alan şirketin çok sayıda markası var ancak en ünlüleri şirketin kurucularının adını taşıyor. Şirketin New York 5. Cadde'deki ünlü mağazasının önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Sokağa yayılan parfüm kokusu ve müzik, gençleri mağazaya yönlendiriyor.

Mağazanın vitrininde boy gösteren, yakışıklı üstü çıplak canlı erkek mankenlerle fotoğraf çektirmek isteyen genç kızlar kapıları zorluyor. Mağaza personeli de özel olarak seçiliyor, manken görünümlü genç kız ve erkeklerin çalıştığı mağazalar rakiplerine hiç benzemiyor.

Esin Gedik/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde